StoryEditor
SplitU SUTON MANDATA

Kerum i tu ima svoj interes? Hoteli u Gradskoj luci, a garaže u bolnici: doznajemo kakav urbanistički plan Krstulović Opara šalje pred vijećnike

30. listopada 2020. - 08:29
Duje Klaric/Cropix

Još jedna tematska sjednica Gradskoga vijeća očekuje se nakon one današnje o tržnicama, jer bi lokalni zastupnici u srijedu, 4. studenoga, trebali raspravljati o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Iako iz naziva izgleda da su na dnevni red došle dugo najavljivane izmjene GUP-a, na osnovi materijala dostupnih na internetskim stranicama Grada, reklo bi se kako će se rasprava uglavnom "vrtjeti" oko Masterplana za Istočnu obalu i Kopilicu, koji se još naziva projekt "Split United".

Naime, većina dokumentacije se odnosi na projekt koji u javnosti hvali uglavnom gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Međutim, nije jasno koliku političku potporu ima kod svojih partnera. Čak je i lokalni HDZ u neku ruku distanciran od ovog "megaprojekta", a njihov koalicijski suradnik (ili stvarni šef) Željko Kerum (HGS) je otvoreno izjavio da je "masterplan za revitalizaciju Istočne obale i Kopilice mazanje očiju javnosti i da od toga neće biti ništa". Kritike oporbenjaka ne treba ni spominjati.

Prema nekim najavama, očekuje se da će boje Masterplana braniti Emil Zelić, koji je došao iz Kanade da bude Oparin savjetnik, a poteštat ga je postavio za direktora gradske firme "Split United".

No, budući da ta firma još uvijek nije registrirana na Trgovačkom sudu, niti ima zaposlenika, tako je i Zelićeva fotelja zasad simbolična.

Podsjetimo, Masterplan predviđa izgradnju oko 7500 stanova u Kopilici za gotovo 16 tisuća stanovnika. Prema demografskoj studiji koju je radio IRMO na toj lokaciji moralo bi se graditi oko 250 stanova godišnje da bi se ispunio željeni cilj.

No spomenuta studija, koja je izrađena kao podloga za plan, dala je lošu demografsku prognozu za ono što očekuje Split u idućim desetljećima, pa bi tako uz svu gradnju i potpore oko 2040. pod Marjanom živjelo oko 145 tisuća stanovnika.

Osim stanova, u Kopilici bi se gradili željeznički i autobusni kolodvor, dom za umirovljenike, poslovni sadržaji te nešto javnih. Premda građani nisu pokazali veliki interes za prijevoz vlakom do Gradske luke, Opara i Zelić su uvjereni kako taj transport ima veliku budućnost.

Na Istočnoj obali bili bi hoteli, kongresni centar i elitni stanovi. I nešto javnih sadržaja, čak se spominje muzej mora.

Zanimljivo je da u materijalima o kojima bi vijećnici trebali raspravljati nema ništa od prijedloga koji su bili aktualni kad je Baldasar bio gradonačelnik. Podsjetimo, tada je u Banovinu stiglo oko 500 prijedloga za izmjene GUP-a, a još više je bilo prigovora građana u pratećoj javnoj raspravi.

Osim Masterplana, vijećnicima se nudi materijal pod nazivom "Stručna analiza javnih interesa Grada Splita (garaže, parkirališta, tržnice...)".

Riječ je o prijedlozima za izgradnju javnih garaža, među kojima su i neke lokacije gdje se takvi objekti spominju najmanje zadnjih 10-ak godina, ali bez ikakvih konkretnih pomaka.

Tako se na osnovi inicijative Vijeća kotara Varoš traži da se izdvoji Kragića poljana iz gradskog projekta "Stari plac" (koji se ne rješava već 15 godina), kako bi se brže realiziralo parkiralište/garaže.

Lijepo je da se priznaje kako vjerojatno ni sljedećih 15 godina neće biti ništa od projekta na nekadašnjem "Hajdukovu" igralištu, pa radi realizacije javnih sadržaja treba izdvajati pojedine parcele iz njegova obuhvata.

KBC je zatražio izgradnju garaža u krugu bolnice na Firulama i neposredno uz Križine, dok je, s druge strane, gradska uprava podnijela zahtjev da se kod južnog ulaza u groblje na Lovrincu, na lokaciji postojećeg parkirališta uz obilaznicu grada, također podigne garaža.

Za sada ne znamo je li ovo sva dokumentacija ili će se u zadnji tren pojaviti još "papira" o izmjenama GUP-a. Gradonačelnik je najavio tematsku sjednicu o Masterplanu koja se trebala održati u listopadu, kao uvod u izmjene GUP-a, pa je moguće da ju je prebacio za studeni.

Moguće je i da se Masterplan koristi kao "ješka" za otvaranje priče o izmjenama GUP-a. Međutim, Krstulović Opara je još jedan gradonačelnik, nakon Ive Baldasara, koji kasno u mandatu ide u izmjene ključnog prostornoplanskog dokumenta.

Je li to dogovorio s koalicijskim partnerima da politički odradi taj posao? Još je veće pitanje je li ostalo vremena za cjelokupnu proceduru, natječaj za izbor izvođača, izradu dokumenta, javne rasprave, usvajanja...

Osobit problem može biti što je već počela kampanja uoči lokalnih izbora koji su na rasporedu krajem svibnja iduće godine, a u njoj političari nastoje pokazati svoje bolje lice i uvjeriti birače da im je doista stalo do Splita i da neće dopustiti da svakakve gluposti prođu.

Javno parkiralište ispod tržnice na Plokitama

Kotar Blatine i Grad su zatražili dopuštenje za garažu kod davno ugašene toplane na Blatinama, dok su kvartovski čelnici s Plokita i Banovina zatražili da se na tamošnjoj tržnici također napravi javna garaža, a dopuštena su "podzemna mjesta za vozila u dijelu otvorene tržnice, a ispod zatvorenog dijela tržnice, uz uvjet ponovne izgradnje toga objekta". Tvrtka "Split parking" je predložila da se u Spinutu (do)grade garaže u Rendićevoj, Teslinoj i Jobovoj ulici koje su, skoro kao gotova stvar, bile najavljivane proteklih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 18:12