StoryEditor
Splithoće li proći prijedlog mosta?

Koalicija HDZ-a i HGS-a je na klimavim nogama, a splitski iznajmljivači ne moraju strahovati od povećanja paušala

Piše Linda Perić
29. siječnja 2019. - 00:16

Hoće li koalicija HDZ-a i HGS-a stvarno puknuti na paušalima za iznajmljivače? Ako je suditi prema razvoju događaja, koji su prethodili sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o visini paušalnog poreza po krevetu, lako moguće.

Naime, u ponedjeljak se sastao Odbor za statut, poslovnik i propise Grada Splita na kojem je, od ukupno sedam članova, njih šest glasalo za Mostov prijedlog koji traži da paušali ostanu na razini 2018. godine, dakle, da se iznos ne podiže preko 300 kuna.

Osim Marije Čizmić (HDZ), za spomenuti je prijedlog glasalo ostalih šest članova Odbora; Aida Batarelo (SDP), Tonći Blažević (HSLS), Miranda Ivanišević Dvornik (HGS), Ante Zoričić (PG), Marijana Puljak (Pametno) i Ante Bradarić - Šljujo (Most).

Je li ovo pljuska koalicijskom partneru HDZ-u i kakve posljedice može imati ovakvo glasovanje na Odboru i sutra na sjednici GV-a za opstanak koalicije, pitamo predsjednika Vijeća, Igora Stanišića (HGS).

- Mi smo već rekli da smo protiv podizanja paušala i ovo je borba za građane. Ne mogu razmišljati o posljedicama i o tomu hoće li se netko ljutiti i naljutiti - kazao nam je večeras Stanišić.

Ukoliko stav svojih stranaka, iznesen na današnjoj sjednici Odbora, budu doista podržali svi vijećnici, splitski iznajmljivači ne moraju strahovati od povećanja paušala jer će Mostov prijedlog proći s više od 20 ruku.

Znači li to, pitamo Stanišića, da će on povući svoj amandman koji je, praktički, istovjetan Mostovom.

- Ništa ne povlačim. Procedura je takva da gradonačelnik iznosi svoj prijedlog, a potom ja amandman. Ukoliko on ne pristane da se moj amandman uvrsti u dnevni red sjednice, ja ga dajem na glasanje. U slučaju da ga većina vijećnika podrži, možda neće biti ni potrebe za glasanjem o Mostovom prijedlogu - kaže Stanišić.

Most je za razliku od HGS-a, iznajmljivačima po mjesnim odborima (Slatine, Stobreč, Žrnovnica i ostali) svojim prijedlogom još snizio cijenu paušala (od 150 do 255 kuna), dok HGS-ovci predlažu 300 kuna za sve i 350 kuna za smještajnu jedinicu u kampu.

Podsjetimo i kako je gradonačelnikov prijedlog paušalnog poreza za male iznajmljivače prilično korigiran u odnosu na prvotni. Umjesto dvije, u novom su prijedlogu tri zone, a iznosi paušala se kreću od 150 do 400 kuna. Na današnjem Odboru za statut, poslovnik i propise Grada Splita za njega je, međutim, glasala samo predstavnica HDZ-a, tri člana su bila suzdržana (HGS, HSLS, PG), a tri protiv (MOST, SDP, Pametno).

Hoće li se ovakav omjer snaga zadržati i sutra, prilikom glasovanja u vijećnici, vidjet ćemo. Za iznajmljivače će biti najgore ukoliko niti jedan prijedlog ne bude imao većinu jer će to značiti jedinstveni iznos paušala za sve, odnosno 750 kuna.

Škorić se nije javio

Pokušali smo doznati i što, o najnovijem razvoju događaja misle u HDZ-u koji je danas poslijepodne imao sastanak Kluba vijećnika. Zvali smo Petra Škorića, prvog potpredsjednika Gradskog vijeća koji nam se, međutim, do zaključenja teksta nije javio.

 

#HDZ#TURIZAM#SPLIT#APARTMANI#HGS#IZNAJMLJIVAČI#GRADSKO VIJEĆE#PAUŠALNI POREZ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 19:44