StoryEditorOCM
Splitmarjanske oaze

Kaštelet i Kašjuni tri godine bez koncesije

Piše PSD.
27. lipnja 2013. - 10:54

Nova sezona kupanja zatekla je marjanske plaže Kaštelet i Kašjuni već treću godinu za redom u istom nelegalnom statusu po pitanju koncesija. Naime, koncem 2010. istekle su koncesije Draganu Jurišiću Jenkiju na ove dvije plaže, kao i na plažu Trstenik. Međutim, ovaj samozvani kralj splitskih plaža i najveći bespravni nasipavač istih i dalje se ne miče s njih.

U Županiji koja tri godine ne raspisuje koncesije za plaže odgovornost prebacuju na Grad koji dodjeljuje koncesijska odobrenja, koja se daju za korištenje objekata do 12 kvadrata veličine.

Nije plaćao

- Grad nije deložirao Jenkija koji bespravno koristi objekt na Kašteletu. On je dobio koncesijsko odobrenje na šank, a onda je izgradio bespravnih stotinjak kvadrata. Sad se nalazi takoreći u posjedu i koristi okolno područje – napominje Željko Mišić, pomoćnik pročelnika županijskog Upravnog odjela za pomorstvo i turizam.

Građevinska inspekcija je utvrdila da je na čak pet mjesta na Kašteletu i Kašjunima Jurišić izvodio bespravne radove. Zašto Grad nije deložirao Jenkija čudna je priča. Naime, on je još početkom 2011. priznao kako već tada tri godine nije plaćao koncesiju i koncesijsko odobrenje na Kašteletu.

Plaže koje je držao Jurišić na atraktivnim su pozicijama
Iste godine, predsjednik Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru Jure Šundov kazao je da Jenki nije podnio novi zahtjev za koncesijsko odobrenje na onaj šank koji je bespravno obilato “nadožuntao”.

Rušenje bespravnih objekta u rukama je Ministarstva, a ono se ne žuri čak ni kad je u pitanju park-šuma. U međuvremenu je Jenki pokrenuo sudski spor sa Županijom jer smatra da mu se trebaju priznati ulaganja u bespravno nasipanje i betoniranje obale.

Prošle godine, kad je “Slobodna Dalmacija” pisala o ovom slučaju, Šundov je dostavio dopis po kojem ispada da je Grad četiri puta odbio Jenkijevoj tvrtki “Affectus” zahtjev za koncesijsko odobrenje koji se izdaje na jednu godinu. Međutim, “Affectus” i danas ima adrese u telefonskom imeniku na Kašteletu i Trsteniku gdje su im koncesije istekle.

Izmjena urbanizma

Dragan Jurišić Jenki  /Nikola Vilić / Cropix
Ukratko, zašto Grad nije deložirao Jenkija, nikada nije objašnjeno. Također, Jenki ne može legalizirati svoj bespravni objekt na Kašteletu jer je na pomorskom dobru, pa se na njega ne odnosi zakon koji omogućuje legalizaciju.

Mišić napominje kako bi jedino izmjena prostornoplanske dokumentacije omogućila ozakonjenje, ako bi to Grad htio učiniti. Osim ovog “bespravnjaka”, Jenki ima, tvrdi Mišić, i bespravni kontejner na Kašjunima.

Novi gradonačelnik Ivo Baldasar veli kako još ne zna puno o statusu tih dviju plaža, ali da je naložio gradskim službama da mu podnesu izvještaj o stanju plaža i mjerama koje treba poduzeti.

- Ovim plažama svakako treba koncesionar. Kako se treba upravljati i urediti plaže, odlučit će službe. Nisam protiv toga da budu ugostiteljski objekti, jer već postoje, ali njih treba svesti na pravu mjeru, da ne budu s napuhanom plastikom ili šatori. Na Kašjunima postoji montažni kontejner, što je po meni u redu. Ne znam čiji je. Ako je od bivšeg koncesionara, treba ga ukloniti, ili ga može prepustiti na korištenje novom – smatra Baldasar.

‘Vrijeme je za novog koncesionara’

Mišić također kaže da je vrijeme za dogovor s Gradom o novom koncesionaru. No, kako se ova priča ponavlja već treću godinu, ne pokrene li se nešto uskoro, ispast će da su izjave oko potrebe dogovora Grada i Županije tek mantra koju nadležni ponavljaju za javnost, puštajući splitskog kralja plaža da neometano vodi svoj imperij.

sandi vidulić
snimio duje klarić / cropix

Baldasar: Prioritet je jezgra grada

•• U ovom trenutku mi je prioritet splitska povijesna jezgra, gdje je ipak ozbiljnije stanje nego s plažama. Naime, neki ugostitelji su se u strogom centru grada proširili dva ili tri metra više nego što smiju, pa ljudi ne mogu prolaziti. Ovim putem ih molim da sami sebe svedu u gabarite koji su im propisani ugovorom o najmu tih površina. U suprotnom će od kraja tjedna komunalni redari početi uvoditi red – poručio je gradonačelnik Ivo Baldasar.

Među najčistijim u gradu

•• Što se same čistoće tiče, Kaštelet, Kašjuni i Trstenik trebale bi biti uzor većini splitskih plaža. Njih, naime, čiste djelatnici tvrtke ‘Splitska kupališta’ i oni koje je angažirao Dragan Jurišić Jenki. Kako nam je potvrdila Željana Klein, direktorica ‘Splitskih kupališta’, Jurišić je poveo sudski spor protiv Županije splitsko-dalmatinske i dok se on ne okonča, dotle ‘Splitska kupališta’ čiste navedene plaže, ona veli da to radi i Jenki. Takvo stanje traje već drugu godinu, a jesu li plaže pored takve brige doista najčistije u gradu - najbolje znaju sami kupači.

Nedostupan

•• Što na sve kaže Dragan Jurišić Jenki nismo uspjeli doznati, jer se umjesto njega javljala automatska sekretarica na engleskom i ponavljala kako nije dostupan.

Usporeno Ministarstvo

•• Iz Ministarstva mora, prometa i veza obećali su nam u srijedu poslati odgovor na pitanje jesu li zabranili Jurišiću korištenje triju plaža, kako su najavili da će učiniti još pred dvije i pol godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 22:16