StoryEditor
Splitlice cara

Konačno možemo vidjeti kako je izgledao Dioklecijan - pari pravi Dalmatinac! Mladi Švicarac rekonstruirao je njegov stvarni izgled, imamo fotografije

8. ožujka 2021. - 19:45

I onda je Dioklecijan odlučio baš ovdje, na splitskom poluotoku sagraditi sebi palaču.

Tako bi započele baš sve priče o našem gradu, najljepšem, naravno, priče o mjestu iz snova – na moru, pod planinom, u blizini najbolje vode, s rajskom mikroklimom.

A Dioklecijan, punim imenom Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan, bio je, vele povjesničari, rođeni Solinjanin. Rodio se 22. prosinca 245. godine u Saloni, umro je trećeg dana prosinca 316. godine, a u međuvremenu od 284. do 305. uspješno je vladao Rimskim Carstvom.

Premda rodom nije bio predodređen za visoke položaje, otac mu je bio činovnik, vojska ga je izabrala za cara. To i ne čudi, jer je bio vrstan vojnik, cijelog je života vjerovao u vojničku vrijednost, vrlinu i slogu. Kada je abdicirao i odrekao se slave i svite i moći – povukao se u Split, u svoju palaču.

Navodno je jednom prilikom odbio povratak na tron riječima: Da vam je moguće vidjeti u Saloni kupus, što sam ga svojom rukom zasadio, sigurno vam ne bi palo na pamet da to od mene tražite! Kako bilo, rašćika ili ne, mit ili istina, naš je Dioklecijan bio faca.

Rimska povijest

Mladi, dvadesetogodišnji švicarski student farmacije Haroun Binous zna i kako je izgledao.

–​ Strastveno proučavam rimsku povijest. U posljednjih godinu dana počeo sam se igrati računalom i pokušavao po predlošcima, kipovima, slikama, freskama – rekonstruirati stvaran izgled lica rimskih careva – veli nam mladić.

– S vremenom sam se izvještio, sa svakim radom bivao sam bolji, pa sam sada odlučio svijetu pokazati kako bi rimski carevi izgledali da su imali pristup fotoaparatu – smije se Haroun.

U svega par sati nakon što je objavio svoje radove na jednoj Facebook stranici, kontaktirali su ga novinari Vanity Faira, Bored Pande i History foruma, a on je baš Slobodnoj Dalmaciji odlučio ustupiti fotografije, na čemu mu od srca zahvaljujemo.

Prelistajte i vi njegove radove na Facebooku, jer uspio je "oživjeti" baš sve careve, od Augusta do Flavija Arkadija.

image
Klaudije
Haroun Binous

– Ovo su plodovi moga osmomjesečnog rada. Uspio sam učiniti zbirku od otprilike šezdeset careva, koji su vladali od 1. do 4. stoljeća – kazao nam je Haroun.

Veliki je trud uistinu uložio, služio se brojnim dokumentima, i pisanim opisima prvih ljudi Rima, i pretražujući postojeće kipove, poprsja, reljefe i novčiće na kojima su se nalazili.

– Trudio sam se biti što realniji. S druge strane, opis careva iz 3. i 4. stoljeća gotovo da i ne postoji, pa sam si dopustio umjetničku slobodu u vezi s bojenjem, stilovima frizure i crtama lica – kaže mladi umjetnik.

Spojio bih sve fotografije, u točnom omjeru, koristio se Photoshopom i Artbreeder programom.

– Poteškoće koje sam imao kod rekonstrukcije lica vidljive su upravo kod Dioklecijana. Jednostavni razlog tome je nedostupnost njegova kamenog poprsja, nekoliko njih je bilo "nerealno", "gledao je" na njima raširenih očiju okrenutih prema gore u pokornosti Bogu, pa sam bio slobodan unijeti svoj osobni dodir – veli nam.

I evo! Pred vama je Dioklecijan, o kojem su za života povjesničari pisali kako je "koristio periku ne bi li sakrio ćelavost". Kako je samo bio tašt! Ali po crtama lica stvarno pari pravi Dalmatinac!

image
Dioklecijan
Haroun Binous

Zaljubljen u sebe

Usporedbe radi, pokazati ćemo vam i Kaligulu (u 28. godini života je ubijen), za njega postoje zapisi kako je imao "svjetlosmeđu kosu i bradu". Isto tako povijest pamti kako je imao naviku odijevati se kao žena, zelenih očiju koje su "gledale divlje, željne tuđe patnje", bio je predmetom podsmijeha svojih podanika jer nije bio baš "proporcionalan", visok, tankih nogu, ogromnih stopala. Živio je raskalašeno, zaljubljen sam u sebe, ali i u vlastitu sestru, koju je na opće zgražanje i oženio. Nakon njezine smrti izdao je nalog o zabrani smijeha. Sagradio je hram posvećen samome sebi, pa ga otvorio odjeven poput božice.

Tu je i Klaudije, kojeg je u 63. godini života najvjerojatnije otrovala žena Agripina. Njega su nazivali "sjedokosim", oči su mu u uglovima bile uvijek krvave, navodno kao posljedica teškog djetinjstva i rane mladosti.

image
Neron
Haroun Binous

Odabrali smo i Nerona, apsolutnog luđaka koji se ubio u 30. godini života, nakon što ga je Senat proglasio neprijateljem naroda. Taj je stvarno bio posebna sorta, otrovao je brata, naručio ubojstvo majke, optuživali su ga i da je skrivio veliki požar u Rimu, a on je za to optužio kršćane i otpočeo s njihovim progonom.

O Hadrijanu se zna da je rođen u južnoj Španjolskoj, da je kovrčao kosu i nosio bradu ne bi li sakrio ožiljke. Kako bilo, na modernim fotografijama, nama izgleda najbolje. Provjerite sami, a kad prođe pandemija možete obići i njegov zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 21:29