Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SplitUSKORO KREĆE gradnja

Kman dobiva još dvije zgrade: pogledali smo u e-katastar i vidjeli zanimljivu situaciju; Vlasnici zemljišta: Ne smijemo reći tko je investitor...

Piše Sandi Vidulić
28. prosinca 2019. - 21:14
Parcela u Varaždinskoj, gdje bi početkom iduće godine trebala početi gradnja dvaju objekata

Ako ste mislili da ste vidjeli sve gdje se i kako mogu nagurati zgrade u splitskom takozvanom urbanizmu, onda još niste čuli pola mise.

Novost je ograda koja je podignuta na Kmanu uz neboder od 17 katova u Varaždinskoj ulici u kojem se nalaze prostorije “Ciana”. Na tom području stišću se jedan pokraj drugoga četiri velika stambena nebodera i peti Agramov. Sada se namjeravaju utrpati čak dvije zgrade od šest katova na parceli neposredno uz postojeći neboder.

U petak su radnici podigli ogradu na privatnoj parceli velikoj oko 1500 četvornih metara, a ogradili su i zjog za balote koji se koristio desetljećima. Pod ogradom se našla i raspadnuta kućica u Varaždinskoj 49, koja je desetljećima pak bila kvartovsko ruglo s nagomilanim smećem.

Da će se nešto događati, postalo je jasno prije par dana kad je posječeno nekoliko lijepih stabala uz igralište za balote. No, susjedi nam tvrde da se čitava stvar planira već nekoliko godina.

Pogledali smo u e-katastar i vidjeli zanimljivu situaciju - parcela namjenjena za gradnju okružena je s tri strane katastarskim česticama na koje je upisan Grad.

Ali, na dio Varaždinske ulice koji graniči s građevnom parcelom uknjiženi su vlasnici dotične parcele, tako da su oni sami sebi susjedi. Drugim riječima, u ovom slučaju nije bilo okolnih privatnih susjeda međašnika koje je trebalo obavještavati o velikoj gradnji koja se sprema.

- Već nam je sad pregust promet u našim uličicama, djeca jedva mogu do škole. Koliko će tek biti auta kad prostor uguše novim grdosijama?! - pitaju se stanovnici Kmana, čija su parkirališta zauzeli djelatnici OTP banke, izgrađene u Ulici Domovinskoga rata.

Zoran Peršić, jedan od vlasnika prostora na kojem se planira nova gradnja, kaže da bi radovi na gradilištu trebali krenuti nakon Nove godine. Ali, nismo od njega doznali tko će biti investitor gradnje.

- Mi smo vlasnici zemljišta, ali ne možemo još reći ime investitora jer neke stvari još nisu definirane - kazao nam je Peršić.

Njegova supruga Katja potvrdila je kako će se graditi dvije zgrade od šest katova. Na naše pitanje kako znaju koliko će se i kada graditi, a ne žele reći ime investitora, kazala je kako su preliminarno podigli ogradu, ali je ponovila muževe riječi da neke stvari s investitorom još nisu defnirane pa ga zato ne spominje.

Na naš upit što će biti s boćalištem koje su ogradili, rekla je da vjeruje da će ga investitor premjestiti kod južnog nebodera.

Kman je postao meta investitora zadnjih nekoliko godina. Stambene zgrade manjih dimenzija gradile su se tamo gdje čovjek ne bi očekivao, a barem za još koju postoji dozvola pa će uskoro i one “izrasti”.

Parcela uz Ulicu Domovinskoga rata preko puta OTP banke, gdje se nalazi obiteljska kućica, “prisilno” je ostala ozelenjena jer se investitori koji su tu htjeli graditi stambenu zgradu nisu uspjeli dogovoriti s Gradom, u suprotnom bi vjerojatno i taj dio Kmana pojeo beton.

 

#KMAN# SPLIT

Izdvojeno