StoryEditor
SplitPUNO SMEĆA I KAMPERA

Kaos poviše 'Obojene': ilegalnom parkiranju ne može se stati na kraj jer nema proračuna!?

27. kolovoza 2017. - 01:19
Kastelet_5.JPG

Šumica pokraj Meštrovićeva Kašteleta na Mejama godinama služi kao ilegalno odlagalište otpada, bespravno se parkiraju automobili, a odnedavno su se i turisti snašli pa bez previše ustručavanja kampiraju u tom dijelu park-šume Marjan.

Društvo "Marjan" upozorilo je Javnu ustanovu za upravljanje park-šumom da se taj prostor nedopušteno koristi, a Srđan Marinić, predsjednik Društva, kaže da su nevolje s vozilima počele otkako je srušen zidić iznad plaže na "Obojenoj".

– Najbrže i najjednostavnije rješenje onemogućavanja ulaska vozilima na to zemljište može biti i postavljanje lanca ili stupića između postojećih dijelova zidića, a trajno to može biti zid kakav je uz šumu na istočnom dijelu puta koji vodi prema plaži. Najvažnije je konačno onemogućiti parkiranje vozila u šumi, parcelu redovito čistiti od smeća i hortikulturno je urediti – tvrdi Marinić.

Ponuđene opcije izgledaju lako rješive, ali nadležni tvrde kako to neće biti moguće izvesti do kraja ove godine. Razlog? Još uvijek nije usvojen gradski proračun!?

Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove, u odgovoru koji je poslao Društvu "Marjan" napominje kako zbog nepostojanja proračuna nije bilo moguće dogovoriti s Gradom kao financijerom, te s tvrtkom "Parkovi i nasadi" da se ugrožena parcela zatvori za ilegalno parkiranje i hortikulturno uredi.

No, koliko je nadležnima stalo da se žurno "izbriše" to nezakonito parkiralište? U odgovoru koji je nama poslao, Koharević tvrdi je da je takvo parkiralište u zaštićenom području nedopušteno, ali je izrazio brigu gdje će ljudi ostavljati vozila ako ga se ukine?!

– Nedvojbeno je da sukladno Zakonu o zaštiti prirode nije dopušteno parkiranje i da prostor treba zatvoriti. Međutim, postavlja se pitanje gdje će se onda vozila parkirati i što sa stanarom koji živi u Meštrovićevu Kašteletu – pita se ravnatelj gradske institucije, te napominje kako oni upravljaju park-šumom, ali da bi spomenutu šumicu trebali urediti i održavati "Parkovi i nasadi".

No, zašto Javna ustanova ne bi uredila zelenu zonu kod Kašteleta koja se nalazi unutar granica park-šume Marjan? Imaju više od 60 zaposlenih i od Grada primaju sedam milijuna kuna godišnje. Statutom je ustanova registrirana za uređivanje i održavanje vrijednih prirodnih površina. Dapače, imaju "cjenik" po kojem naplaćuju zalijevanje trave, piljenje grana i slične aktivnosti na privatnim parcelama.

Prema ravnateljevim riječima ispada da se Javna ustanova, unatoč svojoj brojnosti i značajnim financijama koje dobiva iz Banovine, brine za uređivanje i održavanje samo sjevernih padina Marjana. Naime, toliku površinu obuhvaća Gospodarska jedinica Marjan kako je odredio Program gospodarenja iz 2008. godine. O zelenilu na južnoj strani koje nije u privatnom vlasništvu brinu se "Parkovi i nasadi", što znači da dva gradska subjekta rade istu stvar – uređuju i održavaju park-šumu.

– Predmetna parcela ima isti pravni status kao i niz drugih kojima Javna ustanova upravlja, a "Parkovi i nasadi" ih održavaju. Kao Sustipan, Zvončac... koji se nalaze u njihovu sustavu održavanja. Prihod od Grada koji Javna ustanova dobiva namijenjen je isključivo za održavanje onog dijela park-šume koji se nalazi u okviru Gospodarske jedinice Marjan sukladno Programu gospodarenja iz 2008. godine, izvršavanje protupožarne zaštite na području park-šume, kao i ostale stručne radove unutar Gospodarske jedinice – tvrdi Koharević.

Ukratko, Javna ustanova upravlja cjelokupnom park-šumom, ali uređuju samo sjeverni dio, a južni uređuju "Parkovi i nasadi". No, unatoč stotinu i nešto zaposlenih u objema gradskim institucijama, šumica pokraj Kašteleta je u vrlo lošem stanju. Jer se nju ne tretira kao zaštićeni dio prirode, a ona to jest.

Iako iz Javne ustanove napominju kako su prošle godine stavili znak zabrane kampiranja, što je po njihovu mišljenju uvelike smanjilo takav oblik ilegalnog i besplatnog korištenja površine, te da njihovi čuvari reagiraju ako vide takvu aktivnost, iz Društva "Marjan" su nam poslali slike za koje tvrde da su snimljene prije nekoliko dana, te da se na njima vide šatori, ali i parkirani automobili.

Javna ustanova nije tražila da se zabrani parkiranje iako priznaju da je ono protuzakonito. Uza sve, šumicu se koristi i kao divlje smetište, a upravo je spomenuta institucija prije tri godine dopustila bivšem gradonačelniku Željku Kerumu da prostor privremeno doslovno zatrpa velikom količinom "šuta" kada je uređivao svoju kuću na Mejama.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 21:42