StoryEditorOCM
SplitCRNO NA BIJELO

Koliko su iznajmljivači, prijevoznici i trgovci stvarno zaradili na Ultri? Stigli su službeni podaci Porezne uprave i Gospodarske komore; jedna djelatnost posebno prednjači

Piše Split SD
13. srpnja 2022. - 14:42

Kakav je financijski učinak Ultre, odnosno kako se ona odrazila na pokazatelje iz sustava fiskalizacije, pokazuje analiza Županijske komore Split i Porezne uprave – Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitu u danima održavanja festivala u trima djelatnostima – trgovini na veliko i malo, djelatnosti prijevoza i skladištenja i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

– Očito je koliko Ultra i slična događanja doprinose brendiranju Splita, naše županije i u konačnici cijele Hrvatske, a analiza broja i vrijednosti fiskaliziranih računa jasno pokazuje i njihove pozitivne financijske efekte.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tako je u razdoblju od 8. do 11. srpnja u Splitu u djelatnostima trgovine, prijevoza te pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 170 milijuna kuna, što je u odnosu na vikend prije, od 1. do 4. srpnja, povećanje od 10 posto, dok je broj fiskaliziranih računa veći za 7,2 posto.

Županijska komora Split, kao krovna kuća županijskoga gospodarstva, u suradnji s Poreznom upravom analizira financijske efekte pojedinih događanja, što može poslužiti kao dobra osnova i smjernica za turističku strategiju grada, pri čemu nam je cilj postići neraskidiv trokut zadovoljstva svih dionika, odnosno sretnih građana, sretnih poduzetnika i sretnih turista – rekao je predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš.

image

Joze Tomaš

Joško Ponoš/Cropix

Analiza koju su splitska komora i Porezna uprava izradile za vrijeme posjeta američkog nosača aviona Splitu, u veljači ove godine, također je pokazala značajne financijske efekte, u odnosu na iste dane pretpandemijske 2019. godine.

Vrijednost fiskaliziranih računa bila je gotovo 22 posto veća, pa je, smatra Tomaš, upravo organiziranje relevantnih događanja u zimskim mjesecima smjer kojim trebamo svi skupa ići i na tom polju još više i značajnije raditi, čime ćemo potaknuti i veću zapošljivost tijekom cijele godine te smanjiti sezonski nedostatak radne snage, koji upravo ovih dana doživljava vrhunac.

image
Ante Čizmić/Cropix

Gledano po djelatnostima, najveće povećanje vrijednosti fiskaliziranih računa u danima Ultre u odnosu na tjedan prije zabilježeno je u djelatnosti prijevoza i skladištenja - gotovo 34 posto. Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilježi porast od 16,2 posto, a trgovina na veliko i malo od gotovo šest posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 23:45