StoryEditorOCM
Splitsravnjeno sa zemljom

Kaštelet više ne izgleda ovako: pogledajte krš i lom koji je ostao od Obojene svjetlosti, a slijedi i 'kastracija' kupališta...

14. studenog 2017. - 19:29
jenki_kastelet-240613

Nelegalni objekti u uvali Ježinac gotovo su svi sravnjeni sa zemljom.

Uklanjanje efikasno provode radnici koje je angažirao ugostitelj Dragan Jurišić Jenki, potpuno je srušen kružni kafić na vrhu mula, uništen je metalni manji objekt uz samu obalu… U utorak smo zatekli bager, veliki pikamer i dizalicu koja je u kamion skupljala otpad, a djelatnici su palili trsku koja je bila korištena kao obloga za skladište koje je uklonjeno.

Jurišić kaže da s ugostiteljskog objekta "Obojena svjetlost" mora ukloniti nadstrešnicu s južne strane i tendu sa zapadne, te tvrdi kako "ostatak objekta pod krovom ostaje", jer "ima dozvolu". I dalje govori da će rušiti tri mula koja je bespravno izgradio kad je nasipao plaže na Kašjunima, Trsteniku i Kašteletu.

- Žao mi je ovog mula, kad ga vidim s palmama, ali srušit ću ih sve koje sam radio - kaže ugostitelj.

Problem bi mogao nastati što bi ta svojevrsna “kastracija” kupališta otkidanjem mulova mogla dovesti do toga da more odnese umjetno stvorene plaže. Na primjer, mul na Kašjunima služi kao lukobran koji čuva nasuti dio plaže.

- Nisam te mulove bez veze postavljao. Oni drže nasute dijelove i čine ugodnijim kupanje. Kad se iščupa mul na Kašjunima, more će odnijeti nasip. Kad sam prvi put nasipao ispod Kašteleta, nisam imao dovoljno znanja pa je more razbacalo što sam nasuo sve do Titove vile - objašnjava Jurišić svoje planove i dodaje:

- Dolić je po političkoj vezi dobio Kašjune, a ja sam bespravno gradio mulove. Ako žele da poštujem zakone, uklonit ću sve što je nezakonito. A ne da se selektivno, za podobne, čuva ono što je bespravno - napominje Jenki.

No, Ante Dolić iz "Dolis Inženjeringa" uzvraća da nisu od Županije dobili koncesiju po političkoj liniji. Taj dokument im je, inače, nedavno nepravomoćnom odlukom poništio Upravni sud.

- Jenki je sam kriv što ima probleme s državom. Oko mula na Kašjunima neka se dogovori s Županijom, oni su upisani kao vlasnici, a mul je evidentiran u katastru. Mi s tim nemamo ništa - ističe Dolić.

Vlasnik "Dolis inženjeringa" tvrdi kako su oni i dalje koncesionari na Kašjunima, jer je odluka o poništenju koncesije nepravomoćna, a na nju su se žalili Ministarstvo pomorstva i Županija.

Od regionalne vlasti zatražili smo odgovor hoće li dopustiti Jenkiju da ruši spomenute mulove, ali prema navodima Stipe Čogelje, pročelnika za pomorstvo, čini se da Županija nema ovlasti da spriječi Jurišića krene li u rušilački pohod na mulove.

- Za svu nelegalnu gradnju i uklanjanje nadležna je građevinska inspekcija. Županija, nažalost, nema nikakve inspekcijske ovlasti na pomorskom dobru - tvrdi Čogelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 17:50