StoryEditor
SplitGUŽVA U ZGRADI

‘Kolokviji na splitskoj Ekonomiji bit će prekrcani, zbijaju provjere za cijeli faks u pet dana‘, tvrde studenti, a dekanica kaže: Sve je po propisima

20. studenog 2020. - 16:55

Prava pobuna nastala je među studentima Ekonomskog fakulteta nakon najave kolokvija koji će se održavati tijekom idućeg tjedna, kada će od ponedjeljka do petka kroz zgradu na Kampusu proći oko 2000 akademaca!

– Ogorčeni smo ovom odlukom jer fakultet studentima nije osigurao adekvatno izvođenje nastave, već je uveo sistem u kojem svakog trećeg tjedna jedna grupa dolazi na fakultet i sluša određene predmete, dok se ostala dva tjedna nastava odvija online. Nakon svega, uvodi se pisanje kolokvija na fakultetu tijekom samo pet dana. Ne samo što je licemjerno nego je i epidemiološki apsolutno neprihvatljivo – navodi se u dopisu poslanom na adresu naše redakcije.

Spominju kako je čak odgođena i svečana promocija zbog pogoršanja zdravstvene slike u županiji, a s druge strane dopušta se priljev tolikog broja studenata u fakultetsku zgradu.

– Uprava fakulteta na čelu s dekanicom prof. dr. Majom Fredotović ne odustaje od provedbe kolokvija. Iako se ograđuju kako je izrađen dobar raspored koji poštuje sve epidemiološke mjere i propise, jasno je da tome neće biti tako zbog nedovoljno velikog prostora u odnosu na broj studenata te nedovoljno vremena za detaljnu dezinfekciju te za fluktuaciju studenata između grupa pisanja kolokvija.

Baš gledamo raspored: za jedan predmet u jednom satu trebalo bi doći 588 studenata. Obratili smo se Sveučilištu koje, nažalost, nema ovlasti promijeniti odluku Ekonomskog fakulteta – smatraju studenti.

Napominju kako je i sveučilišni rektor prof. dr. Dragan Ljutić izdao službenu preporuku da se u jednom tjednu provode samo dva kolokvija, odnosno ispita zbog pogoršane epidemiološke situacije u županiji.

– Ne tražimo provedbu kolokvija u formi na daljinu, nego uživo, ali u dužem vremenskom razdoblju, onom od dva tjedna jer je to sigurnije i lakše za organizaciju, kao što to rade i drugi fakulteti. Filozofski i Pomorski fakultet, primjerice, veliki broj kolokvija provodi u formi na daljinu. Kako oni mogu, a Ekonomski fakultet ne može?! Situacija je zaista apsurdna, ali nas studente nitko ne sluša – kaže nam jedna studentica.

Obratili smo se dekanici Fredotović koja je obrazložila odluku o provođenju kolokvija na ovaj način.

– U odluci Vlade stoji da će visoka učilišta nastojati i dalje održavati kvalitetu studija u skladu s kriterijima propisanim za studijske programe u postupcima inicijalne akreditacije, odnosno reakreditacije. Svi akreditirani studijski programi izvodit će se prema sadržaju dopusnica. Nalaže se da se nastava izvodi na klasični, kontaktni način. Dakle, odluka Vlade i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su na snazi, a nadležni stožeri nisu propisali mjere po kojima se nastava i nastavne aktivnosti ne izvode uživo.

Sukladno navedenom, pisane provjere znanja moraju se izvoditi uživo, fizički u prostorima fakulteta, a ne na daljinu. Svako drugačije postupanje moglo bi dovesti u pitanje pravnu ispravnost i važenje diploma koje će studenti dobiti na kraju studija – smatra dekanica.

Napomenula je kako broj sjedećih mjesta u dvoranama koje se koriste za nastavu iznosi 363, a toliko studenata u jednom trenutku može biti nazočno u fakultetskoj zgradi.

– S obzirom na raspoloživi broj sjedećih mjesta, kao i protuepidemijske mjere, očito je da nije moguće istodobno izvoditi i redovitu nastavu i provoditi pisane provjere znanja. Stoga smo donijeli odluku da se u svakom semestru tijekom dva tjedna ne izvodi nastava, nego se organiziraju pisane provjere znanja.

Studenti su se, za svaki kolegij, izjasnili namjeravaju li ili ne pristupiti provjeri znanja u ovom tjednu. Na osnovi broja prijavljenih studenata po svakom kolegiju napravljen je raspored održavanja pisanih provjera. U komunikaciji sa Županijskim stožerom civilne zaštite, analizirane su mjere kojih ćemo se pridržavati kod provođenja provjera znanja idući tjedan.

Sumarno, u jednom trenutku na fakultetu neće biti više od 360 studenata već će između svake provjere znanja biti osigurano dostatno vrijeme za čišćenje i provjetravanje dvorana (angažirane su dodatne spremačice), sukladno protuepidemijskim mjerama – naglašava prof. dr. Fredotović.

Odbacuje neke optužbe studenata kako je fakultetu cilj što veća zarada jer fakultet za veći broj studenata zbog uspješnosti u prethodnoj akademskoj godini ostvaruje veće iznose iz ugovora za subvencioniranje troškova studiranja od strane Ministarstva znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 01:35