StoryEditor
SplitVERDURA U MRAKU

Kotarska vlast i prodavači s banaka na Mertojaku uoči sjednice Gradskog vijeća traže otkaz koncesije ‘Hipposu‘: Pazarić nam je zapušten i devastiran

29. listopada 2020. - 15:54
Kvartovski zastupnici Josip Perić i Rada Veštić Nikola Vilić/Cropix

Privatni koncesionar, tvrtka "Tržnice Hippos", gotovo dva desetljeća upravlja velikim splitskim resursom – gradskim tržnicama, a zadnjim danom ove godine taj ugovor istječe.

Unatoč signalima iz Banovine o raskidu suradnje, još se ne zna što budućnost donosi i hoće li se koncesija produljiti, ali situacija bi trebala biti jasnija nakon sutrašnje tematske sjednice Gradskog vijeća o trenutačnom stanju i budućnosti Pazara, Peškarije i kvartovskih tržnica.

Upravo najavljeno zasjedanje potaknulo je vijećnike Kotara Mertojak da svoje kolege s gradske razine upozore na kaos koji vlada u njihovu kvartu, a situaciju na terenu pokazali su Rada Veštić i Josip Perić.

Tržnica na Mertojaku ranije je bila centar aktivnosti stanovnika, mjesto okupljanja i kupnje glavnih potrepština, a danas je to, nažalost, napušteni i devastirani kompleks koji zahtijeva hitnu intervenciju.

Nekoć bila tržnica...

– Kao jedna od kotarskih vijećnica, zatražila sam dopuštenje da nazočimo najavljenoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća kako bismo upozorili na naše probleme, ali zbog nepoznatog kapaciteta iznajmljene dvorane gdje bi se trebala održati i epidemioloških mjera, još uvijek ne znamo možemo li doći.

Upravo zbog toga smo svim gradskim vijećnicima poslali dopis kako bismo ih upoznali s trenutačnom situacijom – ističe Veštić.

Riječ je o kompleksu u Doverskoj ulici, a da nema ploče na ulazu s nazivom tržnice, teško bismo prepoznali što je ovdje nekada bilo.

– Dugogodišnji koncesionar i na Mertojaku je svima poznata tvrtka "Tržnice Hippos". Ne ulazeći u način gospodarenja ostalim tržnicama u gradu, željeli smo upozoriti vijećnike kako je naš kompleks već godinama zapušten, s oštećenim krovom koji odavno prokišnjava i vlaži unutrašnje prostore.

image
'
Nikola Vilić/Cropix

Prošle godine zatvoren je naš pazarić jer su otišli i zadnji prodavači i preprodavači. U prostor se ništa ne ulaže niti se održava – opisuje naša sugovornica "povijest bolesti" problema.

No, unatoč svemu, nisu stajali prekriženih ruku. Nakon provedene ankete na mrežnim stranicama kotara, u kojoj su stanovnici Mertojaka iskazali želju za ponovnim pokretanjem pazarića, kontaktirali su OPG-ove kako bi ispitali postoji li uopće želja za prodajom "verdure" i sličnih proizvoda u tom, pretežno stambenom dijelu grada.

– Od kolovoza na ovom mjestu ponovno imamo prodaju domaćeg voća i povrća. Za sada imamo dva OPG-a koji prodaju svoje proizvode, na zadovoljstvo naših sugrađana s Mertojaka i gravitirajućeg dijela Žnjana, koji napokon u kvartu imaju kvalitetnu ponudu voća i povrća koje kupuju izravno od poznatog i certificiranog proizvođača – govori Perić

Napominje kako postoji veliki potencijal kompleksa koji bi se mogao iskoristiti kada bi se stvari dovele u red.

Gospođa Neda Perić iz jednog je od dva OPG-a koja na Mertojaku odnedavno nude svoje proizvode.

– Situacija bi mogla biti i bolja, još uvijek je mala prodaja – iskreno će Perić, te dodaje:

– Gledajte, da je ovdje još mesnica i ribarnica, lakše bismo svi zajedno privukli mušterije, ponuda bi bila veća i svima bi bilo bolje. Ljudi su izgubili naviku išta kupovati na tržnici na Mertojaku, što se ne može preko noći vratiti.

image
Dva OPG-a od kolovoza prodaju na vanjskim štandovima
Nikola Vilić/Cropix

Interesa ima, za sada su to stariji građani, ali kada bi se cijeli kompleks pazarića doveo u red, sigurno bi i prodaja bila bolja. Na primjer, za kišnih dana prisiljena sam banak prebaciti u hodnik kompleksa, gdje nema ni struje.

Dokaz da interesa među građanima za tržnicom postoji je i gospođica Ana koja na Mertojaku živi 12 godina:

– Trudim se kupovati što je više domaćih proizvoda i naravno da bi svima bilo zgodnije kada bismo ispred zgrade, na svom pazariću, imali sve što nam je potrebno.

Podržavam napore koji se poduzimaju za prostor koji bi se prvenstveno trebao srediti kako više ne bismo imali potrebu ići u grad zbog osnovnih domaćih namirnica.

Hoće li kvartovski vijećnici moći nazočiti na današnjoj sjednici, još se ne zna, ali ističu kako je apsurdno što oni mogu sudjelovati samo kao promatrači s pravom javnosti.

– Zbog ovakvog (ne)gospodarenja objektom, koji je uz postojeće prostorne potencijale bio nedovoljno i netransparentno korišten, a posljednjih godina i vidljivo zapušten i devastiran, u ime Vijeća Kotara Mertojak apeliramo na sve članove Gradskog vijeća da promisle i dobro iskomuniciraju ovu problematiku.

Stav nas kotarskih vijećnika je da se dosadašnjem koncesionaru treba uskratiti produljenje ugovora koji istječe 31. prosinca i da treba raspisati novi natječaj kako bi se pronašla tvrtka koja će poštovati i provoditi sve preuzete ugovorne obveze za održavanje imovine i objekata.

Vapaj s Plokita: Raskrčite nam Vinkovačku do pazarića


U povodu tematske sjednice, reagirala je i Građanska inicijativa "Naprid Plokite", koja apelira na gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i vijećnike da obrate pozornost i na njihov pazarić, koji je proteklih 10-15 godina postao glavna gradska tržnica.

Upozoravaju kako nedostaje parkirališnih mjesta u Vinkovačkoj ulici i kako ne postoji opskrbni punkt za dostavna vozila, koja zbog toga zakrčuju cestu.


– Potrebno je postaviti kamere zbog nepropisnog parkiranja i zaustavljanja vozila u Vinkovačkoj, osobito pokraj pješačkog prijelaza kod tržnice, i izraditi prilaze za osobe s invaliditetom. Prodavačima se ne smije dopustiti izlaganje proizvoda izvan označenog prostora i proširivanje štandova, a tržnica na Plokitama treba imati naziv kvarta u kojem se nalazi – poručili su iz inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 17:54