StoryEditorOCM
SplitBAGER U AKCIJI

Koga briga za zabranu radova i kriminalističko istraživanje: u uvali Ježinac opet se radi, a o tome su obaviještene sve nadležne institucije

Piše Sandi Vidulić
4. kolovoza 2021. - 20:17
Zabrana radova u uvali Ježinac se očigledno ignorira, građevinski stroj je opet bio u akcijiVojko Bašić/Cropix

Ponovno su počeli radovi u uvali Ježinac, već dva dana bager je u akciji.

Prvi dan su radovi bili nešto tiši pa nam je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Damir Grubšić kazao da njegovi redari nisu vidjeli događanja kad su izišli na teren, iako je naš fotoreporter Vojko Bašić snimio bager u akciji.

Ali, idući dan je krenulo žešće s radovima, tako da je Javna ustanova obavijestila sve nadležne da investitor ne odustaje, unatoč zabrani koju su mu izdali.

- Uputili smo čuvara prirode, napravit će službenu zabilješku, obavijestit će osnivača Grad Split i nadležne institucije. Poslali smo ranije zapisnik glavnog čuvara prirode da se ne smiju dalje nastaviti radovi, tražili smo inspekcijski nadzor od inspekcije zaštite prirode. Pa neka institucije dalje postupaju. Investitoru smo također ranije izdali zabranu radova, imamo njegov potpis, on zna da je od strane Javne ustanove izdana zabrana radova - napominje Grubšić.

Srđan Marinić, koji je predsjednik Društva Marjan i ujedno v.d. predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove, tvrdi kako je upoznat da se izvode radovi koje je Ustanova zabranila.

- Poslao sam obavijest Državnom odvjetništvu i Državnom inspektoratu, građevinskoj inspekciji - napominje Marinić.

Kriminalističko istraživanje

Na slučaju uvale Ježinac je angažirana krim-policija pa smo poslali upit PU splitsko-dalmatinskoj.

- Provodi se kriminalističko istraživanje te je ova Policijska uprava o do sada utvrđenom izvijestila Državno odvjetništvo i Državni inspektorat radi provođenja mjera i radnji iz njihove nadležnosti - odgovorili su nam iz Policijske uprave.

Do investitorice Tereze Žderić sve ovo vrijeme nismo uspijevali doći, kao ni drugi mediji. Ali smo uspjeli dobiti broj mobitela njezina supruga koji se zove Antonio Zelić, a adresa u imeniku odgovara lokaciji kuće na Šetalištu Ivana Meštrovića 31. Razgovor preko mobitela je bio vrlo kratak.

Dobar dan, jesam li dobio Antonia Zelića?

- To zavisi tko zove.

Ovdje Sandi Vidulić iz Slobodne Dalmacije.

- Hmmm... gospodin Zelić vam nije doma trenutno, recite što bi trebali, da mu ja znam javiti.

Zovem vezano za gradnju na adresi Meštrovićevo šetalište 31.

- Zelić nema s tim osobno ništa. On je samo suprug vlasnice. Ali, možete ostaviti broj telefona pa ću mu ja kazati da ste zvali.

Do zaključenja teksta suprug Tereze Žderić nije se javio. Prema podacima koje smo uspjeli doznati, oboje su naši ljudi iz Amerike koji su se tamo vjenčali.

Zanimljiva greška

Pokušali smo dobiti Jonatana Tolu, ali nam se nije javljao na mobitel. On je naveden kao osoba za kontakt u zahtjevu koji je u lipnju podnesen Županiji za dopuštenje za izvođenje radova rekonstrukcije zidova i ograde.

Zahtjev je odbila nadležna županijska pročelnica Marija Vuković s obrazloženjem da je do tog vremena investitor započeo radove i srušio zidove pa da ne može biti u pitanju rekonstrukcija, za što je traženo dopuštenje, nego novi zahvat.

Inače, u toj jednoj rečenici, kojom je Tolo zatražio dopuštenje, napravljena je zanimljiva greška. Naime, rečenica se poziva na glavni projekt T.D. 19/20, koji je izrađen za rekonstrukciju potpornih zidova i ograde.

No, u zahtjevu se navode dvije katastarske čestice (9335/1 i 9335/2), tvrdi se da je zahtjev prema priloženom projektu T.D. 19/20.

No nije tako, jer prva čestica pripada dvorištu s dvije pomoćne kuće, za nju je izrađen navedeni glavni projekt. Druga čestica pripada stambenoj kući površine 140 m2, za čiju rekonstrukciju nije priložen projekt.

Da je Županija izdala odobrenje na način kako je podnesen zahtjev, dala bi zeleno svjetlo za rekonstrukciju ne samo potpornih zidova, nego i za stambenu kuću za koju nije izrađen projekt rekonstrukcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 06:21