StoryEditorOCM
SplitNERANTABILANI ENERGENTI

Katamaran bivšeg direktora Jadrolinije prekinuo održavanje redovne sezonske linije; Pomorcima kasne plaće, a neke je navodno iznenadila pošta

Piše Split SD
5. kolovoza 2022. - 14:05

Energetska kriza uzela je i prve ˝žrtve˝ u splitskom akvatoriju, ako je suditi po iskustvu pomoraca na katamaranu tvrtke ˝Adriatic Fast Ferries˝ u vlasništvu Alana Klanca, koji otoke Brač i Hvar povezuje s kopnom, a koji ovih dana, umjesto plaće, kako prenosi portal pomorac.hr, primaju otkaze.

Kako navode, slučaj napuštanja posade na tegljaču ˝Mirjana K˝ u grčkom Pirineju, gdje je tvrtka ˝Alveus Capital˝, također u vlasništvu bivšeg direktora Jadrolinije, pomorce ostavila bez hrane i pitke vode, pa reagirala tek kada je stvar isplivala u medije, zorno pokazuje u kakvim problemima pliva Klanac, odnosno iz kakvih problema isplivati pokušavaju njegovi zaposlenici koji, ističu pozivajući se na anonimni izvor, od svibnja nisu primili plaću.

-Čitajući članke o neisplati plaća pomorcima na brodu 'Mirjana K' u Pireju, želim vas obavijestiti da se takva situacija događa i na katamaranima istog vlasnika. Pomorci od svibnja nisu primili plaće, a ovih dana im dolaze i otkazi. Poštom… Stalno se nešto obećava i slatkorječivo se pričaju bajke - rekao je za portal Pomorac.hr izvor koji je želio ostati anoniman.

˝Adriatic Fast Ferries˝ je društvo s ograničenom odgovornošću za pomorski prijevoz i usluge u prometu, registrirano u Rijeci, kojega je 2018. godine suosnovao Alan Klanac. Navedena tvrtka od 2019. godine stoji iza brenda ˝Splitexpress˝, koji obavlja brzobrodski prijevoz putnika u hrvatskim nacionalnim vodama. Tvrtka posjeduje jedan brzi katamaran, ˝Adriatic Express˝, koji za vrijeme sezone svakodnevno povezuje grad Split i splitsku Zračnu luku s otocima Hvarom i Bračem.

 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

 

Odnosno, isto je činio do kraja srpnja, kada je tvrtka do daljnjega obustavila sve brzobrodske plovidbe na liniji Split – Bol – Hvar – Zračna luka u sezoni 2022., a neće se vratiti ni plovidbe ni na liniji Split – Sutivan.

Objašnjavajući takvu odluku ¨Adriatic Fast Ferries˝ kao razlog navodi nepovoljne tržišne uvjete i visoke cijene goriva, koje usluga čine neodrživom. Putnici su o njenom prekidu obaviješteni na web stranici tvrtke te društvenim medijima, i to samo na engleskom jeziku. Uz napomenu da će svima koji su unaprijed kupili karte biti osiguran puni povrat novca.

Komentirajući događaje za pomorac.hr, Alan Klanac je potvrdio pad likvidnosti te naveo kako rade na podmirivanu dugova prema zaposlenicima, ne komentiravši navode o otkazima.

-Trgovačko društvo ˝Adriatic Fast Ferries˝ d.o.o. nedavno je bilo primorano prekinuti održavanje redovne sezonske linije zbog izrazite nerentabilnosti uzrokovane visokim cijenama goriva. Ovo je za posljedicu imalo pad trenutne likvidnosti, a što je rezultiralo kašnjenjem u isplati plaća. U ovom trenutku se djelatnicima duguje isplata jedne plaće, i to konkretno za 6. mjesec. Ostale dospjele plaće su podmirene. Naša trenutna nastojanja su maksimalno okrenuta prema tome da podmirimo što prije sva dospjela potraživanja – kazao je Klanac, ostavivši pomorce bez odgovora na pitanje kada će, i hoće li uopće dobiti zarađene plaće.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 21:51