StoryEditorOCM
Splitje li sve regularno?

Kerumov nećak ostaje bez plaže? Ministarstvo pomorstva utvrđuje zakonitost koncesija za Bene i Kašjune

14. svibnja 2017. - 22:04
plaza_bene-290807-6

Pokreće se upravni postupak koji bi trebao utvrditi zakonitost dodjele koncesija za plažu Bene, ali i one na Kašjunima, potvrđeno nam je u Ministarstvu pomorstva.

Kotač kojeg je pokrenuo slučaj poništenja izbora novog upravitelja Zlatnog rata na Braču, koji je potaknuo stranačko isključenje Zlatka Ževrnje iz utrke za novi mandat na čelu Županije, mogao bi se dokotrljati i do Splita, i to nakon prijave Društva "Marjan".

- Donesena je odluka o imenovanju Stručnog povjerenstva za obavljanje upravnog nadzora nad postupkom dodjele koncesija i zatražena je dostava cjelokupne dokumentacije vezane uz davanje koncesija, a radi provjere i utvrđivanja zakonitosti cjelokupnog postupka dodjele koncesije za spomenute splitske plaže - izvijestila nas je Ana Matijašević, glasnogovornica Ministarstva pomorstva.

Da bi je do takvog raspleta trebalo doći još prije desetak dana potvrdio nam je i Dario Matanović, pomoćnik ministra zaštite okoliša zadužen za inspekcijske poslove.

- Županiju splitsko-dalmatinsku obavijestili smo kako su obavezni ishoditi i našu suglasnost prije dodjele koncesija. Budući da mi nismo izdali suglasnost za Bene, ali ni za Kašjune, a riječ je o dijelovima zaštićenog područja park-šume Marjan, na Ministarstvu pomorstva je da provede upravni nadzor - poručio je tada Matanović.

Plaža Kašjuni još od prošle godine je pod koncesijom tvrtke "Dolis inženjering", u vlasništvu Stipe Dolića, sina HDZ-ova veterana Ante Dolića, a upravljanje Benama nedavno je povjereno splitskoj tvrtki "National" koja, baš kao i zagrebačka kompanija kojoj je u konačnici poništena koncesija za bolsku plažu, nema zaposlenih i prihoda i u 2016. je prijavila poslovnu neaktivnost.

Na natječaj, kojim se određivala sudbina popularne marjanske plaže za idućih 15 godina, prijavile su se Kerumove tvrtke "Uvala Bene", ujedno i donedavni koncesionar, te "Kruščica", ali eliminirane su iz utrke zbog nepotpune dokumentacije. Ipak vrlo brzo ustanovljeno je kako je zahvaljujući koalicijskoj suradnji koju HDZ i HGS u Županiji njeguju tijekom posljednjih osam godina, koncesija zapravo dodijeljena Kerumovu nećaku Igoru Sapunaru, koji je samo nekoliko dana kasnije formalno preuzeo "National". Riječ je o sinu Petroslava Sapunara, koji je kao predsjednik Županijske skupštine bio član povjerenstva za koncesije i glasao za ponudu iza koje je stajao njegov sin.

Iz Društva "Marjan", čiji zahtjev za pokretanje nadzora zakonitosti postupak je prihvaćen, cijelu situaciju s upravljanjem marjanskim kupalištima nazvali su "lakrdijom", te izrazili želju kako će se ponoviti slučaj Zlatni rat, te kako će "zbog brojnih nezakonitosti odluka o dodjeli koncesije biti poništena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:42