StoryEditorOCM
Splitdragocjeno zemljište

Kerum bi mogao ostati bez parcele na kojoj je planirao gradnju četiri nebodera. Na mjestu legendarne trgovine sada su samo ruševine i njegova konoba, a dugovi su se nagomilali...

29. rujna 2022. - 14:45

Administracija gradonačelnika Ivice Puljka krenula je u ovrhu nad jednom od najatraktivnijih među preostalim nekretninama Željka Keruma, kako bi Grad Split prisilno naplatio 5,7 milijuna kuna komunalnog doprinosa i kamate koje teku od 2013. godine.

Radi se o parceli u Zrinsko-frankopanskoj ulici, površine 11.497 kvadrata, nasuprot vojarne u Lori i Spaladium Arene. 

Tamo je nekada poslovala najveća trgovina trgovačkog lanca "Kerum". Na toj parceli Željko Kerum najavljivao je gradnju poslovno-stambenog objekta.

Kerum se ‘baca‘ na gradnju nebodera: ‘Bit će to pun pogodak‘, poručio je bivši gradonačelnik s obiteljskog odmora u Španjolskoj; Otkrio nam je detalje projekta i cijenu kvadrata budućih stanova

Danas su tamo napola srušeni niski objekti, a netaknuta stoji Kerumova konoba. Na dijelu čestice uz Plodine, velika rupa u zemlji otkriva da su u nekom trenutku započeli građevinski radovi, no tamo više nema ni građevinske mehanizacije ni radnika.

Parcela se vodi kao imovina tvrtke "Lora produkt". Toj tvrtki osnivač je "Moj market" kojemu je direktor Željko Kerum, a vlasnik tvrtka "Krušćica" iza koje stoji Anita Horvat, Kerumova punica. Do rujna 2011. godine, parcela je bila imovina trgovačkog lanca "Kerum". 

image

Ovako je nekada izgledala trgovina ‘Kerum‘ u Lori, arhivska fotografija

Josko Šupić

Puljkova administracija je prijedlog za ovrhu u travnju 2022. godine uputila Općinskom sudu u Splitu, koji je u srpnju donio rješenje o ovrsi. "Lora produkt" je na to rješenje uložila žalbu o kojoj viši sud tek treba odlučiti.

Zatim je prije dva tjedna u zemljišnim knjigama zabilježena plomba u kojoj se navodi da je sud donio rješenje radi utvrđivanja vrijednosti i prodaje parcele, kako bi se od novčanog iznosa dobivenog prodajom namirilo potraživanje Grada Splita.

Grad od 2013. godine ima založno pravo na parceli radi osiguranja naplate 5.776.856 kuna komunalnog doprinosa. Naime, "Lora produkt" je imala velike planove u Zrinko-frankopanskoj izgraditi poslovno-stambeni centar Lora s 3 podzemne i 13 nadzemnih etaža, prema projektu arhitekta Danijela Marasovića

image

Željko Kerum sa suprugom Fani 2007. godine. Kao kandidat za gradonačelnika, u kavani ‘Lora‘ organizirao je Želinu marendu

Tom Dubravec/Cropix

Grad je radi toga donio rješenje o plaćanju komunalnog doprinosa, a "Lora produkt" tu je obvezu trebala platiti u 10 rata, pa je tadašnji gradonačelnik Željko Kerum sa svojim tvrtkom "Lora produkt", koju zastupa Tomislav Režić, tadašnji županijski vijećnik Kerumova HGS-a, te 2013. godine sklopio sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretnini u Lori. To je trebalo biti osiguranje da će obveza za komunalni doprinos biti plaćena. 

No još od 2010. godine, iz vremena kada je to bila imovina tvrtke "Kerum", Raiffeisenbank Austria na tom zemljištu ima 7,5 milijuna eura tešku hipoteku. Prema podacima iz predstečajne nagodbe "Lora produkta", potraživanje banke je 2016. godine iznosilo 20,6 milijuna kuna. Tu hipoteku je 2018. godine otkupio Igor Sapunar, Kerumov nećak, preko svoje tvrtke "Coast". Tako Kerumov nećak u slučaju prodaje ima prednost u naplati. 

image 

Joško Šupić/Cropix

Koji su daljnji koraci u provođenju ovrhe, upitali smo Općinski sud.

– Sukladno prijedlogu Grada Splita za ovrhu protiv ovršenika "Lora produkt", 5. srpnja 2022. sud je donio rješenje o ovrsi. Glavno potraživanje iznosi 5.776.856 kuna na temelju Sporazuma o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretnini od 16. svibnja 2013., solemniziranog po javnom bilježniku Ivanu Bradariću. Protiv rješenja o ovrsi tvrtka "Lora produkt" je izjavila žalbu iz više žalbenih razloga. Međutim, kako žalba ne odgađa ovrhu, ročište radi utvrđenja tržišne vrijednosti nekretnine, potom i procjena po sudskom vještaku građevinske struke i procjenitelju može biti izvršena i prije pravomoćnosti rješenja o ovrsi, jer prijedlog za odgodu ovrhe nije podnesen – kazala nam je Dunja Rumora, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 23:55