StoryEditor
Splitnakon uskrsa

Karepovcu stiže uporabna dozvola na temelju prve faze sanacije, počinje odlaganje otpada na novoizgrađenoj sanitarnoj plohi

Piše Hina
10. travnja 2020. - 17:06
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Splitska gradska uprava najavila je u petak kako će nakon Uskrsa odlagalište Karepovac dobiti uporabnu dozvolu na temelju prve faze njegove sanacije te da će se otpad početi odlagati na novoizgrađenu sanitarnu plohu. 

"U sklopu tehničkog pregleda prve faze paketa A sanacije gradskog odlagališta otpada Karepovca dovršen je pregled dokumentacije i završene građevine te se očekuje i zadnji pozitivan zapisnik javno-pravnih tijela. Nakon toga će biti ispunjeni svi preduvjeti za izdavanje uporabne dozvole. To se očekuje neposredno nakon Uskrsa, a tada će, uz mjere propisane zaštite, početi odlaganje otpada na novoizgrađenoj sanitarnoj plohi", priopćeno je iz gradske uprave.

Napominje se kako je u tijeku priprema za provođenje natječaja za drugu fazu radova u kojoj je planirana izgradnja tzv. plinskih bunara za otplinjavanje te postavljanje drenažnoga i prekrivnoga brtvenog sloja.

U drugoj fazi novooblikovano brdo će se zaštititi od ispiranja i erozije tako što će ga se prekriti vodonepropusnim brtvenim slojem koji će ujedno sprječavati i procjeđivanje oborinskih voda. Brtveni sloj također će pružati zaštitu od plinova iz unutrašnjosti odlagališne mase. Plinovi će se kontrolirano prikupljati preko plinskih bunara, objašnjeno je.

Nakon što se postavi brtveni sloj, predviđeno je postavljanje sloja zemlje koja će brdo na Karepovcu učiniti - zelenim, a sanirano odlagalište otpada uređenim, čime se rješava najveći ekološki problem grada Splita, priopćila je Gradska uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 10:30