StoryEditorOCM
SplitPREZADUŽENI ‘ZAKUP’

Kerum će morati otkupiti svoj hotel

Piše PSD.
8. listopada 2015. - 21:07

Nakon “Adriatica” koji upravlja hotelom “Marjan”, u stečaj tone još jedna tvrtka bivšega gradonačelnika Željka Keruma - “Zakup” - koja je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik bivše vjenčaonice, odnosno poslovne zgrade na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Mažuranićeva šetališta u kojoj je poduzetnik otvorio hotel “Corner”.

Trgovački sud odbacio je “Zakupov” prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe, što znači da će Financijska agencija (Fina) uskoro podnijeti prijedlog za pokretanje stečaja.

Za razliku od “Marjana”, moguće otvaranje stečajnog postupka u ovom slučaju neće nužno značiti da će Kerum ostati bez objekta u širem gradskom središtu u kojem je nedavno sa suprugom Fani uredio hotel sa četiri zvjezdice, kapaciteta stotinjak kreveta raspoređenih u 44 sobe.

Kolona vjerovnika

Razlog tomu je što je “Koteks”, jedna od rijetkih Kerumovih tvrtki koje su prošlu godinu završile bez gubitaka, na zgradi upisao brojne hipoteke teške ukupno 32,8 milijuna eura i 60 milijuna kuna, a sve temeljem sporazuma o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava od 12. rujna 2012. godine.

Prema podacima koji se mogu iščitati iz dokumenata vezanih uz predstečajnu nagodbu, najvjerojatnije je isplaćen kredit Zagrebačke banke koja od 2008. godine ima upisanu hipoteku prvog reda tešku 5,75 milijuna eura.

U lipnju prošle godine pred Finom u Zagrebu održano je ročište na kojem je utvrđeno da 46 vjerovnika potražuje 199 milijuna kuna, od čega “Zakup” duguje 45,6 milijuna kuna povezanoj tvrtki “Koteks”, “Kerumovo” potraživanje iznosi 54,6 milijuna kuna, “Sapor” (nekadašnji “Kerum Ing”) 14 milijuna, “Town” (bivša “Kerum trgovina”) 7,7 milijuna, “Pleon” (bivša “Kila”) 1,25 milijuna, “Neva Kerum” 554.000, “Adriatic” 179.000, te sam Željko Kerum 21,9 milijuna kuna.

Nećakinja za kormilom

Prema planu financijskog restrukturiranja, iznos od 17,9 milijuna kuna, što je tek dio potraživanja povezanih društava, trebao je biti pretvoren u “Zakupov” temeljni kapital. Zbog tog je sud 19. svibnja ove godine naložio da vlasnik tvrtke, a u sudskom registru je upisana Željka Kerum Topalušić, poduzetnikova nećakinja, u roku tri mjeseca mora donijeti odluku o pretvaranju tražbina povezanih društava u temeljni kapital.

Budući da Kerumova tvrtka nije postupila po uputama, sud je utvrdio da nisu otklonjeni temeljni nedostaci prijedloga za sklapanje predstečajne nagodbe da bi ona imala snagu i pravne učinke ovršne isprave.

Tanja Gattin Zebić
foto: Paun Paunović / CROPIX

Skupe  hipoteke

- 32,8 milijuna eura  vrijedna je ‘Koteksova’ hipoteka na hotelskoj parceli
- 60 milijuna kuna  iznosi druga hipoteka koju je upisala - Kerumova tvrtka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 09:31