StoryEditor
Splitznačajna promjena

Kerum na Marjan popeo voditelja kafića, novi šef Javne ustanove je donedavno radio u ‘F-caffeu‘

4. lipnja 2020. - 12:00
Kerum pokazuje kako Grubšić nije smijenjen zbog toga što je prijavio inspektorima jedan ilegalno posječeni bor Duje Klarić/HANZA MEDIA

U Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan dogodila se značajna promjena, članovi Upravnog vijeća gotovo jednoglasno su prihvatili prijedlog predsjednika dr. Mirka Ruščića o smjeni dosadašnjeg ravnatelja Damira Grubšića, o čemu smo pisali.

Također, na istom je zasjedanju izglasan prijedlog da na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja dođe Marinero Rančić, široj javnosti potpuno nepoznata osoba. Ostala su nakon sjednice dva upitnika.

image
Dojučerašnji čelnik Damir Grubšić 
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Prvi je vezan uz pitanje koji je formalni razlog Grubšićeve smjene, a drugi uz "lik i djelo" novog čelnika gradske institucije koja se, prema "podjeli postizbornog plijena", našla u kadrovskom "resoru" Kerumova HGS-a. Naime, stvarni razlog smjene za "Slobodnu" je kratko i jasno objasnio upravo Željko Kerum koji ga je postavio na ravnateljsko mjesto:

– Nije me sluša.

No, tko je Marinero Rančić? Tko je, dakle, osoba koja nasljeđuje ravnatelja Grubšića i dolazi na čelo Javne ustanove nakon što je bivši gradonačelnik bez okolišanja rekao da tamo može biti samo onaj tko njega sluša ili će on narediti ljudima iz svoje stranke koji sjede u Upravnom vijeću, a tamo ima većinu, da "neposlušnom" čelniku nalože da odstupi?

Prema podacima, Rančić je 30-godišnjak koji je završio Pravni fakultet. No, čini se da nema znatnijeg iskustva u struci jer je sve do nedavno radio u – kafiću.

Naime, naši izvori su nas uputili da je novi "šef Marjana" radio kao voditelj u "F-caffeu" i restoranu u Turističkoj palači. Da je Marinero Rančić bio zaposlen kao voditelj u popularnom "F-u", potvrdio nam je jedan od direktora Duje Kačunić, koji nije želio komentirati novonastalu situaciju oko Javne ustanove.

Dakle, na čelo splitske institucije koja treba upravljati park-šumom, odlukom Upravnog vijeća, kojem je na čelu biolog dr. Mirko Ruščić (HDZ), dolazi neiskusni pravnik s iskustvom u ugostiteljstvu. Pokušali smo doći do dr. Ruščića, koji je sazivanjem sjednice Vijeća i određivanjem dnevnog reda formalno inicirao smjenu ravnatelja, kako bismo ga pitali da objasni svoj postupak. Međutim, on se već danima ne javlja.

Upitali smo ga posredstvom SMS poruke da objasni s kojim razlogom je prihvatio da umjesto ravnatelja Grubšića na mjestu v.d. ravnatelja bude Marinero Rančić? Koje su njegove kvalifikacije i stručnost za tu dužnost? Odgovore nismo dobili od čovjeka koji je "zakuhao" ovu priču.

– Kerum se ruga sa svima odabirom neiskusnog mladog čovjeka koji nema nikakve veze sa strukama koje su primarno vezane uz upravljanje Marjanom. On želi reći: "Ja mogu što hoću na Marjanu i s Marjanom!" Mladić koji dolazi nije svjestan u što se upušta i koji ga problemi očekuju, jer proturječja pravna, imovinska, šumarska i ostala, koja se trenutno pletu oko područja u granicama park-šume, teško je objasniti nekome tko je stručan, a kamoli laiku koj dolazi sa strane – smatraju upućeni, koji dodaju da za Marjan ne postoji program po kojem bi se njime upravljalo.

– Ovakvim odabirom šefa Javne ustanove i porukom da se njega treba slušati, Kerum kao da pokazuje kako Grubšić nije smijenjen zbog toga što je prijavio inspektorima jedan ilegalno posječeni bor na Benama, koji je navodno ispilao Kerumov zet kao formalni čelnik tvrtke koja tamo drži koncesiju, nego da možda ima puno veće ambicije s Marjanom, za koje još ne znamo – tvrde naši izvori.

Smjenu Grubšića i postavljanje Rančića za v.d. ravnatelja trebaju potvrditi gradski vijećnici kojima će Upravno vijeće uputiti prijedlog. Rok u kojem se treba odabrati natječajem novog ravnatelja je godinu dana, a novi lokalni izbori su također za – godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 09:02