StoryEditor
Splitšjor ivo frančeski s gripa, prvi iz velike akcije grada i spliTskih medija

Karte i balote, šta će mi više...

Piše PSD.
13. srpnja 2008. - 19:34
Ujutro čaj, onda spiza, pa na karte kod Gutovića. Posli obida pižolot i na balote. Nema ko me ne zna - govori šjor Ivo

Ivo Frančeski: Gušt je izać i srist suside
Akcija “Najbolji susjed”, koju je pokrenuo Grad u suradnji sa “Slobodnom Dalmacijom”, TV Dalmacijom i Radio Splitom, već ima prvog kandidata - Ivana Frančeskija (86), vitalnog umirovljenika, koji već 53 godine živi na Gripama (Vidilica 4).

Šjor Frančeski, vidjelo se odmah, nije naviknut na medijsku pažnju, no ipak je odlučio stati pred novinare kad su mu zakucali na vrata i s njima podijeliti svoje svakodnevne životne rituale, zbog kojih su susjedi i izdvojili upravo njega. Nažalost, prije tri godine šjor Ivo je ostao bez supruge, djeca su mu zasnovala svoje obitelji, pa mu je kuća postala prevelika i pomalo tiha. 

- Takav je život. Nije to neki problem jer sam uhvatio svoj ritam. Ujutro skuham čaj od kadulje, pa prošetam do “Koteksa”, gdje kupim sve što mi treba. Vratim se u deset uri i onda obavezno odem kod susida Gutovića, koji živi kat poviše, na partiju briškule i trešete. Pijemo kafu i igramo za gušt, da nam prođe vrime i ne gledamo ko je pobijedio – kazuje nam šjor Ivo.

U žaru igre

Naravno, ponekad se i malo posvađaju u žaru igre, ali, kaže Frančeski, to je sve normalno. Poslije kartanja valja se okrijepiti ručkom, bevandicom i, po starom dalmatinskom običaju, treba ubiti oko, kako bi se skupila forca za balote popodne. 

- Sa susidom bacin partiju ili odem do “Nadinog” igrališta, di samo gledam, jer kolina više ne mogu izdržat. Gušt je izać među svit, srest suside, nema ko me ne zna. Da je kome potriba, svak bi pomoga – kaže šjor Ivo. Inače, Frančeski je svoj životni put započeo kao lučki radnik, a zatim se zaposlio u poduzeću “Svjetlost”, koja se poslije spojila s “Radom Končarom”, gdje je i dočekao mirovinu.

Prije je često odlazio na Pelješac, odakle su njegovi, a sada se druži samo sa susjedima. - Karte i balote su sve šta mi triba. Najvažnije je u životu da se dobro osjećaš - mudro je zaključio šjor Frančeski.

Samo zovi

Podsjetimo, svakog radnog dana na broj telefona 310-307, od 12 do 15 sati, naši čitatelji mogu predložiti svog najboljeg susjeda, a svakog će se tjedna objavljivati po jedna priča – nedjeljom ujutro na Radio Splitu, ponedjeljkom u Gradskoj rubrici “Slobodne“ i utorkom na TV Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 10:13