StoryEditor
Splitkorona-alarm

KBC Split na rubu kolapsa: puni se već treći kat bolnice na Križinama, za COVID-bolesnike ostalo je još 100 ili najviše 120 kreveta

5. prosinca 2020. - 09:49
Klinika za interne bolesti kompletno je prebačena na FiruleSaša Burić/Cropix

Bolnica se puni, jer se tri mjeseca nije poduzimalo ono što se trebalo poduzeti da se ovo ne dogodi. Mi sada ubiremo plodove naše pasivnosti proteklih mjeseci, rekao je jučer prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Splitska bolnica na rubu je kolapsa, puni se već treći kat bolnice na Križinama i do pune popunjenosti COVID-bolesnicima, kada se u potpunosti popuni treći kat, ostaje još 100 ili najviše 120 bolesničkih kreveta na četvrtom i petom katu Križina.

Zbog nekontrolirane pandemije i zbog sve većeg broja zaraženih i onih koji imaju težu ili tešku kliničku sliku i kojima je potrebno bolničko liječenje, jučer je na Firule preseljena Klinika za unutarnje bolesti s trećeg kata Križina.

- Popunjavamo sada te kapacitete na trećem katu Križina. Situacija je teška, a naši djelatnici padaju s nogu od posla. Dosta nam je ljudi u samoizolaciji ili na bolovanju zbog toga što su pozitivni na COVID i jedva spajamo kraj s krajem, kako bismo zadovoljili sve potrebe naših korona-bolesnika, kao i onih drugih koji nisu pozitivni na COVID. Moram zaista pohvaliti sve djelatnike COVID-centra i bolnice koji nastoje održati sustav na životu - rekao nam je doc. dr. sc. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

U bolnici na Križinama trenutačno je 189 COVID-pozitivnih bolesnika, a od četvrtka na petak ih je preminulo petero, od čega četiri muške osobe i jedna ženska. Zastrašuje informacija da je, od četvorice muškaraca, najmlađi imao samo 52 godine.

Problemi u ambulanti

- Imamo stalni pritisak na bolničke kapacitete i na naš Hitni infektološki prijam i dalje dolaze pacijenti sa slabim ili slabijim simptomima, koji zauzimaju prostor i naše vrijeme, koje bismo morali posvetiti težim i teško oboljelima - kazuje dr. Ivić.

image
Dr. Ivo Ivić: Situacija je teška
Vladimir Dugandžić/Cropix

Na pregled kod bolničkog infektologa čeka se i po pet sati i ovi sa slabijim simptomima spremni su, iako njihovo zdravstveno stanje to ne zahtijeva, čekati toliko dugo kako bi ih infektolog pregledao. Na pregled kod bolničkog infektologa dolaze i oni koji imaju tek neznatno povišenu temperaturu i kojima tu nije mjesto.

- Bolnica dnevno zaprima stotinjak pacijenata, od čega, u prosjeku, njih 30 ostaje na bolničkom liječenju, a bilo je dana kada bi infektolozi pregledavali i njih 130 - rekao je dr. Ivić.

Bolnica na Križinama može najviše primiti 350 bolesnika i ako sve te postelje zauzmu COVID-pozitivni, bit će potrebno ukinuti sve druge odjele, pacijente poslati kući i tek će tada nastati "zamračenje". U tom slučaju trebat će aktivirati kapacitete Spaladium Arene, ali tada se o pacijentima u Areni neće imati tko brinuti, jer nedostaje medicinskih sestara i liječnika.

Za stanje u bolnici i za dolazak onih bez simptoma na "vrata" Infektologije kriva je i COVID-ambulanta na Mertojaku, odnosno dio njezinih zaposlenika.

- Dio liječnika koji dežuraju u toj COVID-ambulanti kada dođu na posao, zaključaju vrata svoje ordinacije i sve rješavaju telefonski ili mailom, a da pacijenta nisu ni vidjeli, a kamoli pregledali. Takvima je najlakše preusmjeriti pacijenta na KBC Split, a da za tim uopće nema potrebe. Ima i onih liječnika koji savjesno rade svoj posao u COVID-ambulanti i koji uredno pregledaju one pacijente koji dođu i nakon pregleda odluče što s njima treba uraditi, treba li ih poslati u bolnicu ili vratiti njihovim kućama s određenom terapijom - rekao nam je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2021 07:19