StoryEditorOCM
Splitmilijuni eura

Kontroverzna Tetjana koja radi za ukrajinsku vojsku pokupovala poznate hotele u Splitu, svi su na top lokacijama!

Piše Marin Prvan
7. siječnja 2024. - 17:42

Tetjana Glinjana, koju se smatra jednom od najvećih - ako ne i najvećom - dobavljačicom prehrambenih proizvoda za ukrajinsku vojsku po narudžbi Ministarstva obrane, postala je vlasnica četiri hotela u Splitu. Tako je barem navedeno u istrazi ukrajinskog portala NV Business.

Naime, novinari su komunicirali s osobljem jednog od hotela, kojem su pokazali Glinjaninu fotografiju. Iz objekta je navodno potvrđeno da je upravo ona postala njegova nova vlasnica.

Rečeno je i da Ukrajinka posjeduje još nekoliko hotela u Splitu, kao i tvornicu mesa u Ukrajini.

Ukrajinski novinari tvrde da su, provjeravajući lokalni poslovni registar, pronašli podatak da je od jeseni 2023. Glinjana postala vlasnicom tvrtki "Zen Adria", "Pigment" i "Mimoza". Ujedno je osnovala firmu "Nazarii".

U istrazi se ističe da navedene firme upravljaju hotelima Mirari, Ora i Luxe.

Hotel Mirari je novosagrađeni objekt iza hotela Marjan, na splitskim Kaskadama. Ima 18 soba, restoran i bazen na krovu. Ori, smještenoj u novogradnji u Poljičkoj ulici, pripadaju četiri zvjezdice te raspolaže s 24 sobe, restoranom i kongresnim centrom za 50 osoba.

Luxe Boutique Hotel se nalazi na dnu Zvonimirove ulice. Ima 30 soba, restoran, spa i konferencijsku dvoranu za osam osoba. 

Ukrajinci su procijenili da slični hoteli na hrvatskoj obali stoje od 2,5 do 3 milijuna eura. Odnosno, da je za kupnju četiri hotela u centru Splita bilo potrebno potrošiti više od 10 milijuna eura.

S obzirom na to kako se trenutno kreću cijene nekretnina u Splitu, realno je da su ti iznosi i nekoliko puta viši.

Istražitelji pišu da je Glinjana bila osnivačica nekoliko poduzeća takozvane "grupe Bila Tserkva" (u prijevodu: Bijela Crkva), koja su u određenim periodima bile glavni dobavljači hrane za nacionalnu vojsku. To su Premium Company LLC, Vizit LLC, Ukrprodprokord VR LLC i Grand Consult LLC.

Prema publikaciji "Naš novac" cijene hrane u ugovorima ovih tvrtki s Ministarstvom obrane bile su prenapuhane. Dakle, radi se o klasičnom ratnom profiterstvu.

Na primjer, u ugovoru koji vrijedi za drugu polovicu 2023., obična heljda koštala je 1,59 eura po kilogramu. Ali u ugovoru za prva tri mjeseca 2024. ista žitarica se trguje za 1,2 eura po kilogramu. Istodobno, prema Državnom odboru za statistiku, maloprodajne cijene heljde tijekom tog razdoblja stalno su bile jedan i pol do dva puta manje.

U srpnju je heljda koštala 1,15 eura, da bi do kraja godine cijena pala na 0,77 eura. Trenutno se ova namirnica može kupiti u ukrajinskom Novus shopu za 0,63 eura po kilogramu, napominju istražitelji.

Naglašavaju i da se "skandalozna" jaja po 0,41 euro po komadu - što je svojevremeno bio veliki skandal u Ukrajini; povezan s otkazom ministra obrane Oleksija Reznikova - također odnose na ugovore s tvrtkama koje imaju veze s Glinjanom.

Naime, grupa "Bila Tserkva" također uključuje i kompanije registrirane na druge osobe. Primjerice, Active Company LLC - koja je krajem 2022. godine dobila najskuplji ugovor Ministarstva obrane, vrijedan čak 316 milijuna eura, s jajima od 0,41 eura i krumpirom od 0,53 eura po kilogramu - je u vlasništvu Aleksandera Dmitreviča, poslovnog partnera Glinjaninog unuka Nazarija Berezjuka.

Berezjuk je trenutno vlasnik Mit Mix LLC (proizvodnja konzervirane hrane) čiji je vlasnik nekada bila sama Glinjana.

Inače, 2015. su se Tetjana Glinjana i njezin zet Ruslan Berezjuk našli usred slučaja podmićivanja pukovnika Nacionalne garde koji im je navodno trebao pomoći da dobiju jedan od javnih natječaja.

 

Ogromni vojni minusi:

Proračunski deficit Ministarstva obrane Ukrajine za 2024. iznosi 36 posto ili 10 milijardi eura. Prema zamjeniku Verkhovne Rade Alekseju Gončarenku, ovaj iznos pokriva samo jednu stavku: "novčanu potporu".

Dana 3. siječnja Zastupnik Vrhovne Rade Daniil Getmantsev je izjavio da je u 11 mjeseci 2023. vanjskotrgovinski deficit Ukrajine premašio 34 milijarde dolara.

Prethodno je Rada izjavila o rekordnoj potrošnji iz ukrajinskog proračuna u prosincu 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:46