Spliteko rajčice

Kaštela: Berba prvih rajčica iz kokosovih vlakana

Piše Joomla\CMS\User\User
13. ožujak 2008. - 19:02
rgx time: 4.6014785766602E-5

Prošlogodišnja probna berba rajčica u Kaštelima
/ Foto: Siniša Russo / CROPIX
KAŠTELA - U Kaštelanskim staklenicima započela je prva prava berba rajčica iz kokosovih vlakana - hidroponskog uzgoja biljaka u kokosovim vlaknima, koji udovoljava najstrožim ekološkim zahtjevima, a prvi put primijenjuje se u Hrvatskoj.

Nakon prošlogodišnje probne berbe povrća, uzgojenog primjenom najsuvremenije svjetske tehnologije, uslijedila je i prva berba iz kokosovih vlakana. Nakon uporabe, vlakna se mogu izmiješati s vodom, što nije bio slučaj s drugim smjesama.

Kaštelanska tvrtka, najveći staklenički sustav u Europi, uvela je računalni sustav u proizvodnju, zahvaljujući čemu će se višestruko povećati urodi rajčice, krastavaca i paprike, ali i smanjiti troškovi vode te umjetnog gnojiva.

Prema riječima direktora kaštelanske tvrtke Ive Benzona, uvođenje računalnog sustava u stakleničku proizvodnju, koji omogućuje ujednačenu kvalitetu uzgojenog povrća, povećat će berbu na 35 kilograma rajčica po metru četvornom.
 
Zahvaljujući toj tehnologiji, prvi put primijenjenoj u Hrvatskoj, godišnja će se proizvodnja povećati na šest milijuna kilograma rajčica, krastavaca, paprike i zelene salate, pri čemu se posebno ističe važnost uvođenja sustava rekuperacije i dezinfekcije drenažnih voda te sustava grijanja u staklenicima, koji će maksimalno pojačati učinkovitost proizvodnje i kvalitetu povrća. (Vjesnik)

#KAšTELANSKISTAKLENICI