StoryEditor
SplitNIJE ZABORAVIO ROĐENDAN

Kerum objavio fotografiju ispod spomenika na koji je toliko ponosan: ‘Evo mene kod mog Franje! I Puljak bi se trebao na njega ugledati...‘

Piše SPLIT SD
14. svibnja 2022. - 14:15

Prije sto godine rodio se prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Tim povodom, Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik i kandidat za prvu fotelju u Splitu, fotografirao se pokraj spomenika Tuđmanu smještenom na ulazu u Trajektnu luku.

Uz fotografiju na Facebooku, napisao je prigodnu objavu.

- Evo mene kod mog Franje! Dragi prijatelji, na današnji dan prije sto godina rođen je Dr. Franjo Tuđman, otac hrvatske države. Tom čovjeku Hrvati duguju vječnu zahvalnost. Iznimna mi je čast što se danas na tu veliku obljetnicu mogu slikat ispred spomenika Tuđmanu u Splitu, koji sam izgradio u svom gradonačelničkom mandatu. Oni koji su vodili grad prije mene za to nisu imali hrabrosti. Dr. Tuđman je zajedno s braniteljima stvorio državu. Zbog toga uvijek ističem da je HDZ državotvorna stranka. Kako je došlo do situacije da stranka prvog predsjednika na izborima u Splitu nema svog kandidata, ne znam ni sam... - konstatirao je Kerum. Smatra kako bi bilo pogrešno na Tuđmana gledati samo kao političara.

- On je i povjesničar i vizionar. Još 1968. godine piše o potrebi ujedinjenja Europe u jednu jaku zajednicu, što je danas s obzirom na situaciju u Ukrajini posebno aktualno. Njegova ostavština i danas smeta jednom dijelu intelektualaca u Hrvatskoj, koji mu zbog svoje ideologije zamjeraju što je u Ustav uvrstio da Republika Hrvatska više nikad ne smije biti dio nikakve jugo- zajednice, niti sličnih tvorevina - istaknuo je Kerum te dotaknuo i svog protukandidata Ivice Puljka.

- Bivši gradonačelnik Splita Puljak svojim je ponašanjem posvađao i podijelio cijeli grad. Smatram da bi se i on trebao ugledati na Tuđmanovu politiku pomirbe. Jedino zajedno možemo živit u miru i blagostanju. I zbog svega toga evo mene danas kod mog Franje! Neka mu je vječna slava!- zaključio je čelnik Hrvatske građanske stranke.

image

Povodom stote obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum fotografirao se pokraj spomenika na ulazu u Trajektnu luku

Cropix

Inače, Kerum se više puta pohvalio kako mu je čast što je iza njegovog mandata ostao križ na Marjanu u spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Prisjetimo se i fotografija s otvorenja spomenika koji se otkrio prije točno devet godina.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Vojko Bašić Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 14:29