StoryEditor
Splitčekaju smirenje

‘Korona‘ zarobila strane studente u Splitu: Jožicu i Shokhrukha pandemija je zatvorila u dom, ali na odlazak iz Hrvatske ni ne pomišljaju

19. travnja 2020. - 21:44

Shokhrukh Shoberdiev (21) je iz grada Termeza u Uzbekistanu, a student je na Tehničkom sveučilištu u Rigi u Latviji. Jožica Kitak (20) je iz malog mjesta Rogatec u Sloveniji, ali studira u Ljubljani.

Zajednički nazivnik im je Split, gdje su oboje odlučili u sklopu Erasmus programa studirati na Ekonomskom fakultetu. Pandemija koronavirusa im je poremetila planove i zatvorila ih u studentski dom, ali nije im uspjela skinuti osmijeh s lica.

Jožica je ljeta u djetinjstvu provodila upravo u Dalmacija, a za studiranje je izabrala Split, jer je željela naučiti hrvatski jezik, ali i iskusiti novi način života.

- Zašto Split, dobro pitanje. Volim plaže, pogled i sunce. Dok sam istraživao gdje bih mogao studirati, za oko mi je zapeo Split koji je turistički grad poznat po otocima i plažama. Kad sam vidio slike grada, brzo je pala odluka - sa smiješkom nam priznaje Shokhrukh.

Izmiješane emocije

Jožica i Shokhrukh u Split su stigli polovicom veljače, a samo mjesec dana poslije zatvoreni su fakulteti zbog pandemije i nastava se od tada održava online.

- Kada sam prvi put čula za koronavirus, nisam previše obraćala pažnju na to, pogotovo jer su se hrvatske vlasti odmah aktivirale kako bi spriječile zarazu. Sada, mislim da sam malo uplašena, jer ipak je riječ o bolesti koja se raširila po cijelom svijetu. Možda nije opasno za mene, ali može naštetiti nekom drugom. Zato se trudim izbjegavati javna mjesta i ljude općenito - govori nam Jožica, dodajući kako je u nekom trenutku, kao i svi u njezinoj situaciji, razmišljala o povratku kući.

image
Jožica Kitak
Privatan album

- Kada je došla obavijest o zatvaranju fakulteta, razmišljala sam o povratku u Sloveniju. Otac je čak predlagao da dođe automobilom po mene. Tih dana emocije su mi bile izmiješane jer nisam znala što učiniti, ali onda sam se jedno jutro probudila i samo odlučila da ostajem u Splitu. Većinu vremena sam u svojoj sobi, učim, gledam seriju, pričam s prijateljima i obitelji. Istina, nekad bude dosadno, nedostaje mi dom, ali na kraju dana shvatim koliko sam dobrih prijatelja stekla... Iskreno, mislim da sam i najviše ostala zbog njih, najveća smo podrška jedni drugima - priznaje nam Jožica.

O povratku u Rigu Shokhrukh nije razmišljao jer kada se COVID-19 pojavio u Hrvatskoj, tada je već situacija u Latviji bila ozbiljnija.

- Zdrav sam i to je najbitnije. Odlazak kući nije bio opcija upravo zbog aerodroma i aviona gdje se najlakše zaraziti. Nisam želio svoju obitelj dovesti u opasnost, a i iskreno - isto mi je, bio u kući ili u studentskom domu. U Splitu imam online predavanja, družim se s prijateljima iz doma, igramo igrice i gledamo serije. Nedostaju mi prijatelji koji žive izvan kampusa - govori nam Shokhrukh.

image
Privatan album

Roditelji su im zabrinuti, ali oni žele da prijeđemo na veselije teme. Govore nam kako su im prva dva tjedna bila odlična, puna događanja.

U Splitu zauvijek

- Imali smo tulum dobrodošlice, karaoke, odlazak u prirodu na piknik, ma svašta, a otišli smo i do Šibenika te Nacionalnog parka Krka. Sada je malo drugačija situacija, sve je stalo, ne izlazimo iz doma, ali zato se družimo međusobno i tako vrijeme brže i lakše prođe - objašnjava Jožica.

Postoji li nešto što ti se ne sviđa u Splitu, pitamo Shokhrukha.

- Prvi problem mi je hrana. Musliman sam i teško mi je pronaći halal hranu. Druga stvar je javni prijevoz. Trebalo bi na svakoj stanici napisati ime kako bi se mi stranci lakše snalazili - ispaljuje Shokhrukh kao iz topa, ali dodaje da nema straha, više je pozitivnih stvari nego negativnih.

- Želim ovdje živjeti zauvijek - dodaje nam ovaj simpatični 21-godišnjak.

O povratku kući sada ne razmišljaju, samo se nadaju da će se ova situacija što prije smiriti kako bi se sve moglo vratiti u normalu. Plan im je u Splitu ostati do polovice lipnja kada im završava semestar, ali ako se situacije ne smiri do tada, ostat će i duže.

- Vidjet ćemo što će biti. Ako sve bude u redu, ići ću kući za ljetne praznike, a ako ne, ostat ću ovdje za svaku sigurnost. Ostanite kući, budite sigurni i ostanite zdravi - za kraj je poručio Shokhrukh svojim novim sugrađanima.

Prvi dojam

Kada je tek stigla, Jožica je, priznaje, malo bila razočarana.

- Uvijek sam gledala ljetne slike i zamišljala Split kao grad pun ljudi, zime nisu takve, ali brzo sam se predomislila. Stalno smo istraživali Split i predivna mjesta koja nudi, Marjan, Rivu, plaže i brzo sam se zaljubila u grad. Ljudi su pristupačni i dragi, pogotovo ako znaš jezik - kaže nam Jožica, koja uz ekonomiju u Splitu studira i hrvatski jezik.

Samo da nevolja završi do ljeta

Shokhrukh živi na dvije adrese, u Latviji i Uzbekistanu, a nas je zanimalo kakva je situacije s koronavirusom u rodnom mu kraju.

- U Latviji je situacija slična kao i u Hrvatskoj, ali u Uzbekistanu je iz dana u dan sve gore, po svim pitanjima. Iskreno se nadam da će ovo završiti do ljeta. Ako se ne promijeni, ostajem u Splitu - priznaje nam Shokhrukh.

item - id = 1017126
related id = 0 -> 1136207
related id = 1 -> 1136231
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 13:39