StoryEditor
SplitULOŽIO PRIGOVOR

Kerumov odvjetnik: Prijetnja kod Ivoševića nije mogla izazvati strah, gučak znači i jak glas, on nikada nikoga nije napao. Aktivist: To je izrugivanje

Piše Ana Franić
10. studenog 2020. - 18:23
Ante Čizmić/Cropix

Državno odvjetništvo je sredinom rujna za Željka Keruma, predsjednika Hrvatske građanske stranke (HGS) i bivšeg splitskog gradonačelnika, predložilo kaznu od šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog prijetnje "čupanjem gučka" aktvistu Bojanu Ivoševiću.

Kerum je na to uložio prigovor te zbog toga predmet ide pred optužno vijeće Općinskog suda u Splitu koje će donijeti odluku o nastavku postupka.

Podsjetimo, Bojan Ivošević je za Dalmatinski portal kazao kako je "Kerum zloćudni tumor grada", na što je bivši poteštat poslao poruku njihovoj novinarki s nazivom "Odgovor Ivoševiću" kako bi je javno objavila. Ivoševiću je poručio: "Spomeni me još jednom, gučak ću ti iščupati!".

Poruku je novinarka proslijedila Ivoševiću, što je u njemu izazvalo osjećaj straha za njegov tjelesni integritet.

Kerumov odvjetnik Željko Gulišija u odgovoru na optužnicu naveo je kako se "nisu ostvarila obilježja kaznenog djela prijetnje, a niti je bila u pitanju poruka takvog sadržaja koja je kod navodnog oštećenika mogla izazvati osjećaj straha za njegov tjelesni integritet".

- Okrivljenik je reagirao na komentar Bojana Ivoševića koji je dajući intervju za Dalmatinski portal, a u namjeri da okrivljenika ustraši i uznemiri rekao "kako je Željko Kerum zloćudni tumor grada Splita", a što je okrivljenik koji zna što se radi sa zloćudnim tumorima i kako se takvi tumori uklanjanju shvatio kao ozbiljnu prijetnju smrću.

Okrivljenik je stoga reagirao u strahu za svoj život i živote i sigurnost svoje obitelji, pri čemu nije imao namjeru kod Bojana Ivoševića izazvati osjećaj straha jer konačno okrivljenik nije mogao znati kako će novinarka proslijediti poruku, već je želio zaštiti svoju obitelj od ružnog i neutemeljenog verbalnog napada - navodi se u odgovoru na optužnicu.

Odvjetnik Gulišija je naglasio kako je njegov branjenik, odnosno Kerum, uznemiren i u strahu od upućene prijetnje kako predstavlja tumor grada spomenuo njegov gučak, "pri čemu je jasno kako se radilo jedino o pokušaju zaštite obitelji i pokušaja odvraćanja Bojana Ivoševića od bilo koje nasilne radnje".

- Da bi se radilo o počinjenju bilo kojeg modaliteta kaznenog djela prijetnje potrebno je da počinitelj uputi riječi koje su takve da bi s obzirom na okolnosti bile objektivno prikladne da osobi kojoj su upućene izazovu strah, uznemirenost, nesigurnost i osjećaj osobne ugroženosti.

Iz kasnijih izjava Bojana Ivoševića razvidno je da niti se prepao niti je mislio da mu okrivljenik prijetio, već mu je sve ovo poslužilo isključivo za političku promociju, nakon čega govori u medijima kako okrivljenika više neće biti i kako postoji skupina koja će mu se suprotstaviti, što svakako ne govori uplašena osoba, a što je kod okrivljenika ponovno izazvalo strah i uznemirenost - piše u odgovoru na optužnicu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dalje se navodi kako poruka nije kod Ivoševića mogla izazvati strah i uznemirenje, jer mu je poznato kako "okrivljenik unatoč povremenom osebujnom i izvorno narodnom načinu izražavanja nikada nikoga nije napao niti su mu imanentni akti agresije".

- Uostalom okrivljenik sa svojom političkom strankom namjerava sudjelovati na lokalnim izborima i sigurno ne bi sebe doveo u situaciju da prijeti Bojanu Ivoševiću i time izazove kazneno procesuiranje koje bi mu moglo smetati u izbornom postupku.

Sporna poruka ni po svom sadržaju nije mogla izazvati strah. Gučak, između ostalog, znači jak glas, pa je poruku trebalo shvatiti onako kako je okrivljenik i zamislio, a to je da će pravnim putem, a koje mjere je i poduzeo, nastojati Bojana Ivoševića spriječiti da šiti neistinite i uvredljive glasove o okrivljeniku - napisao je Gulišija.

Kako komentira ovaj odgovor Kerumova pravnog zastupnika, pitali smo Ivoševića:

- Odgovor koji je sastavio gospodin Željko Gulišija nije ništa drugo nego izrugivanje s hrvatskim sudstvom. Gospodin Željko Kerum ima dugu povijest agresivnih ispada (sličan nasrtaj, s korištenjem iste fraze o "čupanju gučka" svojedobno je imao i prema našem novinaru Sandiju Viduliću, op.a.), s kulminacijom u fizički sukob što je vidljivo i kroz medije.

Od sukoba na nogmetnim utakmicama, nasrtaja zbog rasprava oko parkinga pa u konačnici i sukoba koji su spriječili ostali gradski vijećnici kada je krenuo nasrnuti na Tonćija Blaževića iz redova HSLS-a što su zabilježile i kamere i mediji. Stoga je apsurdno reći da se dotični samo osebujno izražava.

Uostalom, ovo nisu prve prijetnje smrću iz te ekipe prema meni, prvi put sam se susreo s prijetnjom smrću još 2014. godine na prosvjedu protiv ilegalne okupacije Matejuške od strane šefa njegove predizborne kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 10:49