StoryEditorOCM
SplitNETAKNUTI KVADRATI

Kerum i Žužuli su prošlost, otkrivamo tko je vlasnik milijunskog kompleksa u sjeni ‘Marjana‘: ‘Gradit ćemo za turizam‘

Piše Jadranka Matić
19. ožujka 2023. - 08:27

U sjeni rušenja kompleksa splitskog hotela "Marjan" gotovo nezapaženi ostali su radovi koji se odvijaju u neposrednom mu susjedstvu sa zapadne strane.

Na prostoru smještenom na potezu od Kerumove dogradnje "Marjana" do zgrade Socijalnog, a sa sjevera omeđenom Ulicom Dražanac, te s juga Obalom kneza Branimira (zapadnom obalom), pod naletima bagera nestaju, naime, zadnji ostaci prve splitske industrijske zone.

Splićanima, a ponajprije ljubiteljima nogometa, prostor s nekoliko uglavnom derutnih objekata poznat je po jednom od zadnjih vlasnika - Radničkom nogometnom klubu "Split", odnosno braći Žužul, starijem Slavenu i mlađem Jozi.

Danas četvrtoligaš, klub nema više ni jednog kvadrata nekretnina na atraktivnoj lokaciji, a izlazak bagera na teren naznaka je planova novog vlasnika, poznatoga splitskog poduzetnika Trpimira Botice, osnivača i direktora tvrtke "Viator" za trgovinu i usluge, s razvijenom rent a car djelatnošću. Botica je za posao na zapadnoj obali osnovao tvrtku "Projekt B.11" koja je prema javno dostupnim podacima preuzela dio imovine, obveza i pravnih odnosa "Viatora".

image
Tom Dubravec/Cropix

- Objekt koji rušimo je "kuća Ferić". U dotrajalom je stanju pa se mogla i sama urušiti, upozorili su nas nedavno radnici koji ruše hotel "Marjan", što znači da je bila potencijalno opasna za one koji se nađu u blizini.

Zato je sada rušimo, a danas–sutra na ovoj ćemo lokaciji graditi objekt turističkog sadržaja – kazao je Botica za Slobodnu Dalmaciju, dodajući:

- Kuću i dio ostalih nekretnina smo kupili od članova obitelji Ferić i još jedne obitelji, koje su nekretnine na ovoj lokaciji dobile u postupku povrata oduzete im imovine. Okrupnjavanje smo počeli 2019. godine, a namjera nam je otkupiti sve susjedne parcele. Budući da je više suvlasnika čestica trebamo se dogovoriti.

Zapadna obala ima iznimno zanimljivu povijest dio koje su i nekretnine koje sve do danas nisu privedene suvremenoj svrsi, vlasnike su mijenjale, a same su nezaustavljivo propadale. Unatoč tomu, cijenu na tržištu nekretnina drži im lokacija kakvih je u Splitu malo.

Prije ili poslije, dakle, čeka ih sudbina "kuće Ferić", pokraj koje se nalaze i napuštene radionice, tek mali dio velikog bogatstva jedne od najpoznatijih splitskih obitelji. Upravo na Zapadnoj obali Ferići su bili dioničari, a od 1929. godine vlasnici Prve dalmatinske tvornice cementa, prigodno nazvane "Marin Ferić", dodatašnje tvornice cementa "Gilardi & Betizza" osnovane još sredinom 19. stoljeća.

image
Tom Dubravec/Cropix

Površine 562 kvadrata, kuća je 2013. godine, kao i dio ostalih objekata, dobila status kulturnog dobra, jer je spadala u zonu B (djelomična zaštita povijesnih struktura). Pravo prvokupa imala je država koja ga sudeći po kasnijih godina obavljenim kupoprodajama nije iskoristila.

RNK "Split" je taj prostor koristio još od prije pedesetak godina, u jednom trenutku bio uknjiženi vlasnik "jedan kroz jedan", no s povratom imovine Ferićima situacija se stubokom promijenila.

Dio nekretnina, konkretno 405 kvadrata neplodnog zemljišta i radionica od 228 kvadrata, vodio se kao općenarodna imovina pod upravom Grada Splita, a potom kao društvena imovina. Međutim, 2017., nakon postupka povrata, na te je nekretnine uknjiženo pravo vlasništva na, među ostalima, troje članova obitelji Bulat s adresom u Buenos Airesu u Argentini.

Riječ je o članovima poznate dalmatinske obitelji; jedan od njih je Gajo Bulat kojemu je pradjed splitski gradonačelnik imenom također Gajo Bulat, dok mu je stric Edo bio ministar za oslobođene hrvatske krajeve u Vladi Pavelićeve NDH. Nasljednici Bulat su u svakom slučaju svoje ponovno stečene nekretnine niti mjesec dana nakon upisa vlasništva prodali tvrtki "Skladgradnja" braće Žužul.

No, Žužuli ih nisu dugo zadržali, nego prodali radi namirenja svojeg duga. Potom je obavljena još jedna kupoprodaja, a zadnji kupac bio je "Viator", odnosno sada "Projekt B.11".

image
Tom Dubravec/Cropix

Kada se već govori o bivšim vlasnicima, u zemljišnim knjigama ostalo je zapisano da je vlasnica nekretnina (radionica i neplodno tlo od ukupno 906 kvadrata) s istočne strane zgrade Socijalnog, bila Kerumova tvrtka "Neva Kerum" i to zajedno s tvrtkom "Nautika centar Nava".

"Neva Kerum" je, međutim 2011. svoj dio prodala. U zemljišniku je od 2020. na tom dijelu svoje založno pravo uknjižila OTP banka. "Nautika centar Nava" i dalje je u svom prostoru.

Uglavnom, uvid u javno dostupnu dokumentaciju pokazuje da je "Projekt B.11" do sada obavio kupnju i uknjižio vlasništvo na zgrade (kuće) ukupne površine oko tisuću kvadrata, radionice ukupne površine oko 1200 kvadrata, te zemljišta (neplodne ledine) gotovo 2000 kvadrata.

I dok će se kroničari povremeno baviti Zapadnom obalom s naglascima na njezinu povijest, očekivati je da će budući projekt, uz susjedni "Marjan", pridonijeti novoj vizuri Splita.

Kamena ljepotica ostaje na mjestu


Jedna zgrada na ovoj lokaciji, na Obali kneza Branimira, po nama dostupnim informacijama ostaje, a riječ je o obnovljenoj višekatnici s lijepo uređenim pročeljem, sagrađenoj u prvim desetljećima prošlog stoljeća, na koju je uknjiženo više suvlasnika.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 08:51