StoryEditorOCM
Splitotpor iz marjanske šume

Kosović poručio Baldasaru: Smijenite me ako možete!

Piše PSD.
6. listopada 2013. - 21:22
Gradonačelnik Ivo Baldasar ofenzivno je krenuo u radnu jesen kad su u pitanju novi natječaji u gradskoj upravi i gradskim komunalnim poduzećima. Prvi takav natječaj koji je raspisan odnosi se na mjesto direktora “Vodovoda i kanalizacije”, a nakon njega, kako nam je potvrdio poteštat, do kraja mjeseca ići će natječaji i za direktore ostalih komunalnih poduzeća, osim Lovrinca i DES-a.

Na funkcijama ostaju Bilobrk i Meštrović

Dakle, izvjesno je da će na svojim funkcijama i sljedeće četiri godine ostati Petar Bilobrk, direktor “Lovirnca” i Mario Meštrović, ravnatelj ustanove DES-a.

Svi su direktori svoje mandate stavili na raspolaganje nakon što je Baldasar to od njih tražio kada je preuzeo vođenje Grada osim Antonija Karduma, još uvijek aktualnog direktora ViK-a, koji je to učinio na vlastitu inicijativu i prije Gradonačelnikova traženja.

- Smatram da sam napravio svoj maksimum. Sada tvrtki trebaju ljudi koji će znati privući novce, a tu sigurno ima boljih od mene – skroman je bio Kardum.

S druge strane, jedini koji to nije učinio bio je Mate Kosović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, tako da će, po svemu sudeći, njemu slijediti smjena, o čemu će, sukladno sa Zakonom o zaštiti prirode, odlučivati Gradsko vijeće.

- Javna je tajna da imamo poteškoća s funkcioniranjem Javne ustanove zbog ravnatelja koji pravi probleme i tvrtki i sebi i zaposlenicima. Žao mi je što se to događa, jer zbog svog osobnog interesa sve blokira. Čak je htio promijeniti Statut Ustanove kako Grad ne bi bio više nadležan za Park-šumu nego Županija – veli Baldasar i dodaje kako ni Upravno vijeće Javne ustanove na čelu sa Srđanom Marinićem s njim nikako ne može naći zajednički jezik.

‘Mandat sam dobio od GV-a’

Mate Kosović ne zna ništa o najavama svoje smjene. Mandat na raspolaganje nije dao, jer ga od Gradonačelnika, veli, nije ni dobio.

- Mandat sam dobio od Gradskog vijeća i ono me može smijeniti. Što se tiče Statuta, on se mora mijenjati jer je izašao novi Zakon o zaštiti prirode koji Županiji daje ovlasti da donosi određene akte koji se tiču mjera zaštite prirode, i nemaju veze s nadležnošću za upravljanjem. Gradonačelnik očito ima loše pravnike i savjetnike. Uostalom, neka me smijeni ako može – poručuje Kosović i dodaje kako je poslao već tri molbe da ga Gradonačelnik primi na razgovor, ali nije još, veli, dobio odgovor.

nikolina lulić

Novi direktor ViK-a treba...

U natječaju za novog direktora ViK-a traži se kandidat s visokom stručnom spremom i deset godina radnog staža u struci, uz menadžerske sposobnosti i poznavanje jednog stranog jezika te rada na računalu. Nova čelna osoba ovog komunalnog poduzeća sklopit će ugovor s tvrtkom na četiri godine, s tim da nakon toga može opet biti imenovana.


Kerum i dalje ostaje u Vijeću

Željko Kerum (HGS) još će do daljnjega sjediti u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini. Potvrdio nam je to Jure Šundov, kazavši kako Kerum još nije donio odluku o napuštanju Vijeća.

- Ako se to i dogodi, na njegovo će mjesto doći netko iz HGS-a, a o tome će stranka odlučiti. Sve drugo su medijske špekulacije – kazao nam je Šundov.

Inače, Baldasar nam je potvrdio da će umjesto Šundova, koji se zahvalio na mjestu nadzornika u Lovrincu, sjediti Željko Sikirica, predsjednik splitskog HSS-a i koalicijski partner HGS-a.


Visković bi stalni posao u Banovini

Baldasar uskoro najavljuje i raspisivanje natječaja za pročelnike i savjetnike. Kako nam je kazao, profesionalno namjerava zaposliti svoje najuže suradnike Dragu Davidovića i Anu Đeldum, a na natječaj će se za stalno zaposlenje javiti i Anđelka Visković. Ako budu izabrani za obnašanje novih funkcija, dat će ostavke kao vijećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 10:50