StoryEditorOCM
SplitZa sve građane

Knjižnica u Splitu otvorena bez čelnika kotara, izostao i blagoslov. Ravnateljica: Ne dopuštamo politici da se miješa...

Piše Tanja Gattin
17. listopada 2023. - 17:20

"Za nju živiš ti, za nju živim ja, nek‘ cijeli svijet za ljubav zna..."

Pjevali su klinci i klinceze iz Osnovne škole Mejaši, u prigodnom programu pod vodstvo školske ravnateljice Josipe Banić i knjižničarke Rite Karačić, u utorak na svečanom otvaranju nove Knjižnice za djecu i mlade u Gradskom kotaru Mejaši-Kila.

Otvaranje je s velikom radošću najavila Gradska knjižnica Marka Marulića Split, posebno zbog toga što je nova knjižnica za djecu smještena u kvartu prepunom novih stambenih zgrada i mladih obitelji. Tamo je to prvi kulturni sadržaj.

image
Paun Paunović/Cropix

No događaj je obilježio skandal koji se odvio nekoliko sati prije održavanja svečanosti. Naime, kotarski čelnik Toni Piplica objavio je da je svećeniku zabranjeno na dan otvaranja blagosloviti kvartovsku knjižnicu.

Zbog, kako je objasnio Piplica, nepoštovanja tradicije blagoslova novih projekata u tom kotaru, najavio je kako s kotarskim vijećnicima neće doći na svečano otvaranje.

image

Danas je svečano otvorena nova Knjižnica za djecu i mlade u gradskom kotaru Mejaši-Kila, čemu je prisustvovao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak

Paun Paunovic/Cropix

Kako se moglo čuti na događanju, prostor u kojem je sada dječja knjižnica za tu namjenu darovao je upravo kotar, a bile su to i prostorije iz kojih je Vice Mihanović, tadašnji čelnik toga kotara, krenuo u kampanju za splitskoga gradonačelnika.

Dok su djeca u knjižnici isprobavala 3D naočale, prelistavala slikovnice, stripove, knjige o sportu..., ali i pretraživala koje su im PlayStation 4 igre tamo dostupne i tako ispunila prostor u kojem će se za njih održavati edukativne i kreativne radionice, gdje će posuđivati knjige za lektiru...

Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića, morala je odgovarati na pitanja o (ne)blagoslivljanju dječje knjižnice. Poslala je poruku "Ništa nam neće ovaj dan pokvarit".

image

Danas je svečano otvorena nova Knjižnica za djecu i mlade u gradskom kotaru Mejaši-Kila, čemu je prisustvovao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak

Paun Paunovic/Cropix

– Ono što je bitno jest da se knjižnica ne bavi politikom. Knjižnica ne dopušta da politika utječe na njezin rad. Knjižnica se ponaša prema svojim temeljnim aktima, a to su hrvatski zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, statut i svi naši pravilnici. Sve ono što je ugrađeno u te temeljne akte, to je UNICEF-ov manifest za narodne knjižnice, koji lijepo kaže da su narodne, gradske knjižnice otvorene za sve građane bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu ili bilo kakvu orijentaciju.

image
Paun Paunović/Cropix

Ono što ja pokušavam godinama na čelu knjižnice jest da stvorimo knjižnicu koja će biti utočište, sigurno mjesto gdje će svi rado doći bez problema. Žao mi je što netko koristi ovako lijep događaj vezan uz djecu i mlade. Ne bih voljela da se koristi za politikantstvo.

Surađujemo sa svima i otvoreni smo. Bitno je da nam nitko ništa ne nameće i da nam nitko ništa ne određuje jer je knjižnica takva ustanova da ne smije dopustiti pritisak ako radimo u zakonskim okvirima, a mi radimo u zakonskim okvirima – kazala je ravnateljica Ribičić i dodala da ni na prijašnjim otvaranjima knjižnica u njezino vrijeme nije bilo dolazaka svećenika.

image

Danas je svečano otvorena nova Knjižnica za djecu i mlade u gradskom kotaru Melasi Kila čemu je prisustvovao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak

Paun Paunovic/Cropix

Događanje je svojim dolaskom uveličao gradonačelnik Ivica Puljak i kazao da je to nastavak lijepe tradicije otvaranja gradskih knjižnica u kvartovima, te je dodao da će Grad poticati otvaranje dječjih knjižnica i u ostalim kvartovima i mjestima koja gravitiraju Splitu. Potvrdio je da je protokol otvaranja definirala knjižnica.

Gradonačelnik je otkrio svoj stav o tome treba li na otvaranju knjižnice biti svećenik:

– Ovo je sekularna institucija u kojoj je protokol otvaranja takav da ga otvaraju institucije koje su to financirale i u konačnici je to za sve građane Splita.

image

Danas je svečano otvorena nova Knjižnica za djecu i mlade u gradskom kotaru Melasi Kila čemu je prisustvovao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak

Paun Paunovic/Cropix

Knjižnica za djecu i mlade Mejaši-Kila na adresi Vrboran 19a radi od ponedjeljka do srijede od 13 do 20 sati, a četvrtkom i petkom od 8 do 15 sati, te svaku prvu i treću subotu u mjesecu. Namijenjena je djeci i mladima do 18 godina, a svako dijete do navršene 14. godine ima pravo na besplatan upis u knjižnicu, kao što je to i u ostalim knjižnicama iz mreže Gradske knjižnice Marka Marulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:41