StoryEditorOCM
Splitide novi mandat

Kolege ga hvale da je ogroman radnik, a rektor Ljutić najavljuje milijunske projekte Sveučilišta: Gradit će se čak dva nova doma, želim studente po čitavom Splitu!

4. listopada 2022. - 19:15

Na Splitskom sveučilištu je počela nova akademska godina, 20.000 studenata se nakon ljetne pauze vratilo u klupe, a ujedno je započeo i drugi mandat rektora prof. dr. Dragana Ljutića. Ne krije zadovoljstvo postignutim u protekle četiri godine, zato su mu uostalom kolege i dali povjerenje za novi mandat.

Kažu za njega u Rektoratu da je ogroman radnik, da se poslu daje kao uzoran liječnik u ambulanti, što mu je i struka. Dok sve ne odradi, ne ide doma.

Usprkos teškom startu i pandemiji, iza rektora Ljutića je puno dovršenih kapitalnih projekata, dovoljno je samo spomenuti kompletno preuređen studentski dom Bruno Bušić, sad nalik hotelu s pet zvjezdica, milijunsko ulaganje u novu zgradu fakulteta Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj, izgradnja Tehnološkog parka u Spinutu, novi prostori Filozofskog fakuleteta, izmjene i dopune UPU-a Kampusa, uređenje okoliša, uređenje brojnih sveučilišnih prostora po gradu,obnovljen Medicinski fakultet...

U blagajnu Sveučilište su se u međuvremenu slili, i još pristižu, milijuni eura od europskih projekata, a samo za znanost je odobreno i financirano 60 projekata u vrijednosti od imptresivnih 35 milijuna eura! Sve to, u kombinaciji s novim studijma privuklo je i više stotina stranih studenata, mahom iz zapadnoeuropskih zemalja koji dolaze studirati u Split, ponajviše na Medicinu, ali i na Psihologiju na engleskom. 

Erasmusovci također rado biraju provesti bar jedan semestar u Splitu, u što su se uvjerili i brojni splitski najmodavci kojima pune apartmane tijekom zimskog zatišja od turizma. Na Sveučilištu doznajemo da su im na račun europskih projekata zaposleni i brojni novi nastavnici, a broj ukupno zaposlenih se popeo skoro na dvije tisuće.

Splitsko sveučilište postalo je tako jedan od najvećih poslodavaca u Dalmaciji, a zadnje dvije godine izašlo je i iz okvira Splita, nakon što je otvorilo svoje podružnice u Makarskoj i Sinju, gdje je sjedište studija Mediteranske poljoprivrede. Kao dokaz da se dobro radilo, Ljutiću služi podatak da se Splitsko sveučilište na svjetskim rang listama svjetskih sveučilišta jako visoko pozicioniralo i, još važnije, da održava dobar rejting.

image

Rektor prof. dr. Dragan Ljutić sa studentima u Makarskoj
 

Ivo Ravlić/Cropix

- Mi smo među 300 najboljih na svijetu kad se gledaju tehničke i prirodne znanosti, ali naravno bez humanističkih i društvenih studija, nema jakog Sveučilište. A konkurencija je ogromna, samo Europa ima 5000 sveučilišta, a gdje su ostali....Moramo ulagati u naše znanstvenike, jer oni su stvarno naši najbolji ambasadori. Sve njih treba razvijati i pomagati, a do kraja novoga mandata nastojat ću da svaki naš fakultet, svaka naša sastavnica dobije svoju kuću!

Pritom neću, kao što nisam ni dosada, prodati nijednu sveučilišnu nekretninu, pogotovo ne one u centru grada, jer koliko god je važno da imamo ovako uređen Kampus, važno je i da studenti ne budu getoizirani. Neka njih po cijelom Splitu, neka se vidi da smo sveučilišni grad - ističe rektor, napominjući kako Sveučilište u posjedu ima nekretnine u Teslinoj, Sinjskoj, Hrvojevoj, Zagrebačkoj, Radovanoj (gdje je nekad bio Ekonomski fakultet) i svi će se oni s vremenom urediti i prepustiti studentima.

No, neki ključni projekti, tvrdi profesor Ljutić, ipak imaju prioritet. Za početak, gradnja Znanstvenog-istraživačkog centra vrijednog 67 milijuna kuna. ZIC će se uskoro početi graditi na Kampusu, na prostoru parkinga ispred već preuređene zgrade Knjižnice, projekt je već odobren, a novac osiguran iz EU fondova.

Ono što će studente posebno obradovati jest planirane gradnje novih dvaju domova, naročito se to odnose na one koji nemaju prebivalište u Splitu i primorani su svoje podstanarske stanove usred ispitnih rokova prepuštati turistima.

- Za još jedan studentski dom na Kampusu već smo ishodili novac za projektnu dokumentaciju od resornog ministarstva, a i inače moram pohvaliti odličnu suradnju s Vladom, a od premijera Andreja Plenkovića smo dobili najavu i da ćemo dobiti bivšu zgradu Doma željezničara na Ravnim Njivama gdje bismo napravili još jedan dom. Takve objekte već su u drugim gradovima prepuštali visokim učilištima, a nama je zaista potrebno za naše studente - pun je planova rektor.

image

Dom željezničara na Ravnim Njivama 

Tom Dubravec/Cropix

Nadalje, u planu mu je da preuredi i sveučilišne prostore u monumentalnoj zgradi u Teslinoj, koju dijele s dvjema jezičnim gimnazijama. Tamo Sveučilište ima čak dva kata nove zgrade, a plan je da oni postanu dom Umjetničkoj akademiji, a da ih dijelom koristi i KIneziološki fakultet.

Paralelno s tim rektoru je u planu i daljnje razvijanje novih studija, a evo baš ovih dana u klupe je sjelo i 25 prvih brucoša Komunikologije i medija, ali neće se na tome stati.

- Studenti su nam na prvom mjestu i to svakome na Sveučilištu mora biti jasno. Mi smo tu zbog njih i naša su im vrata uvijek otvorena - istaknuo je rektor.

Najavio je i da će vjerojatno doći do promjena u ekipi njegovih prvih suradnika, odnosno pročelnika, ali o imenima nije želio govoriti dok o tome ne izvijesti Senat, budući da on samo predlaže prorektore, a Senat ih usvaja.

- Htio bih dovesti nove ljude sa svježim i drukčijim idejama, da pokrenemo Sveučilište na novi način, a naravno sve svoje bivše prorektore i dalje ću rado imati u svom timu - naglasio je.

image

Studenti će dobiri još jedan dom na Kampusu

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 19:39