StoryEditorOCM
Splitproglasio župan boban

Korak bliže sanaciji: Marjan je sad i službeno u izravnoj opasnosti od elementarne nepogode zvane potkornjak!

5. veljače 2019. - 14:39

Marjan je sad službeno u izravnoj opasnosti od elementarne nepogode zvane potkornjak. Oko 13 sati u utorak ovu opasnost proglasio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

- Na temelju Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda i Statuta ove Županije, donosim odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavom uništenja drvenaste vegetacije tijekom 2018/19 na području Gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, lokalitet park-šuma Marjan Grada Splita. - obznanio je novinarima župan.

- To konkretno znači da temeljem ove odluke sve nadležne institucije moraju napraviti maksimum da se spriječi trenutak da dođe do stvarne elementarne nepogode na park-šumi Marjan – odgovorio je na novinarsko pitanje Boban i dodao kako je Županija spremna sudjelovati u aktivnostima koje temeljem ove odluke pokrene Grad Split, kao nadležno tijelo, i sve sastavnice Grada kao civilna zaštita i ostali.

- Nadležno tijelo, bit će Grad Split. Ne mora biti samo stožer civilne zaštite, s obzirom na specifičnost mogu biti stručne službe iz resornih Ministarstava, ali koordinator i voditelj svih aktivnosti će biti Grad. - pojasnio je Blaženko Boban.

Martin Bućan tajnik povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda objasnio je na osnovu čega je Županija donijela odluku.

- Osim zahtjeva gradonačelnika grada Splita, također smo imali mišljenja i nalaze Hrvatskog šumarskog instituta i mišljenje Javne ustanove park-šume Marjan. Temeljem toga i izlaska na teren jučer u popodnevnim satima, zajedno s kolegom iz stručnog povjerenstva, donijeli smo prijedlog odluke kojeg smo usaglasili sa Povjerenstvom za procjenu šteta od elementarne nepogode i predložili županu donošenje ove odluke.

'Ratno stanje' na Marjanu, zatvara se šetnica! Evo što zapravo znači proglašenje izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode i kako će se riješiti gorući splitski problem

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 08:45