StoryEditor
Splitumalo smijenjen

Kerum dao do znanja tko je gazda na Marjanu: Grubšića nije stavila politika, nego ja. Na Bene i Prvu vodu potrošio sam 17.600.000 kuna, što sam dobio?

27. travnja 2020. - 22:50
Božidar Vukičević/Arhiv/HANZA MEDIA

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Damir Grubšić, umalo je smijenjen u ponedjeljak navečer. Naime, za 19 h već bila je zakazana sjednica Upravnog vijeća na kojoj se trebala donijeti odluka o njegovoj smjeni.

Nekoliko dana prije sjednice predsjednik Upravnog vijeća dr. Mirko Ruščić kazao nam je kako su razlozi za smjenu Grubšića “njegovo pogoršano zdravstveno stanje”, ali je dodao i da “postoje drugi razlozi radi kojih ga se namjerava smijeniti”. No, na dan sjednice, na naš upit želi li objasniti koji su to drugi razlozi u pitanju, Ruščić nam je kazao da ne može davati izjave zbog smrtnog slučaja u obitelji.

Na koncu je sjednica odgođena zbog obiteljskih razloga koji su nastupili kod predsjednika Upravnog vijeća.

Sam Damir Grubšić koji je preživio smjenu, barem nakratko, nije bio raspoložen za davanje medijskih izjava.

O Grubšićevoj smjeni se potiho spekuliralo zadnjih dana otkako je izvedena sječa stabla alepskog bora kod ugostiteljskog objekta na Benama. Izgleda apsurdno da je nakon toliko ilegalno posječenih borova - a državni inspektorat je utvrdio da ih je tako čak 27.000 posječeno prilikom sanacije park-šume od potkornjaka - ravnatelja mogao izbaciti iz njegove stolice jedan bespravno posječeni bor.

Ali, nije u pitanju bor, nego onaj tko ga je posjekao, ili još bolje tko je rekao da ga se posiječe. Naime, Kerum drži Bene preko svog nećaka Igora Sapunara, a nedavno su ugostiteljsku djelatnost prepustili u potkoncesiju. Na društvenim mrežama se sumnja da su novi ugostitelji izvršili sječu. Naši izvori kažu da je Grubšić shvatio ozbiljno da treba voditi istragu, što je naljutilo Keruma, koji je postavio Grubšića na ovo mjesto.

U izjavi za Dalmatinski portal Kerum je doista iskazao nezadovoljstvo Grubšićevim ponašanjem.

- Politika je tražila poene, a on je ispao naivan. A njega nije stavila politika, nego ja. Nema se što on dokazivati Čikotiću i Puljak, nego meni. Više je počeo voditi računa o tome kako će se dodvoriti nekim grupama poput Društva Marjan, a ti se danas na Marjanu nemaš di popišat nego na Benama, a i tamo je zahod premali. Sve su to sitni interesi. Osobno sam izgubio veliki novac na Marjanu. Na Bene i Prvu vodu potrošio sam 17.600.000 kuna, a što sam dobio? Da me prozivaju novinari – požalio se na Dalmatinskom portalu Kerum, koji je u zadnju dao naslutiti da se ipak premišlja oko smjene Grubšića.

Kaže da će ga nazvati, jer nije siguran kao prije tri dana da ga želi smijeniti, dajući time do znanja tko je gazda na Marjanu.

No, kod “Društva Marjan” Grubšić nije zadnjih dana naišao na podršku, njemu i Javnoj ustanovi zamjerili su mu oklijevanje što preko tjedan dana nisu objavili identitet počinitelja koji je ilegalno posjekao stablo na Benama.

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić smatra da se na Benama vidi kako su raspoređene političke karte.

- Sad se dokazalo da je upravljane Gradom i Marjanom lakrdija i da više vrijedi politički dogovor nego zakoni Republike Hrvatske, pravilnici i javni interes. Sve pada pred političkim dogovorom, ovo je dokaz da gradonačelnik zapravo nije gradonačelnik. Na primjeru Bena se do daske ogoljava politička korupcija. Ovdje se vidi da i Županija pogoduje Kerumu, jer iako je 16 nezakonito izgrađenih objekata na koncesioniranom području, Županija nije poništila koncesiju, nego mu omogućava da ostvaruje dobit - napominje Marinić.

Kako neslužbeno doznajemo, Grubšić bi se u slučaju smjene vratio na mjesto savjetnika ravnatelja, na koje je i došao u Javnu ustanovu. Nije poznato u ovom trenutku tko bi bio predložen za v.d. ravnatelja. Špekulira se između bivšeg ravnatelja, a sadašnjeg v.d. voditelja stručne službe Roberta Koharevića, voditelja protupožarne zaštite i nadzora Marijana Gavrančića i voditeljice službe pravnih i kadrovskih poslova Ane Perčić.

Izdvojeno

24. kolovoz 2020 11:22