StoryEditorOCM
SplitDALI JE NA SUD

Kerumova stranka prodala je Passat svojoj članici, a ona ga nije do kraja isplatila. Kerum: Platit će kad bude mogla

Piše Silvana Uzinić
20. travnja 2023. - 15:02
Željko Kerum: Ona će sigurno platit kad bude mogla, a da stranka nije sudski potraživala novac, radila bi protuzakonito      Tom Dubravec/Cropix

Kako je izvijestila Državna revizija krajem prošle godine, a nakon uvida u poslovne knjige stranke Željka Keruma – Hrvatske građanske stranke, pronašla je nekolicinu neusklađenosti, ali i jedan zanimljivi detalj kad je riječ o potraživanjima.

To se, naime, kako stoji u izvještaju, odnosi na potraživanja od fizičke osobe koja je podmirila 27.896 kuna, ali je ostao dug od   117.000 kun.

Koncem 2021. potraživanja su u cijelosti dospjela, a do vremena obavljanja revizije (lipanj 2022.) nisu naplaćena.

Kako stoji nadalje, prema obrazloženju odgovorne osobe, potraživanja Stranka ne može naplatiti zbog blokiranog računa ovršenika, a za naplatu potraživanja u iznosu od 117 tisuća kuna Stranka je s fizičkom osobom postigla dogovor o otplati duga koji zbog pandemije uzrokovane bolesti COVID-19 nije naplaćen.

Iz vrlo pouzdanog izvora doznali smo da je službeno vozilo marke Passat od HGS-a kupila bivša članica stranke Marija Mladineo, i to neposredno prije isključenja iz stranke, dakle, još 2015. godine. Zamolili smo je za komentar, ali je nam je samo poklopila slušalicu.

image

Marija Mladineo i Marijo Sičić na sjednici splitskog Gradskog vijeća, oboje izbačeno iz Kerumove Hrvatske građanske stranke

 

 

Tom Dubravec/Cropix

Marija Mladineo je, podsjetimo, bila gradska vijećnica iz Kerumove stranke, no on ju je zajedno s Marijom Sičićem po hitnom postupku izbacio u trenutku kada je glasala za proračun tadašnjeg SDP-ova gradonačelnika Ive Baldasara.

Mediji su o tome izvještavali 2015. godine. Kerum je tada izjavio da je riječ o izdaji i da je Baldasar njegove vijećnike kupio kafićima. "Nisu na njihova imena, ali radi se o njima, jedan je na Trsteniku, drugi na Žnjanu", otkrio je Kerum. Na to je bio ubrzo reagirao Nediljko Nikolić, suprug Marije Mladineo, koji se povezivao s ugostiteljskim objektom "Cukarin" na Žnjanu.

Kasnije je neposlušni dvojac izbačen iz upravnih vijeća županijskih tvrtki. Sičić je bio na čelu Upravnog vijeća Razvojne agencije RERA, a Mladineo u upravnim vijećima Doma "Lovret" i Županijskih ljekarni.

O Mladineo se, prije no što je postala članica Kerumove stranke, pisalo kao o prijateljici Željkove supruge Fani. Inače je diplomirana inženjerka pomorskog prometa i Banovina joj je bila prvo radno mjesto. Nećakinja je Vinka Mladinea, Sanaderova direktora Fonda za zaštitu okoliša, protiv kojeg je Uskok pokrenuo niz postupaka.

image

Passat još nije otplaćen, HGS potražuje još 117 tisuća kuna, sada u eurima

Shutterstock

O tome kako to da je ostala dužna stranci za službeni automobil upitali smo i Željka Keruma, ali je on, isprva zatečen informacijom, rekao da ne vjeruje da je gospođa uradila nešto loše, međutim, ubrzo nam se javio i potvrdio nalaz revizije.

- Što se nas tiče, mi smo kao stranka postupili po zakonu, a to što je gospođi račun blokiran moramo razumit, pa pola Hrvatske je blokirano. Ona će platit kad bude mogla i ne vidim problem.

Inače, Marija Mladineo je žena pristojna i poštena, ali eto tako je ispalo. Ona će sigurno platit kad bude mogla, a da stranka nije sudski potraživala novac, radila bi protuzakonito – odgovorio nam je kratko Kerum.

Marija Mladineo trenutno je zaposlena u Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

S obzirom da nije bila raspoložena za razgovor, nismo uspjeli doznati hoće li i kada Passata otplatiti. Kako je dogovoreno na Sudu, 117 tisuća kuna trebala bi isplatiti na rate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 03:51