StoryEditor
Split'ne može ili ne želi'

Kotur se žestoko okomio na Oparu: Stavio je Split na 'ignore', neka da ostavku! Pozivam ga da povuče barem jedan odgovoran potez prema gradu

Piše A. F.
10. rujna 2019. - 17:34
sdp_split2-210119

Dvije sjednice Gradskog vijeća na rasporedu su u ponedjeljak, 16. rujna, i to tematska rasprava o stanju odlagališta otpada Karepovac i gospodarenju otpadom, a nakon toga i tematska rasprava o stanju sigurnosti u Splitu. 

Splitski SDP, na čelu s predsjednikom Goranom Koturom osvrnuo se na gradonačelnika Andro Krstulovića Oparu te mu poručuju kad je ignoriranjem sjednica o sigurnosti i Karepovcu stavio Split na "ignore" - neka da ostavku!

- Gradonačelnik Andro Krstulović Opara još je jednom pokazao da ne može, ili ne želi, održavati niti hladni pogon u gradskoj upravi, te ga s obzirom na pokazanu neodgovornost pozivam da konačno povuče bar jedan odgovoran potez prema Splitu i podnese ostavku.

Naime, opstruiranjem pripreme tematske sjednice Gradskog vijeća o stanju sigurnosti u Splitu i tematske sjednice o stanju odlagališta otpada Karepovac nakon otkrića o ilegalnom deponiranju građevinskog otpada i gospodarenju otpadom koje su na inicijativu SDP-a sazvane za 16. rujna, ne samo da je ignorirao svoje dužnosti prema Gradskom vijeću i ponizio predstavničko tijelo građana Splita, već je znatno otežao informiranje javnosti o dva splitska goruća problema.

Naime, SDP je još 29. srpnja predao prijedlog za sazivanje tematskih sjednica zajedno s potrebnim potpisima vijećnika iz drugih stranaka, a 13. kolovoza predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić sazvao je sjednice. Dakle, gradonačelnik je imao više nego dovoljno vremena, kaže Kotur.

Ističe kako kad se već sam nije sjetio tijekom svog mandata pozvati predstavnike policije da podnesu Gradskom vijeću godišnje izvješće o stanju sigurnosti u Splitu, morao je bar obaviti svoj dio posla prije rasprave koja će se na Gradskom vijeću održati na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a.

- Alarmantna je već i činjenica da medijski napisi o izvršenju značajnog broja kaznenih dijela tijekom ljeta, uključujući i kaznena djela protiv života i tijela, nisu bili dovoljni gradonačelniku da sam predloži informiranje javnosti i raspravu na Gradskom vijeću o tom pitanju.

Opstrukcija rasprave o sigurnosti u Splitu pokazuje da za kormilom Splita stoji čovjek koji ne može ili ne želi obavljati svoju dužnost, te koji pokazuje ekstremnu nebrigu za to ključno pitanje.

Zar je toliki problem bio uputiti obaviti svoj dio posla oko pozivanja predstavnika Policijske uprave Splitsko-dalmatinske te predstavnika policijskih postaja koje djeluju na području Splita!? Ako je i od Andre Krstulovića Opare, previše je! - poručuje Kotur dodajući kako nije ništa bolja situacija ni po pitanju ilegalnog odlaganja građevinskog otpada uključujući i otpad koji sadrži azbest na odlagalište Karepovac.

- Kad se već gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije sjetio da treba izvijestiti Gradsko vijeće i javnost o mjerama koje moraju poduzeti gradska vlast i Čistoća d.o.o. kako bi se ubuduće spriječilo ilegalno odlaganje građevinskog otpada uključujući i otpad koji sadrži azbest na Karepovac, te o saznanjima o mogućem postojanju rizika za život i zdravlje ljudi i okoliš, onda mu je u tom svojim prijedlogom uz potpise drugih vijećnika pomogao Klub vijećnika SDP-a.

Na žalost, gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije stavio samo Gradsko vijeće već i cijeli Split na opciju „ignore". Da mu je stalo do Splita, zbog ovakvog nepostupanja podnio bi ostavku. Ali naravno da to ne možemo očekivati od ovakvog ispraznog protokolarnog manekena i političkog lutka na koncu, zaključuje Kotur.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:32