StoryEditor
SplitBEZ PANIKE, MOLIM

Kineskinja Mei Feng ima četiri restorana u Splitu i teška srca priznaje: Promet nam je dosta opao. Svi se boje svega što ima veze s nama

Piše Ana Franić
4. veljače 2020. - 18:03
Kineski restoran Yun u trgovackom centru Joker tek je jedan od nekoliko splitskih restorana u vlasništvu kineskih ugostitelja Mei Fang Zhu, Yong Zhu i Yun Honga.  Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Ljudi se najviše boje onoga što ne poznaju – a danas je to koronavirus koji se pojavio u Kini. Stalno čitamo o broju zaraženih stanovnika, o njegovom širenju i utjecaju u svijetu. Svijet je na nogama, osnivaju se krizni stožeri i karantene, neke aviokomapnije objavile su kako zaustavljaju letove iz Kine, najavljeno je i kašnjenje poštanskih paketa. Pomno se prate sve vijesti vezane uz Koronavirus.

Trenutno nije lako ni kineskim turistima koji putuju svijetom, ali ni Kinezima koji dugi niz godina žive u Hrvatskoj.

Obitelj Hong (po ocu, Qun Wuu Hongu), točnije Yong Zhu prvi je stigao u Zagreb 2002. godine iz grada Quing Tiana, pedesetak kilometara udaljenog od Šangaja i oda tada je malo-pomalo doveo i ostatak obitelji, među kojima je i njegova sestra Mei Fang prezimena Zhu, ugostiteljica. 

Prije četiri godine u Splitu su otvorili svoj prvi restoran "Asiju" na Poljičkoj cesti, a danas drže još i restorane u prodajnim centrima Mall of Split, City Centar One i na zadnjem katu TC-a Joker.

Mei Fang posjetili smo u njihovom restoranu u Jokeru, kako bi provjerili kakva je situacija kod njih i je li pojava koronavirusa u Kini utjecala na njihov posao u Splitu. Prethodno nam je nekoliko Splićana reklo kako i inače nisu česti gosti u kineskim restoranima i da će se, iz čiste predostrožnosti, narednih dana suzdržati od kineske hrane. Sve to pod devizom "vrag nit ore nit kopa"

Stižemo na zadnji kat trgovačkog centra, a Mei Fang nas je pristojno zamolila da malo pričekamo jer taman odrađuju narudžbu za nekoliko stolova u restoranu. Odlučujemo provjeriti kod gostiju restorana boje li se zaraze od koronavirusa.

- Ma straha nema, šta vam je. Sve su ovo naše namirnice samo spremljene na njihov način. Inače, jedemo u kineskim restoranima i ovo nas za sada neće omesti. Ako baš virus dođe u Split, onda je drugi par postola, sa smiješkom nam govori Ante koji je taman sjeo za stol.

"Sve je termički obrađeno"

Jednom tjedno u kineskom restoranu jedu i Jure i Frane.

- Ne nabavljaju hranu iz Kine, tako da panike nema, a i to je sve termički obrađeno. Daleko je Kina, neće taj virus do nas stići, sigurno nam odgovaraju Jure i Frane, koji nisu željeli pred naše kamere, ali poručuju straha ne treba biti.

Nakon što su sredili sve narudžbe, sjedamo s Mei Fang koja nam priznaje kako ipak osjete posljedice.

- Promet je, nažalost, dosta opao. Sada se svi boje svega što ima veze sa Kinom, ali nema nikakve potrebe za nikakvom panikom kod nas jer sve što spremamo je iz ovih krajeva. Treba naglasiti kako mi ne uvozimo ništa iz Kine. Primjetili smo da je u svim naših poslovnicama u Splitu prije tjedan dana počeo opadati promet. Vjerojatno je to od panike i svega, ali sigurna sam da će se sve oporaviti kada se situacija malo smiri, iskreno će Mei Fang.

Što se tiče situacije u Kini, kaže da panike tamo nema.

- Moja majka je u Kini i nije me strah. Čujemo se i kaže mi kako je tamo sve pod kontrolom. Dobra je to zemlja koja zna kako reagirati, za kraj nam govori Mei Fang.

#KORONAVIRUS#KINESKI RESTORANI#SPLIT

Izdvojeno

27. svibanj 2020 11:29