StoryEditorOCM
SplitDOK SE SPAŠAVAO BOR

Kontroverzna investitorica ‘zakucala‘ i Grad Split i državu; dočepala se vrijednog zemljišta, još je i kaznu platila...

Piše Božidar Lončar
17. prosinca 2023. - 07:14

Najpoznatiji šalovani bor u Glagoljaškoj ulici u Splitu više od mjesec dana miruje - okovan betonom. Miruje stablo, miruje policija, Državni inspektorat, vatrogasci, ali i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević koji ga je vatreno branio.

Kažu susjedi u Glagoljaškoj kako i bageri miruju. Ali, prema onome što smo doznali, ne miruju neodgovorni pojedinci i suvlasnici zemlje iz tvrtke "Cacao" Katarine i Igora Kraljevića koje tek sudska procedura dijeli od toga da postanu jedini vlasnici zemljišta na kojem se stablo nalazi! I opet, sve miruje. I to nakon što su dobili kaznu zbog izvođenja radova bez dozvole konzervatora.

image
Privatna fotografija

No, zato u zemljišnjim knjigama nema mira zadnjih skoro mjesec dana. Kada su se strojevi ugasili, investitori su se aktivirali na drugi način. Prema zemljišnoknjižnom izvatku, tvrtka ”Cacao” Katarine Kraljević je 15. studenog napravila uknjižbu prava vlasništva temeljem Ugovora o razvrgnuću suvlasničke zajednica s državom koja je bila suvlasnik od 2020. odlukom Županije koja je riješila pravni spor s Gradom.

image
Privatna fotografija

Cijena za polovinu šume od 987 kvadrata je 472.550,93 eura. Prava sitnica, svega 957.55 eura po kvadratu za zonu stambene namjene gdje se cijene kvadrata kreću u tisućama eura, a neki kažu i do 10.000 eura! Otprema je poslana 22. studenog. Već su Kraljevići htjeli tu graditi i 2021. kada im je odbijena građevinska dozvola za izgradnju zgrade s 10 stanova. Novih akata o građenju nismo našli u Informacijskom sustavu prostornog uređenja.

image
Joško Šupić/Cropix/

"Cacao" je polovinu zemlje otkupio 2019. i iste godine podnio zahtjev za otkupom preostale polovice. Grad je imao pravo prvokupa državne polovice za oko 387.000 eura dvije godine kasnije jer je čestica upisana kao arheološko nalazište u Registru kulturnih dobara zbog čega je pod preventivnom zaštitom do 2026. godine.

image
Vojko Bašić/Cropix

Tada su gradske službe u mandatu gradonačelnika Ivice Puljka i Ivoševića donijele odluku da se to pravo – ne iskoristi. Banovina je odlučila kako nema interesa za otkupom Sjeverozapadnog bastiona Tvrđave Gripe na kojoj je u katastru upisana šuma pod zaštitom. I to nakon što im je država javila o interesima tvrtke Kraljevićevih. Odlično. Ako ne ništa, makar su stablo pod zaštitom GUP-a uspjeli zaštititi.

image
Privatna fotografija

Ni država se nije pokazala pametnijom. Ministarstvo kulture i medija je u lipnju 2021. dalo zeleno svijetlo ističući kako za prodaju nekretnine sa „stajališta zaštite kulturnih dobara" nema prepreka.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kažnjeni zbog radova bez suglasnosti pa se uknjižili na zemlju

Tvrtki ”Cacao” je desetak dana prije uknjižbe došla obavijest o kazni Konzervatorskog odjela zbog izvođenja radova bez njihove suglasnosti. Iznos je 2733 eura za vlasnicu tvrtke Katarinu Kraljević i 13.867 eura za ”Cacao".

Državni Inspektorat u radovima nije našao nikakve nepravilnosti. Šuma nije upisana u šumogospodarski plan ”Kozjak-Kaštela” Hrvatskih šuma iz 2021. Policija nam je tada odgovorila kako traje kriminalističko istraživanje o pustošenju šume i oštećenju kulturnih dobara. Čak je i policija morala svoje postupke objašnjavati u priopćenju za vrijeme čitave bor-krize.

image
Vojko Bašić/Cropix

Ugovor o razvrgnuću je ”Cacao” potpisao s državom 22. kolovoza dok je tabularna isprava kojom se drugoj strani omogućuje upis u katastar izdana 3. listopada. Sve je išlo glatko od 3. ožujka kada im je Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine dozvolio otkup zemlje pa do 1. rujna.

Tada ”Cacao” nastoji napraviti predzabilježbu, ali im je zahtjev odbijen 10. studenog. Zahtjev je u fazi iskazivanja pravomoćnosti. Tvrtka sada nastoji izbrisati odbijen prijedlog slanjem novog prijedloga 4. prosinca i u fazi je provedbe zbog čega je u izvatku aktivna plomba.

Koliko se mnogo pričalo, na kraju je "Cacao" iza kojeg stoje Katarina i Igor Kraljević, vlasnik ”Centrala” dobio ono što je htio.

Makar je stablo sačuvano. Možda samo ono i ostane.

Policija nije imala posla

Iz splitske policije su nam javili kako od posljednjeg postupanja koje je bilo 4. studenog ove godine nisu imali nikakvihn dojava za predmetnu lokaciju.

- Nadalje, od 2. studenog kada je stablo sanirano nije bilo potrebe za policijskim osiguranjem - navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:09