StoryEditorOCM
SplitLIKOVNA KOLONIJA

Ko danas nije bija na Marjanu, falija je, sad neka gleda slike; omiljeni dalmatinski svetac inspirirao umjetnike...

Piše Damir Tolj
22. rujna 2023. - 17:02

Nema smisla da u kratkome izvještaju prospemo sve baze i štrukamo svu atmosferu, to ćete pročitat idućih dana u reportaži koja nas tek čeka, ali ovako, za prvu ruku znajte: bilo je prva liga, nesvakidašnji jedan ambijent! Gori stine i čempresi, doli more i Kašjuni, u sredini sv. Jere, štafelaji, slike i kipovi s umjetnicima, a sve okolo mirisni Marjan!

image

Rad Đanija Martinića

Jakov Prkić/Cropix

Ajde, bilo je i političara, organizatora, protokola i tome slično, ali najbitnije je ovo: užežin skorašnje proslave tridesete godišnjice naše županije, Splitsko-dalmatinske, koja pada ravno i namjerno na blagdan svetoga Jeronima - a to van je 30. rujna, to jest u iduću subotu - kod svečeve crkvice na marjanskin južnin padinama u petak je održana neobično simpatična likovna kolonija.

Slikari i kipari radili su svoje prikaze toga mističnoga i drevnoga Dalmatinca, filozofa i crkvenoga učitelja. Nema smisla da van opisujemo, vidit ćete u galeriji na portalu i u novinama kako su sve naši artisti zamislili Jeru.

image
Jakov Prkić/Cropix

Evo i ko se sve odazva, neki prisutnošću i radon na licu mista u marjanskoj koloniji, a neki i mislima, poslavši amo već gotove radove: Goran Balić, Ana Marija Botteri, Duje Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Nikola Džaja, Lili Gluić, Karin Grenc, Marko Gugić, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Ivan Listeš, Đani Martinić, Duje Matetić, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Dijana Iva Sesartić, Frane Šitum i Vice Tomasović.

Sve skupa, 14 slikara i 12 kipara. Sve poznati i ugledni autori!

image

Lili Gluić 

Jakov Prkić/Cropix

Župana Blaženka Bobana fasciniralo je baš to, ko se sve odazva, a najavija je i da će svi radovi bit prikazani na izložbi u Sveučilišnoj galeriji na Kampusu 28. rujna. Županija, Sveučilište i velovaroška župa Svetoga Križa organizirali su ovu koloniju.

O energiji prostora govorija je kipar Hraste, o svecu slikar Mihanović, o poticajima rektor Dragan Ljutić, a duhovnost je sektor varoškoga župnika don Mihaela Provića. Sva će dila ostat bratovštini Sv. Križa.

Ko u petak gori nije bija, taj je i falija! Sad neka gleda slike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2023 01:57