StoryEditor
SplitKAD SE MALE RUKE SLOŽE...

Kamilica na Gradskom vijeću: SDP i HDZ povukli točke vezane uz izmjene GUP-a i proračun, za desetak dana stiže Vladin povjerenik

Piše Nikolina Lulić
28. ožujka 2017. - 12:06
gradsko_vijece29-280317.JPG

15.15 - Nakon pauze nastavilo se s ugovorom za hospicij.

- Ja ću se ovaj put složiti s gradonačelnikom - kazala je Puljak uz smijeh Vijeća.

- Ne može i ne smije se u privremenom financiranju preuzeti ta obveza bez obzira na plemenitost ideje.

-Možemo samo biti zahvalni katoličkoj udruzi Lovret - odgovorio je Zoričić Puljak

 - Ne mogu vjerovati da se ovako priča, bez imalo empatije. Jadni su ti građani ako dođe ova opcija na vlast! Umjesto da nađemo rješenje ako postoji tehnički problem i da nam bude čast napraviti ovo, a oni bi odgađali. Nevjerojatno! - rekao je Grubišić Gire.

- Ovdje smo i da promišljamo a ne samo osjećamo. Nije sporna namjera ni zahvalnost, ali ima spornih stvari i slažem se s Prljevićem da ostanemo do ponoć ako treba riješiti. Hajdemo ga popraviti, ovako opet djeluje ja tebi ti meni - rekla je Dragnić.

Ipak, većinom glasova usvojena je odluka o reguliranju obveza za hospicij i financiranje programa.

- Neizmjerna hvala svima - poručila je časna sestra Ljiljana Todorić.

14.06 -  Ljiljana Vučetić, pročelnica za financije po pitanju Odluke o lokalnim porezima koja je slijedeća točka dnevnog reda pojasnila je koje je poreze Grad dužan, a koje može uvesti.

- Do 31. ožujka sljedeće godine moramo dostaviti porezna rješenja obveznicima za porez na nekretnine. Ovom odlukom se ništa ne mijenja u iznosima, već je samo usklađujemo s novim zakonom - istaknula je pročelnica i dodala kako će porez za nekretnine zamijeniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

Hrvoje Marušić (HDZ) traži dodatno pojašnjenje poreza na nekretnine smatrajući da njime prestaje privatno vlasništvo. O porezu na nekretninu će Grad donijeti posebnu odluku, kazala je Vučetić, ovo je samo pravni temelj.

- S ovim nismo još ništa riješili - pojasnila je.

Odluka o gradskim porezima usvojena je jednoglasno s 29 glasova.

Nagrade Grada

11.48 - Začuđujuće, prijedlog kandidata za nagrade Grada Splita u prošloj godini izazvala je prilično burnu raspravu vijećnika. Maja Dvornik, Luka Podrug i Ljubica Vrdoljak postavili su pitanje kriterija i načina bodovanja predloženih kandidata od strane Komisije za javna priznanja.

Podrug, primjerice, smatra da Feđa Klarić nije prikladan kandidat za nagradu za životno djelo, a spomenuti vijećnici zalagali su se da se uz njega za životno djelo kandidira i prof.dr. Emilio Marin. No, upravo se oko toga povela rasprava, jer su vijećnici smatrali da u sklopu rasprave mogu mijenjati predloženu odluku, dok se Boris Ćurković, predsjednik Vijeća, stalno pozivao na poseban propis po pitanju ovih nagrada, gdje je Komisija predložila kandidate, a vijećnici ih mogu prihvatiti ili ne, odnosno ne mogu dodavati nova imena.

Nakon 10-minutne pauze, pristupilo se glasovanju i svi predloženi kandidati prema dnevnom redu su i izglasani da budu laureati nagrade Grada.

10.06 - Počela je zadnja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu vijećnika. Prije usvajanja dnevnog reda najprije je Milan Blaževski u ime kluba vijećnika SDP-a zatražio da se točka dnevnog reda o izmjenama GUP-a povuče, što je jednoglasno prihvaćeno.

Petar Škorić je u ime kluba vijećnika HDZ-a tražio da se i točke vezane za proračun također povuku s dnevnog reda, što je također usvojeno. To znači da se će ove važne točke dnevnog reda čekati novog gradonačelnika.

Skidanjem točke dnevnog reda o proračunu za ovu godinu Ljiljana Vučetić, pročelnica za financije potvrdila nam je kako za deset do 15 dana možemo očekivati imenovanje povjerenika za Grad Split od strane Vlade.

- Ako se do 31. ožujka ne prihvati proračun za 2017. godinu, to znači imenovanje povjerenika - istaknula je pročelnica.

Luka Podrug (HČSP) tražio je da se osiguraju sredstva za učeničke i studentske stipendije kroz uvrštavanje točke dnevnog reda o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom financiranju, što je većina vijećnika također prihvatilo.

Maja Dvornik je predložila da se u dnevni red uvrsti informacija o IPA projektu Europske unije Udruge Sunce vezano za poslovanje Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, no nije dobio potreban broj glasova, pa niie prošao. Zdeslav Benzon (HSLS) tražio je da se o javnim parkiralištima ne raspravlja na ovoj sjednici, što je također usvojeno jer nitko od vijećnika nije prihvatio tu dopunu dnevnog reda

 Gradonačelnik Ivo Baldasar sam je povukao točku izmjene Odluke o komunalnom redu u kojoj je zabranjuje konzumacija alkohola na javnim površinama. Na kraju je nakon više od pola sata rasprave ovaj izmijenjeni dnevni red usvojen jednoglasno s 30 glasova.

Prije vijećničkih pitanja, na inicijativu Borisa Ćurkovića, predsjednika Vijeća, odana je počast minutom šutnje za preminulog vijećnika don Ivana Grubišića.

Vijećnička pitanja

Ivica Grubišić Gire postavio je pitanje Anti Krželju, pročelniku za izgradnju kada će konačno biti završena Ulica Hrvatske neovisnosti. Krželj je odgovorio kako je izgradnja ove prometnice započela prije sedam godina, ali da je zbog zapeo dovršetal radova zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Jakova Prkića zanimalo je kada će se površina na Pjaci gdje je štekat Palače Judita vratiti u prvobitno stanje, nakon što je vlasnik štekata oštetio površinu. Prkić je napomenuo kako odgovora nema već godinu dana, a pročelnik za komunalu Špiro Cokarić obećao mu je pisani odgovor.

Nezavisna Maja Dvornik upozorava na loš način poslovanja Javne ustanove za upravljanje Park-šume Marjan, odnosno pitala je zašto nije napravljena neovisna revizija. Odgovorio joj je ravnatelj Robert Koharević kazavši kako nema ništa protiv revizije jer ne bi našla ništa sporno, kao što to nije našla ni interna revizija. Dvornik je istaknula kako je u Ustanovi loša kadrovska politika, jer nedostaje stručnjaka.

Ante Zoričić naglasio je kako mnogi građani ne održavaju zelene površine u okolini stambenih objekata, što je obveza suvlasnika. Predlaže da se iz pričuve izdvoje sredstva za tu namjenu.

Luka Podrug (HČSP) pitao je gradonačelnika što Grad čini temeljem tužbe Dejana Kružića po pitanju aneksa za Spaladium arenu. "Jedan privatnik brani interese Grada dok Grad spava", ustvrdio je Podrug.

 -On je tužio Grad, no DORH nije našao elemenata kaznenog dijela. Odluku o tome će donijeti sud. Struka je prilično skeptična po pitanju tužitelj. Mi smo uspješno odgodili prodaju Spaladium arene. Vlada se opet potpuno oglušila, opet smo tamo gdje smo bili prije tri godine - kazao je Baldasar

 -Ovdje je osnovna teza da ne postoji nikakva mogućnost da teret obveza prijeđe na Grad do potpisivanja aneksa - podvukao je Podrug.

Marijanu Puljak zanimalo je što je s potraživanjem od 9,3 milijuna kuna koje duguje tvrtka "Mejaši Prvi". -Obmanjujete javnost. Dobit ćete pisani odgovor - odgovorio joj je Baldasar.

Maju Dvornik zanimalo je koji su kriteriji za bodovanje kandidata. Spomenula je prof. Marina kojeg su kao kandidata za nagradu za životno djelo predložili i bivši splitski gradonačelnici. - Nema bodovanja, sve piše u objašnjenju Komisije.

#PRORAčUN#GUP#GRADSKO VIJEćE

Izdvojeno