StoryEditor
SplitPRESICA SDP-A

Kotur: Ako Puljak sam imenuje članove nadzornih odbora, prekršit će zakon! Matijević: Najveća mi je osobna muka što nam se rugaju i od toga profitiraju HDZ i Kerum

Piše Sandi Vidulić
27. rujna 2021. - 14:46

U prostorijama Gradskog odbora SDP-a održana je danas presica na kojoj su se novinarima obratili predsjednik  Gradskog odbora Goran Kotur i tajnik Davor Matijević. Naveli su točke oko kojih je njihova stranka potpisala programsku suradnju.

- Klub SDP-a tražio je i traži preciznije definiranje programske suradnje. S obzirom da SDP ne sudjeluje u izvršnoj vlasti, programska suradnja ne znači da klub SDP-a unaprijed daje podršku svim prijedlozima gradinačelnika Ivice Puljka i da po svim točkama dnevnog reda na Gradskom vijeću čini većinu, već da daje i podržava prijedloge koji su na dobrobit građana Splita.

image
Goran Kotur
Josko Šupić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak i gradski vijećnici imaju obvezu postupati po svim zakonskim propisima uključujući Zakon o spriječavanju sukoba interesa, kao i po najvišim snandardima o transparentnosti - pročitao je Kotur stav Gradskog odbora.

Matijević je naglasio kako njihova podrška u Gradskom vijeću nije upitna, ali da zbog loših iskustava sa gradonačelnikom, SDP inzistira na snimanju svih sjednica partnera.

- Jednostavno, nije nam jasno zašto to Puljak odbija ukoliko je transparetnan i pošten kako prezentira ovih dana. Ne vidimo ništa sporno da se sjednice sastanaka snimaju i da se kasnije javno prezentiraju.

Splićane više ne zanima tko je lagao, a tko nije, sad je u interesu Splita da se stane sa svađama i da se posvetimo konkretnim projektima i programima.

Najveća mi je osobna muka što nam se rugaju i od toga profitiraju HDZ i Željko Kerum. Pozivam gradonačelnika da se uhvatimo posla i da nešto napokon napravimo za Split. - napomenuo je Matijević.

image
Josko Šupić/Cropix

SDP je najavio da će tražiti sazivanje tematske sjednice o KK Splitu, smatraju da klub mora opstati. Ova stranka je podržala na zadnjoj sjednici točku o aneksu ugovora, ali sad su priznali da je "bila jako loše pripremljena" a riječ je ipak o sedam milijuna kuna godišnje, kako je rekao Matijević.

Kotur je novinarima pojasnio kako traže da se poštuje Zakon o spriječavanju sukoba interesa po kojem Gradsko vijeće predlaže gradonačelniku članove nadzornih odbora i direktore - nastavio je Kotur.

- Tražimo da gradonačelnik stavi na iduću sjednicu materijale i mi ćemo ih podržati. - dopunio ga je je Matijević.

Na novinarsko pitanje znači li to da još nije gotova priča o nadzornim odborima i upravnim vijećima, Matijević je rekao kako to ovisi o gradonačelniku, a da je SDP jasno rekao kako oni nisu dali podršku na prošloj sjednici jer gradonačelnik nije stavio na vrijeme materijale nego nakon početka sjednice.

Kotur je kazao da po Zakonu o trgovačkim društvima Puljak može sam imenovati NO i upravna vijeća, ali da to ne može učiniti po Zakonu o spriječavanju sukoba interesa.

- Hoće li ga neki građanin kao Tomaševića prijaviti, to ćemo vidjeti, ali u svakom slučaju prekršit će Zakon. - izjavio je Kotur koji očekuje da bi u tom slučaju trebalo reagirati Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa po službenoj dužnosti.

- Imamo primjere iz prakse, Vrbovec, Hvar..., kao Tomašević će dobiti nekakvu kaznu. Mi mu savjetujemo da ponovno stavi na Gradsko vijeće. Ukoliko imenovanja želi napravit sam, to je njegova odgovornost.

image
Josko Šupić/Cropix

Kad dođu na dnevni red direktori, mi ćemo mu isto predložiti da ih stavi na Gradsko vijeće. Ukoliko će ih sam imenovati, nećemo ga ucjenjivati s izborima, ali na nama je upozorimo.

Bilo bi mi žao da Ivica Puljak nakon HDZ-a i Keruma bude taj koji će dobiti nekakvu osudu, jer za tim nema potrebe, budući da ima našu podršku, ali na njemu je da odluči. - kazao je Matijević.

Premda je Kotur u više navrata govorio o klubu SDP-a, za primjetiti je da su na presici bila samo dva vijećnika Kotur i Matijević, a nije bilo Ante Franića koji je kazao kako su novi izbori jedino rješenje.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Članovi nadzornih odbora moraju na Vijeće!

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izdalo je 25. svibnja ove godine smjernicu i uputu gradonačelnicima i načelnicima, koji ujedno obavljaju funkciju člana skupštine trgovačkih društava u vlasništvu tijela lokalne samouprave, „da su odluke o imenovanju članova upravnih tijela i nadzornih odbora obvezni donijeti uz prethodni prijedlog predstavničkog tijela jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, sukladno odredbi članka 15. stavka 2. ZSSI-a”.
Poslali smo SMS poruku Ivici Puljku i mail Uredu Grada s pitanjem gradonačelniku hoće li samostalno imenovati članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u trgovačka poduzeća u vlasništvu Grada ili će prijedlog o njihovom imenovanju doći na iduću sjednicu Gradskog vijeća, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

item - id = 1130432
related id = 0 -> 1134960
related id = 1 -> 1134933
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2021 14:02