StoryEditorOCM
Splitnered u park-šumi

Komisija za urbanizam prebacila vruću lopticu: Razmatrali smo tri opcije, neka o legalizaciji na Marjanu odluče gradski vijećnici

7. prosinca 2018. - 22:53
Ministarstvo kulture svojedobno nam je potvrdilo da na padinama simbola grada nema tradicijske naseobine, a sada je okrenulo ploču

Nakon trećeg raspravljanja o ovoj temi, članovi gradske Komisije za urbanizam većinom su glasova odlučili da bez preporuke prepuste vijećnicima u Banovini da odluče hoće li proglašenjem "tradicijske naseobine" legalizirati 70-ak bespravnih objekata u obuhvatu park-šume Marjan.

– Razmatrali smo tri opcije za legalizaciju: da se proširi građevinska zona na Marjanu, da se smanje granice park-šume ili da se proglasi tradicijska naseobina. Za prve dvije smo zaključili da nisu u skladu sa zakonom. Budući da za mogućnost tradicijske naseobine postoje različita mišljenja ministarstava koja prebacuju odgovornost jedno na drugo, odlučili smo da predmet uputimo Gradskom vijeću na raspravljanje. Ideja je da vijećnici, na temelju mišljenja dostavljenih od ministarstava (graditeljstva i kulture, op.a.) i gradskih službi te postojeće regulative, što prije o tome rasprave i donesu nekakav zaključak. Komisija je ipak radno tijelo Gradskoga vijeća – protumačio je ovakvo postupanje Komisije za urbanizam njezin predsjednik Ante Čikotić (Most), koji je tijekom glasanja bio suzdržan.

Sličnog je mišljenja Domagoj Maroević (HDZ), zamjenik čelnika Komisije.

– Ovo pitanje već predugo traje, oko deset godina, a još ne postoji jasan stav ni uputa o postupanju. Mišljenja ministarstava pobijaju jedno drugo. Komisija u ovom slučaju nije dovoljno kompetentna da donosi odluke. Potrebno je da dođu ljudi iz ministarstava i Gradskome vijeću objasne što bi bilo najbolje učiniti u ovoj situaciji – ustvrdio je Maroević.

Kako smo nedavno pisali, Ministarstvo graditeljstva, zastupano po pomoćniku ministra Danijelu Žambokiju, dalo je tumačenje splitskoj Komisiji kojim je priznalo da "u zakonu nije definiran pojam tradicijske naseobine".

Po Žambokijevu tumačenju, ispada da nije bitno jesu li kuće stare, jesu li tradicijski građene, postoji li organizirano naselje ili je riječ o novijim raštrkanim kućama, kao na Marjanu.

Sada je Ministarstvo kulture "okrenulo pilu naopako" po pitanju legalizacije divlje gradnje u granicama park-šume. Prije godinu i pol iz istog ministarstva, na naše pitanje, odgovorili su kako "na padinama Marjana nema tradicijske naseobine, nego nekoliko raštrkanih tradicijskih kuća na sjevernoj strani koje ne predstavljaju organiziranu naseobinu".

Međutim, u novom dopisu koji je, na upit Komisije za urbanizam, poslao dr. Radoslav Bužančić, pročelnik splitskih konzervatora, izrijekom se navodi da "Ministarstvo kulture nije nadležno za pitanje tradicijske naseobine". Taj pojam je, po Bužančiću, u nadležnosti – Ministarstva graditeljstva.

Ministarstvo kulture je, tumači pročelnik, nadležno samo za izdavanje posebnih uvjeta prigodom legalizacije, budući da je Marjan zaštićen kao kulturni krajolik. U posebnim uvjetima konzervatori određuju odgovara li građevina za koju se traži ozakonjenje uvjetima pod kojima su oni zaštitili određeno područje.

Konzervatori su do sada pokazali popustljivost u nekim slučajevima legalizacije divlje gradnje u obuhvatu park-šume kad su u pitanju Meje, koje su također zaštićene kao kulturno-povijesna cjelina. Tamo su dali suglasnost čak za jednu "kapunjeru" od gipsanih ploča u dvorištu kuće Tresić-Pavićić (koja je zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro).

Dodajmo kako je Ministarstvo zaštite okoliša 2016. dalo mišljenje "da se tradicijskom naseobinom u ovom slučaju mogu smatrati samo građevine ili skupine građevina zatečene u trenutku proglašenja park-šume, a ne i bespravno izgrađene građevine nastale zbog širenja grada".

'Nestručnost ugrožava Marjan'

U Društvu arhitekata Split kritični su prema Žambokijevu priopćenju i Ministarstvu graditeljstva.

– Naš je stav da su takva stručno neutemeljena priopćenja na štetu, čak i na sramotu, društvu, prostoru, struci, a najviše samom Ministarstvu, koje svojim postupanjem već dulje vrijeme gubi strukovni legitimitet. Pitanje Marjana i svih radnji oko njega zahtijeva konkretniji i stručniji diskurs, posljedično s jasnim i definiranim odlukama. To podrazumijeva političku, strukovnu i društvenu odgovornost i odlučnost. Sve ostalo je uzaludno trošenje energije – napominje Dragan Žuvela, DAS-ov čelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 01:22