StoryEditorOCM
SplitDosta je pustih obećanja

Konačno konkretan korak u rješavanju nenormalnih gužvi na cestama: evo što Banovina planira poduzeti kako bi Split postao prometno prohodan, hoće li vijećnici podignuti ruke za ovaj projekt?

28. studenog 2018. - 13:41

Ako gradski vijećnici u petak izglasaju zaključak o zakupu zemljišta u Kopilici u vlasništvu "HŽ infrastrukture", nakon gotovo dva desetljeća najava i obećanja ostvarit će se prvi konkretan korak u projektu povezivanja željezničkog i autobusnog kolodvora na Istočnoj obali sa zračnom lukom u Resniku pomoću brzih gradskih vlakova.

To prvenstveno uključuje izgradnju novog željezničkog kolodvora u Kopilici i uređenje privremenog autobusnog kolodvora na lokaciji uz Hercegovačku ulicu. Time bi se, prema najavama, riješio dugogodišnji problem gužvi u srcu grada koje su posljednjih godina eskalirale usporedno s razvojem turizma, a upravo ovo rješenje se već desetljećima prikazuje kao nužno za prometno rasterećivanje.

Ukupna površina koju bi Banovina prema predloženom ugovoru trebala zakupiti od državne tvrtke zauzima 25.917 metara četvornih, a podijeljena je na pet manjih lokacija. Prostor u Kopilici na kojem se svojedobno nalazio kolodvorski restoran i zgrada za prodaju željezničkih karata, ali i "kvartovski" sportski teren koji je odnedavno u zakupu privatnika, površine 4704 kvadrata, postat će privremena glavna stanica za autobuse.

Tri terena smještena neposredno uz Hercegovačku ulicu, te u blizini stanice za tehnički pregled vozila, s ukupno 7398 metara četvornih, predviđena su za komercijalna parkirališta. Sa suprotne, sjeverne strane željezničkih kolosijeka, u samoj blizini noćnog kluba "Judino drvo", na sličnom platou od 13.815 kvadrata, nalazit će se parkiralište turističke namjene, a u službi budućega glavnog željezničkog kolodvora.

Za unajmljivanje površina koje bi Splićanima, turistima i stanovnicima okolnih gradova uvelike olakšale život, mjesečno će Grad morati izdvojiti 12.997 eura ili 96.437 kuna prema aktualnom tečaju, dok će se ta svota na godišnjoj razini "zbrojiti" na 156.000 eura ili 1,16 milijuna kuna.

Previđeno je da se ugovor o zakupu između gradske uprave i "HŽ infrastrukture" sklopi na pet godina s mogućnošću produljenja, što znači da se u pola desetljeća iz proračuna planira izdvojiti 780.000 eura ili 5,8 milijuna kuna za spomenuta zemljišta.

Premda petogodišnji iznos nije nimalo zanemariv za gradsku blagajnu, zakupnina je ugovorena po gotovo simboličnim cijenama od 0,8 eura po kvadratu, odnosno šest kuna po metru četvornom. Iz te računice se izuzima najveća površina predviđena za "turističko parkiralište", za koju će se mjesečno izdajati 0,24 eura ili 1,77 kuna po kvadratu. U slučaju da se predloženi dokument, potreban iznos bit će planiran već u gradskom proračunu za 2019. godinu.

U nacrtu ugovora vidljivo je da se vrijednost zakupnine osigurava prema europskom indeksu potrošačkih cijena, pa se najamnina može mijenjati u istom omjeru kao indeks tekuće godine, a uzimat će se u obzir oscilacija indeksa iznad pet posto.
Jurica Vojnović, pročelnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima, pred vijećnicima će iznijeti detalje o realizaciji projekta, koji je, kako stoji u prijedlogu, "i u interesu gradova Solina, Kaštela i Trogira u smislu uspostavljanja kvalitetne željezničke veze među tim gradovima te uspostavljanja dobre željezničke povezanosti sa Zračnom lukom pa ga je zato poduprla Vlada na sjednici održanoj 4. svibnja ove godine u Splitu".

U slučaju da vijećnička rasprava ne donese nedoumice, konačno bi nakon brojnih godina pustih obećanja, s 18 ruku u zraku, sramotni i zastarjeli autobusni i željeznički kolodvor na Istočnoj obali u skoroj budućnosti mogao postati pristojno krajnje odredište za sve one koji dolaze u Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 06:48