StoryEditorOCM
Splitbraniteljske obitelji još na duilovu

Kosor spašava vojne invalide iz bungalova

Piše PSD.
30. siječnja 2009. - 17:31
Iz trošnih bungalova nije deložirano 14 braniteljskih obitelji, kako je to MORH bio najavio, a za njihov budući smještaj pobrinut će se Ministarstvo branitelja

Invalidi Domovinskog rata koji više od 10 godina žive u bungalovima vojno-hotelskog kompleksa na Duilovu ipak neće biti deložirani kako je to zahtijevalo Ministarstvo obrane sredinom prosinca prošle godine. Čak 14 braniteljskih obitelji, barem za sada, može odahnuti.

Kako doznajemo, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor naložila je obustavu deložacija i obećala, kako nam je rečeno na Markovu trgu, rješenje stambenog problema braniteljima koji žive u trošnim barakama. Dominko Jonjić, invalid Domovinskog rata (40 posto), zajedno s bolesnom suprugom i sinom od 1996. godine živi u jednom od bungalova, strpljivo čekajući stan koji mu je obećan iz MORH-a. Ovaj hrvatski branitelj već je uputio dopis u kojem potpredsjednicu Vlade obavještava o svom teškom slučaju i nada se boljim danima pod vlastitim krovom.

Ne znam hoće li nam dati kredit ili će nam se nešto graditi, kaže Dominko Jonjić, koji s bolesnom ženom i sinom živi u bungalovu od 1996. godine        Ante Čizmić / Cropix

Samo pod stablo

- Drago mi je što je obustavljena deložacija, jer doista nemam kamo osim pod stablo. Međutim, toliko dugo čekam stan da više nikakvim obećanjima ne vjerujem. Žalostan sam jer su neki s manjim postotkom invalidnosti dobili stan prije mene. Ne razumijem zašto me se preskače - zapitao se Jonjić. Iako se u ovaj slučaj uključila potpredsjednica Vlade, još nije poznato hoće li Jonjić, kao i drugi vojni invalidi s Duilova, dobiti stan ili povoljan stambeni kredit.

- Znam da se u Splitu trenutačno ne grade novi stanovi za invalide, a da se nešto gradi i u Trogiru. Nije nam nitko rekao gdje bih stan trebao dobiti. Što se kredita tiče, spominje se iznos od 49 tisuća eura na koje imamo pravo, ali s tim novcem ni zemljište ne možeš kupiti, a kamoli stan - tiho će Jonjić, koji pritisnut životnim nedaćama i teškom bolesti u obitelji čeka milost birokracije. Drugi branitelji, prvi Jonjićevi susjedi, nisu htjeli davati izjave jer, kako nam je jedan od njih rekao, “dosta im je više pasjeg života”.

Zbrinjavanje

U Ministarstvu branitelja ponovili su nam riječi Jadranke Kosor kako će branitelji biti stambeno zbrinuti, ali o vrsti zbrinjavanja nisu se izjasnili.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 22:33