StoryEditorOCM
SplitKAKVA JE PROCEDURA

Kome vjerovati - patologu Alujeviću, koji tvrdi da je Matijanićeva obdukcija nije valjana, ili primarijusu Anđelinoviću, koji tvrdi da je sve bilo po slovu zakona?

Piše Saša Ljubičić
9. kolovoza 2022. - 14:37
Matijanićeva djevojka opisala je koliko su puta tražili pomoć KBC-a Split i Hitne...Slobodna Dalmacija/Slobodna Dalmacija

Jednom je Zoran Milanović, dok je još bio premijer, lanuo da smo "slučajna država" pa su se na njega žestoko obrušili branitelji. Tada su ga, sjetit ćete se, napadali kao "crvendaća" i prijetili mu plinskim bocama, a danas im je heroj kao da je zajedno s njima branio Vukovar.

No "onaj prije Milanović" zapravo je imao pravo. Država nam nerijetko funkcionira mimo Ustava i zakona, od slučaja do slučaja, kako kome dođe, kako mu se ćefne, sve dok se ne dogodi belaj, pa strada čovjek – Vladimir Matijanić. Novinarčina koji je cijeli radni vijek, iz teksta u tekst, dokazivao da sustav ne funkcionira, da bi na koncu i na njemu samom očito zakazao, jer iako se još ne znaju konačni rezultati istrage vezane uz koleginu smrt, već imamo teški kupus. To nitko ne može opovrgnuti. 

CIJELU KRONOLOGIJU PROČITAJTE NA OVOJ POVEZNICI:

Što se događa u KBC-u? Najprije je dr. Alujević rekao da je Matijanićeva obdukcija pogrešno obavljena, pa je stigao demantij bolnice. A sada je stigao i demantij demanta: ‘Oni lažu...!‘

Prvo dr. Antonio Alujević za Slobodnu Dalmaciju tvrdi da je obdukciju prerano preminulog novinara obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju. I kako mu ne povjerovati kad je čovjek od struke, dapače, dugo radi u zdravstvenom sustavu i uživa priličnu reputaciju.

Na to reagira prof. prim. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskoga KBC-a, i kaže da je ovlaštena liječnica specijalist patolog, koja je i ovlašteni mrtvozornik grada Splita, u sklopu mrtvozorničke službe 5. kolovoza 2022., u 16.11, zaprimila poziv na službeni mrtvozornički mobitel kojim je obaviještena da je Vladimir Matijanić preminuo na adresi u Splitu, te je odlučila da je za utvrđivanje točnog uzroka smrti potrebna obdukcija.

Anđelinović veli da se, prema Pravilniku o mrtvozorstvu s obdukcijom i utvrđivanjem uzroka smrti, obdukcija mora napraviti što prije, osobito jer se radilo o COVID pozitivnom pacijentu, pa je liječnica istu obavila već dan nakon što je Matijanić preminuo – 6. kolovoza 2022. Dapače, o tome je prethodno obavijestila voditelja Odjela za sudsku medicinu i pročelnika Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju.

E, sad, kome bi mi kao čitatelji, kao javnost, trebali vjerovati? Uglednom patologu dr. Antoniju Alujeviću, koji tvrdi da je obdukciju obavila za to neovlaštena osoba, ili cijenjenom primarijusu Anđelinoviću, koji tvrdi da je sve bilo po slovu zakona?

Dva stručnjaka, dva potpuno različita odgovora, pa sad budi pametan. I to bi, kao, trebao biti sustav, uređen Ustavom, zakonima i pravilnicima, a očito je jedno veliko ništa.

Znači, kad već moramo vagati tko je u pravu: a) dr. Alujević, ili b) dr. Anđelinović, ajmo iščitati kako obdukciju pravno tretira Pravilnik o načinu pregleda umrlih te utvrđivanja vremena i uzroka smrti.

Pravilnik kaže da se radi utvrđivanja uzroka smrti provodi obdukcija tijela umrle osobe. Uz slučajeve kada je obdukcija propisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, mrtvozornik obvezno upućuje tijelo umrle osobe na obdukciju i u slučajevima iz drugih medicinskih razloga, a koji mogu biti sumnja na nasilnu smrt, iznenadna smrt kod koje je uzrok nepoznat, odnosno nejasan. Znači, obdukcija se zbog nejasnog razloga smrti Vladimira Matijanića morala provesti i ona je provedena. To štima.

Ajmo dalje. Prema Pravilniku o načinu pregleda umrlih te utvrđivanja vremena i uzroka smrti, obdukciju treba obaviti doktor medicine specijalist sudske medicine, a kad u mjestu u kojem se obavlja obdukcija nema doktora medicine te specijalnosti, tada obdukciju može obaviti doktor medicine specijalist patološke anatomije. Dr. Anđelinović veli da je liječnica koja je obavila obdukciju specijalist patolog i da je za to ovlaštena, što znači da je i to O.K.  

Sudeći po navedenom, obdukcija je u ovom slučaju provedena lege artis, no o tome se na pravi način nije izvijestilo javnost. Jedini koji je u tom smislu bio ovlašten o tome govoriti jest dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, a ne dr. Alujević, koji tvrdi da se oglasio jer je htio obraniti struku.

– Ja kao sudski vještak i obducent mogu reći da u svim sumnjivim slučajevima zovem policiju, koja dođe na obdukciju, napravi zapisnik i fotodokumentaciju obdukcije. Nakon smrti gospodina Matijanića, a prije same obdukcije, već su izišli članci u kojima se navodila sumnja da je možda bilo neregularnosti, pa je mrtvozornik trebao upoznati mene koji sam sudski vještak i ovlašten obaviti takve radnje u ovom osjetljivom slučaju. Također, trebali su zvati i policiju – kazao je dr. Alujević kolegi Ivici Markoviću.  

Da zaključimo, obdukciju je mogao obaviti i dr. Alujević i njegova kolegica jer su sukladno Pravilniku o načinu pregleda umrlih te utvrđivanja vremena i uzroka smrti oboje za to pozvani. Najvažnije je od svega da se s njom nije kasnilo pa će njezini rezultati pokazati što je točno uzrokovalo smrt poštovanoga kolege i može li se to dovesti u vezu s možebitnim nesavjesnim postupanjem interventnog medicinskog tima ili to nema apsolutno nikakve veze s onim što im se brojnim napisima stavlja na teret.   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. veljača 2023 19:10