StoryEditor
SplitSLUČAJ INKUBATOR

KBC Split: beba iz Srbije dobro napreduje

Piše PSD.
23. srpnja 2014. - 15:20
Muško dijete rođeno 25. svibnja ove godine na Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split, koje je u 29 tjednu, plus tri dana trudnoće rodila Beograđanka Marijana Kovačević-Stojadinov stabilno je i dobro napreduje. No, kako neslužbeno doznajemo dijete će možda, zbog anemije morati primiti transfuziju krvi, što će dodatno povećati cijenu njegova liječenja u KBC-u Split.

Beba je u žarište medijske pažnje došla nakon napisa nekih srbijanskih medija koji su prenijeli informaciju kako Hrvati dijete neće pustiti iz bolnice dok ne bude podmiren račun za njegovo liječenje. Iznesene su procjene da je riječ o iznosu od oko 15 tisuća eura. Problem je nastao kada je RFZO (Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije) odbio platiti medicinske troškove za dijete, koje je igrom slučaja rođeno u Splitu.

Naime, njegova majka Marijana Kovačević-Stojadinov i otac Dalibor Stojadinov u svibnju su došli u Knin kako bi posjetili Marijanina djeda.

Kako je Marijani u Kninu pukla plodna voda odmah je upućena u Split, gdje je carskim rezom rodila Muško dijete, nakon čega je 31. svibnja puštena na kućnu njegu. Dijete je iz medicinskih razloga, budući je nedonošče i jer je pri rođenju bilo dugo samo 39 centimetara i teško tek 1,2 kilograma zadržano u inkubatoru na Odjelu za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

Naravno, dijete će, kako su nam prije nekoliko dana potvrdili iz KBC-a Split, tamo biti sve dok to bude zahtijevalo njegovo zdravstveno stanje, a ne dok RFZO ne plati HZZO-u troškove liječenja.

Prema posljednjim neslužbenih informacijama HZZO i RFZO su se dogovorili oko plaćanja liječenja.

I. MARKOVIĆ
FOTO: CROPIX

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 11:25