StoryEditor
Splitpriopćenje iz bolnice

KBC Split: Brojni građani svakodnevno nas hvale, a pritužbe Ivane Ninčević-Lesandrić su neistinite; Saborska zastupnica odgovara: Ne može biti normalno da umiremo od bolova

12. studenog 2018. - 18:41

Komentirajući pritužbu Mostove saborske zastupnice Ivane Lesandrić Ninčević na rad KBC-a Split u "aferi kiretaža", ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović u ponedjeljak je ustvrdio kako svi djelatnici bolnice "savjesno i požrtvovno rade najbolje za svoje bolesnike i nastoje njihov boravak u bolnici učiniti što ugodnijim".

Nastojimo svaku neugodnost otkloniti i za svoj rad svakoga dana primamo mnogobrojne pohvale građana, poručio je Meštrović u priopćenju.

Napominje kako su za pritužbu Ninčević Lesandrić (da su joj radili kiretažu bez anestezije) doznali iz medija, i to osam mjeseci nakon samog događaja.

Na temelju objavljenih tvrdnji odmah su zatražili očitovanje Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC Split, dok je Ministarstvo zdravstva u splitsku i druge bolnice uputilo zdravstvenu inspekciju kako bi istražila tu i druge pritužbe.

Meštrović podsjeća da su povjerenstvo splitske bolnice i inspekcija Ministarstva zdravstva završili svoj rad ustvrdivši da su liječnici i osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split radili sukladno pravilima medicinske struke.

"Štiteći čast naših stručnjaka i visoku kvalitetu zdravstvene skrbi, odbacujemo neistinite optužbe o nestručnom radu liječnika i osoblja KBC Split. Dapače, KBC Split snažno podržava svoje djelatnike u njihovom odgovornom radu, a osobito u izazovnim situacijama hitnih intervencija u kojima se spašavaju životi, a koji zahtijevaju puno znanja, vještine i pribranosti", navodi se u priopćenju.

Meštrović također poručuje da su svjesni odgovornosti svojih djelatnika za pružanje najbolje zdravstvene zaštite svim građanima, a na tome će i dalje ustrajno i savjesno raditi.

"Ne može biti normalno da umiremo od bolova"

Saborska zastupnica Ivana Lesandrić Ninčević reagirala je na priopćenje splitskog KBC-a na svom Facebook profilu:

"A šta da više komentiram :(

Onda minjajte pravila u tom slučaju. Ne može biti normalno da umiremo od bolova, jednostavno ne može biti normalno! I to ne jedna, ne pet, ne deset nego na stotine žena!

A druga stvar ne može nitko tvrditi da su moje riječi neistinite kad mene nitko apsolutno ništa nije pitao. Valjda ja znam šta sam prošla i koliko je to boljelo! Kao i tisuće žena! Ne razumijem zašto se pokušava svaku ženu uvjerit da je ono što je doživjela neistina, umisto da se to jednostavno promini! Pa nismo lude, znamo šta smo prošle....tužno je ovo sve, baš sam razočarana i povriđena....

Inspekcija se ne može vršiti bez osoba nad čijim predmetom se inspekcija radi (evo mene nitko nije pozvao na razgovor). Dakle, bitni su ljudi, pacijenti, živa bića, a ne pravila. Medicinska dokumentacija i medicinski bolni zahvat o kojemu tisuće žena pričaju nije ista stvar!

Žao mi je što nam svima skupa fokus nije na boljim uvjetima u zdravstvu, ali ja se svejedno nadam se da će glas tisuće žena tretman pacijentica ipak poboljšati. Jer, toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom traumatičnom iskustvu, samo zbog toga da u budućnosti više ni jedna žena ne mora proći kroz tu traumu. Trebamo biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se odbacuje, sankcionira ili na stup srama stavlja one koji ukažu na greške."

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 05:29