StoryEditor
Splitdevastacija kulturnog dobra?

Kerum naumio otvoriti konobu u podrumu splitskog bisera secesije? Uznemireni susjedi negoduju zbog radova na vili, on poručuje: Ne radimo ništa osim što čistimo ptičja govna i istjeravamo pantagane

Piše Sandi Vidulić
17. listopada 2019. - 20:20
konoba

U tijeku su radovi na lijepoj secesijskoj vili Antičević u Bihaćkoj ulici, koju je početkom 20. stoljeća projektirao čuveni splitski graditelj Petar Senjanović.

Stanari koji su nas zvali žale se da je na djelu devastacija kulturnog dobra koju provodi ni manje ni više nego Željko Kerum.

- Vidjeli smo Keruma jutros na gradilištu s radnicima. U podrumu, na mjestu gdje se uz nivo zemlje nalazio podrumski prozor, razbijen je zid i otvoren je ulaz iz dvorišta. I to tako što su razbijeni temelji i iskopano je u dubinu oko dva i pol metra.

On je bespravno otvorio zidove, probio je temelje zgrade da bi dobio vrata. Sve to radi na zaštićenom kulturnom dobru, na vrijednoj secesijskoj vili - javljaju nam uznemireni građani.

Osim Keruma, polovicu zgrade koja ima površinu od 214 četvornih metara drže Jakša Marasović, bivši HNS-ov saborski zastupnik koji je svojedobno bio na čelu "Hrvatskih voda", i njegov brat Ivica.

Premda postoje sumnje da su Marasovići i Kerum zajedno u ovom poslu jer imaju zajedničko dvorište, bivši gradski vijećnik kaže da ne zna ništa o poslovima nekadašnjeg poteštata s kojim dijeli posjed.

- Ja i moj brat nismo povezani s njim. Naši su kat i potkrovlje. To što Kerum radi je njegovo vlasništvo i nemamo ništa s time. Nismo se dogovarali oko ovih zahvata - tvrdi Marasović, kojeg smo upitali zna li što će biti s Kerumovim zahvatom.

- Ne znam, to je sada na službama, državnim i gradskim. Ne znam ima li on kakve papire. Pitajte Radoslava Bužančića (čelnik Konzervatorskog zavoda, op.a.) - uputio nas je HNS-ovac, koji tvrdi da "nije pošteno ni vidio Kerumove radove".

Iako po susjedstvu baš o tome pričaju, Marasović kaže da je prije nekoliko dana samo nakratko svratio do kuće u Bihaćkoj.

Pokušali smo od dr. Bužančića dobiti informacije ima li Kerum "papire" za ovaj zahvat. Ali, kao i u nekim sličnim "osjetljivim" slučajevima, nismo dobili ni slike ni tona od šefa splitskih konzervatora, iako smo mu slali upite mailom, SMS-om, čak poslali i sliku s gradilišta.

Poduzetnik nam se odazvao i kazao kako ima suteren i prizemlje na ovoj adresi te je potvrdio da izvodi radove. Odmah je dodao da "radi sve po propisima".

Ljutio se na one koji su ga prijavili jer je, tvrdi Kerum, pri uređenju pazio da poštuje unutarnji izgled kuće kakva je izvorno bila.

- Ne iskapam podrum, on je iskopan prije sto godina. Nije točno da probijam zidove. Kuća stoji kakva jest. Glavni projekt za restauraciju objekta je napravljen i vjerojatno će se završiti za nekoliko dana. Što se tiče uređenja, od starih vrata do starih pločica, sve smo ostavili isto.

Htjeli smo ostaviti starinu kakva je bila, iako je to crvotočina. Nisam htio mijenjati ništa. Čak ću ostaviti i stari parket, bez obzira što šuška. Sve ću ostaviti.

A što su radili susjedi, od kojih su me neki prijavili, o tome nitko ne pita. Godinama stoji na krovu eternit i azbest pa nikoga nije briga - komentira Kerum, koji kaže da je nekretninu kupio prije 15 godina, ali da ju nije imao vremena sređivati.

Bivši gradonačelnik tvrdi da je podrum prokišnjavao maksimalno i da stavljaju izolaciju te da su mijenjali WC koji je bio star.

Koja će biti namjena obnovljenog prostora? Hoće li biti restoran, upitali smo investitora:

- Ma vidi, susjedi su Jakša i Ivan. Ne mogu ja otvoriti restoran ako njima smeta. Ako im ne bude smetalo, u suradnji s njima, moguće je. Imamo veliki vrtal. Ako Jakša i Ivan daju suglasnost, mogli bi otvoriti konobu. Ali, ne modernu, nego baš staru.

Ja bi otvorio konobu. Mislim da se Jakša neće buniti. Ako oni budu za, ja ću je otvoriti, ako ne budu, stavit ću sobe. Meni isto. Bio bi dobar i lokal ovdje na uglu sa Slavićevom, sa štekatom, ali njega bi dao u najam. Ako ne bude tako, ima sedam soba, pa neka rade u sezoni.

Pokušali smo doznati jesu li konzervatori dali odobrenje, je li ih Kerum pitao za tako nešto.

- Mi smo im dali projekt na uvid i stare slike. Nemaju oni što dati odobrenje ili ne dati kad ne radimo ništa osim što čistimo govna od galeba i golubova i istjeravamo pantagane iz kuće. Oni su bili ovdje, po prijavi, i vidjeli su da se ništa nije radilo.

Sredili smo zidove i toalete, ali niti jedan zid, unutarnji ili vanjski, nije se taknuo. Vidi, mogao sam skinuti pločice, staviti nove parkete i izgledalo bi ekstra. Ali, želim ostaviti ono što je bilo prije sto godina. Iako je to derutno. To je ajme, ali ja ću ostaviti tako. Eto - zaključuje Kerum.

#ŽELJKO KERUM#VILA ANTIČEVIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 21:51