StoryEditor
SplitSKANDAL OKO TURISTIČKE PALAČE

Kečkemet: Projekt Turističke palače je sramotan; Šegvić: Zašto nisu pitali struku?

Piše PSD.
11. rujna 2014. - 23:43

Najavljena rekonstrukcija, preuređenje Turističke palače na najatraktivnijoj gradskoj lokaciji, kao i sam provedeni natječaj na temelju kojeg bi koncesiju trebala dobiti tvrtka “Valleus”, izazvali su brojne reakcije i u stručnim krugovima.

Arhitekt Ante Kuzmanić drži kako je sudbinu objekta trebalo preispitati davno prije, još kada se osmišljavala nova Riva, a ne donositi natječaj za šetnicu koji teritorijalno seže tek do ulaza u Dioklecijanove podrume, izostavljajući prostor izvan toga.

- Turistička palača napravljena je u svoje doba i ona je sada naša realnost. Nisam vidio projekt kolega Dešković i Stubnje, pa ne znam kako će to ispasti u konačnici, ali meni u ovoj priči smeta što se u Splitu ne polazi od cjelokupne strategije, nego se ide na pojedinačne slučajeve. Pa, nitko nikad nije otvorio pitanje kako rješiti prostor oko objekta palače i jugoistočne kule gdje se odvija najgušći promet motornim vozilima - komentira Kuzmanić.

Svoju staru tezu kako Turističku palaču treba srušiti, na njezino mjesto postaviti štekate ili paviljone, i dalje drži povjesničar umjetnosti Duško Kečkemet koji smatra da je aktualni Baldasarov natječaj - sramotan!

Jedan je projekt već propao


- Samo se raspravlja o koncesiji, o novcu, da se na čak 30 godina atraktivna lokacija daje u ruke nekog privatnika, potpunog stranca, i to sve pred Dioklecijanovom palačom, najbolje očuvanim svjetskim antičkim spomenikom. Svako dograđivanje na Rivi je kulturni kriminal jer se time zaklanja Dioklecijanova palača.

- Greška je učinjena još kada su, nakon Drugog svjetskog rata, srušeni Lazareti, koji su se kao prizemna gradnja stoljećima nalazili na tom mjestu, nekad važni za pomorsku trgovinu, a sve kako bi se otkrio pogled na palaču s mora. Nakon svih tih godina, ispalo je najgore rješenje - Turistička palača je ostala i njome će upravljati privatnik - kaže Kečkemet.

Razloga za ljutnju ima i Srđan Šegvić koji je još tijekom mandata gradonačelnika Ivana Škarića, po narudžbi Grada, napravio projekt rekonstrukcije i adaptacije Turističke palače. Kao što je poznato, sve je bilo plaćeno, dobivene su sve suglasnosti, stvar je bila pred dobivanjem građevinske dozvole, a i danas bi se potrebna dokumentacija mogla brzo pribaviti. No, aktualni gradonačelnik imao je druge planove koji nisu uključivali Šegvića, pa je krenuo s natječajem koji je sad digao prašinu.

- Za mene je to jedna tužna priča u kojoj je glavnu riječ na kraju kazala politika, a ne struka. Imali smo gotov projekt koji je prošao sve verifikacije, mišljenja i dorade. Reći ću vam samo imena u Komisiji za povijesnu jezgru za verifikaciju studija i projekata u gradskoj jezgri, koja je odobrila moj projekt: Venko Ćurlin, Petar Reić, Duško Marasović, Robert Plejić, Joško Belamarić, Hilda Franić, Dinko Kovačić, Jerko Marasović, Kažimir Hraste, Pavuša Vežić, uz Stanka Piplovića i Emilija Marina...

Sve redom ugledna imena koja su dala zeleno svjetlo projektu koji je uključivao ugostiteljski polivalentni sadržaj, ostakljenu terasu na koju bi se vratile plesno-glazbene večeri, uredan sanitarni čvor u prizemlju, zapravo manji redizajn bez betonizacije jer smo se držali ideje da to nipošto ne smije ostati trajni objekt.

Sada je sve to negirano, potrošeni su pusti novci, jedna katastrofa za grad i struku - rekao nam je Šegvić.

MERIEN ILIĆ


Izdvojeno

05. kolovoz 2020 10:06