StoryEditorOCM
SplitSAMOTESTIRANJE ŠKOLARACA

Kod splitskih vatrogasaca stigli brzi testovi za učenike: uskoro će se distribuirati po školama u županiji, a stigle su i upute Ministarstva o provođenju testiranja

Piše SPLIT SD/HINA
9. veljače 2022. - 13:26

Danas su u prostorije Javne vatrogasne postrojbe pristigli brzi antigenski testovi na Covid-19. Nakon sortiranja, distribuirat će se u sve škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je danas ravnateljima osnovnih i srednjih škola upute o provedbi samotestiranja učenika na SARS-CoV-2, u kojima se uz ostalo napominje da će se prva isporuka testova moći preuzeti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

Provođenjem mjere dobrovoljnog samotestiranja učenika u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo u prostorijama škole, ističe se u uputama Ministarstva.

image
Joško Ponoš/Cropix

Kako se navodi, samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima dobrovoljno je i besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Preporučuje se da to bude ponedjeljkom prije nastave, no može se obavljati i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola.

Samotestiranje treba provoditi jedanput tjedno i razmak između dvaju testiranja mora biti podjednak. Negativan rezultat testa roditelji, odnosno skrbnici trebaju dojaviti školi na način koji odredi škola, a u slučaju pozitivnog rezultata sukladno Uputama HZJZ-a test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT), a taj je učenik u izolaciji do zaprimanja rezultata testova.

Škole će prvu isporuku SARS-CoV-2 testova moći preuzeti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, a zatim će roditeljima podijeliti po dva testa za svakog učenika. Ostala količina testova dovoljnih za provođenje mjere još tri tjedna, moći će se preuzeti tijekom školskih praznika ili odmah nakon njih.

image
Joško Ponoš/Cropix

Pojavi li se u školi slučaj zaraze covidom 19, škola će učenicima podijeliti dodatne testove za samotestiranje koje se mora obaviti na dan primitka testova.

Učenici ne dolaze u školu ako imaju simptome zarazne bolesti, poput povišene temperature, kašlja, teškoća u disanju, poremećaja osjeta njuha i okusa, grlobolje i slično.

U uputama se uz ostalo navodi da roditelji koji nisu suglasni s provedbom mjere samotestiranja, moraju ispuniti obrazac, odnosno izjavu koju dostavljaju učitelju ili razredniku. Tim se učenicima mora omogućiti redovito praćenje nastave, no u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oni neće biti izuzeti od karantene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 21:41