StoryEditor
SplitA VIJEĆNICI LADUJU

Koalicijski rat između Krstulovića Opare i Kerumovih: Stanišić odbija sazvati elektroničku sjednicu, a gradonačelnik kaže da otežu s važnim točkama

Piše Ivica Marković Tihana Marović
10. srpnja 2020. - 08:18
Andro Krstulović Opara i Igor Stanišić Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Jedno od važnijih pitanja koje zaokuplja gradske vijećnike posljednjih tjedana svakako je termin održavanja nove sjednice Gradskoga vijeća. Posljednja je održana 4. svibnja, dakle prije više od dva mjeseca, i to elektroničkim putem, u jeku epidemije koronavirusa. Ako iduća ne bude održana u sljedećih 20-ak dana, točnije do 4. kolovoza, dakle unutar 90 dana od posljednje sjednice, steći će se zakonski uvjeti za raspuštanje tog predstavničkog tijela i raspisivanje izbora za novi saziv Vijeća.

To se ipak neće dogoditi, jer će nova sjednica, kako nam kaže Igor Stanišić (HGS), predsjednik Gradskog vijeća, biti održana 16. srpnja, i to u Vili Dalmaciji.
- U doba korona-ludila, unutar manje od mjesec dana, bila su organizirana tri elektronička zasjedanja, a sada, kada nema ograničenja, nije održano nijedno. Može se očekivati da će iduća sjednica trajati jako dugo, dok se ne ispucaju sve točke dnevnog reda, kojih zasigurno neće biti manje od 50. Dva su razloga zbog čega nije održana sjednica. Prvi je taj što za vijećnike nisu pripremljene točke od strane službi gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Sjednica bez pitanja

A drugi stvarni razlog je taj što sam odbio organizirati još jednu elektroničku sjednicu na kojoj je inzistirao gradonačelnik. Razlog zbog kojeg je inzistirao treba prvenstveno potražiti u činjenici što za vrijeme elektroničke sjednice vijećnicima nije dopušteno postavljati pitanja pa ih je na taj način gradonačelnik upravo želio zaobići - kazuje Stanišić.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara odlučno negira Stanišićeve navode,
- Potpuno je netočno da je moj ured blokirao sazivanje nove sjednice Gradskog vijeća. Još 2. lipnja poslao sam predsjedniku Gradskog vijeća dnevni red s više točaka, među kojima su stvari veoma važne za naš grad. Ponudio sam otvoreni prostor Vile Dalmacije, nakon što prostor Sveučilišne knjižnice, u kojemu Županija održava svoje skupštine, nije epidemiološki odgovarao.

Kada je i to odbijeno, ponudio sam da se održi barem elektronička sjednica o važnim točkama do kojih mi je jako stalo, posebice o odlukama Vlade o darovanju nekretnina dijela bivše vojarne Dračevac radi izgradnje Tehnološkog centra, zatim o dodjeli državne čestice u svrhu rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole "Kamen-Šine" koja će biti spremna do početka školske godine, hotela za samce, o dodjeli šest garaža.

image
Zasjedanje za istim stolom u vijećnici još će malo pričekati 
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Zanimljivo je da je Željko Kerum javno kazao da je protiv održavanja sjednice Županijske skupštine, pa tako i sjednice Gradskog vijeća. Tu su trebala biti donesena i odobrenja o izvođenju radova izgradnje na brojnim važnim objektima u gradu, zbog čega sam nekoliko puta i pozvao investitore da zatraže dopuštenje Vijeća, te sam preporučio da ih prihvati. Grad Split izvodi radove za koje je potrebno dopuštenje, poput sanacije pročelja zgrade splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Među navedenim točkama je i prijedlog rješenja o razrješenju ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan i imenovanju v.d. Marinera Rančića, o kojem sam se negativno izjasnio, što HGS-u ne ide u prilog. Dakle, moje službe su sve pripremile, dan nakon izbora poslao sam gospodinu Stanišiću prošireni dnevni red s 33 točke, jedva čekam da se sjednica održi, da napravimo dobre stvari za Split te nastavimo s dinamikom kojom već neko vrijeme naporno idemo. Split nema vremena za gubljenje i ovo otezanje nikome ne koristi - tvrdi gradonačelnik.

Oporba u nesazivanju sjednice vidi političke igre za koje grad pod Marjanom, smatraju, nema vremena.
- Zbog sporosti, inertnosti i nezainteresiranosti da se riješe komunalni problemi ne sazivaju se sjednice na kojima se rješavaju konkretne i operativne stvari kako bi se poboljšala kvaliteta života i olakšali svakodnevni problemi građana i poduzetnika. Postat ćemo grad trutova koji čeka turiste koji će stizati na kapaljku.

image
Ante Čikotić: 'Postat ćemo grad trutova' 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Umjesto da vlast rastereti prirezom plaće, digitalizira upravu, dođe na Gradsko vijeće s akcijskim planom da se zadrže radna mjesta i stvore uvjeti za nova, građani i firme prepušteni su sebi i u Gradu vide prijetnju ostanku, umjesto nadu i priliku da svoju obitelj i karijeru ostvaruju u Splitu - smatra Ante Čikotić (Most).
Na sličnom tragu su i vijećnici stranke Pametno.

Pametno: Odgovorni su i Stanišić i Opara

image
Branimir Urlić: 'Neodržavanje sjednice odgovaralo je i HDZ-u i HGS-u' 
Ante Čizmić/HANZA MEDIA
- Očito je da je neodržavanje sjednice u predizborno vrijeme odgovaralo i HDZ-u i HGS-u. Sad se međusobno prepucavaju tko je odgovoran, a odgovorni su i Opara i Stanišić. Nisu željeli da se na sjednici Vijeća postavljaju neugodna pitanja vezana za park-šumu Marjan, neprovođenje mjera za savladavanje ekonomske krize uzrokovane koronavirusom koje su pompozno predstavljene početkom travnja, za kašnjenje plana upravljanja pomorskim dobrom i tako dalje.

Mi, vijećnici nismo imali priliku usmeno postaviti pitanja od kraja siječnja, a na pisano postavljena pitanja nismo dobili niti jedan odgovor. Sramotno i neodgovorno ponašanje koalicije Kerum-Opara na kraju će, nažalost, platiti naši sugrađani - rekao nam je Branimir Urlić iz Pametnog.

Najoštriju kritiku uputio je pak Goran Kotur (SDP).
- Lažni sukob između Andre Krstulovića Opare i Kerumove stranke odavno je prožvakana priča vrijedna prijezira. Njihovo zajedničko valjanje u blatu i međusobno gađanje bilo bi potpuno irelevantno da tu nisu uvaljali i cijeli Split. Dok trgovačka koalicija HDZ-HGS ima većinu u Gradskom vijeću, neće se napraviti ništa dobro.

image
Goran Kotur: 'Lažni sukob uvaljao je cijeli grad u blato' 
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Umjesto ozbiljnog strateškog upravljanja gradom, imamo stihijski pristup s nizom loših privremenih rješenja. Raspadajuća vlast nije u stanju niti održavati hladni pogon u Banovini, a kamoli nešto više od toga. Jedino rješenje je Krstulovića Oparu, Keruma i Škorića zajedno poslati u oporbu - navodi čelnik splitskih SDP-ovaca.

Osniva se nova ustanova u kulturi - ‘Hrvatski dom‘


Na sjednici bi se u drugom čitanju trebalo raspravljati o prijedlogu odluke o komunalnom redu, kao i o zakupu javnih površina, postavljanju štekata, štandova, reklama... Također, planirana je rasprava o odobrenjima za građevinske radove tijekom ljeta na 12 lokacija - od Slatina do Duilova.

Zanimljivo, iako je gradonačelnik najavio raspravu o razrješenju Damira Grubšića i imenovanju Marinera Rančića novim ravnateljem Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, što se dalo iščitati i iz prve verzije prijedloga dnevnog reda, te točke nema u finalnom službenom dokumentu. Međutim, vidljivo je da će Split dobiti još jednu ustanovu u kulturi - 'Hrvatski dom'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 20:58