StoryEditorOCM
SplitPOLITIKA PIŠE ROMANE

Kakva ironija; Puljka izdali partneri, ali mu je zato HDZ pomogao da progura povećanje cijena vrtića. Kako, pitate se? Centar je kao Komunistička partija Kine, a HDZ u rasulu

Piše Sandi Vidulić
28. listopada 2022. - 19:49

Sjednice Gradskog vijeća ranije su znale trajati danima kad bi bilo puno točaka dnevnog reda, a sada sjednica počne u devet sati i zna potrajati do iza ponoći.

Spartansku disciplinu najviše su pokazali vijećnici stranke Centar. Oni svi dođu i u stanju su izdržati više od 12 sati u jednom prostoru, sjediti i uglavnom šutjeti. Ova stranka okuplja bivše aktiviste koji su bili vrlo žestoki na društvenim mrežama u kritici bivših vlasti, a ništa manje blagi kritičari nisu bili političari nekad okupljeni u stranci Pametno.

No, sad jedni i drugi mirno sjede skoro čitavo vrijeme sjednice. Izigravaju “žive skulpture” baš kao nekadašnja vlast i čak se u pravilu ne svađaju s oporbom. Nitko od njih ne napušta vijećnicu kad se glasa za neku odluku, niti vijećnici Centra išta pitaju kandidata kojeg je stranka odlučila podržati.

Da stvar bude bolja, ni riječ nisu rekli, dapače, svoje su ruke složno digli za izglasavanje Marka Pejnovića. Ovaj novoimenovani ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan na svojim stranicama se naziva specijalistom za vanjsku trgovinu, nema nikakvog iskustva s ustanovama za zaštitu prirode, a tek je nedavno bio na Marjanu, prvi put. Riječ je o jedinstvenom slučaju, jer moglo se čuti samo kritike, a nitko od gradskih vijećnika ništa nije rekao pozitivno o Pejnoviću, niti je itko, uključivši gradonačelnika, kazao da išta zna o dotičnom.

image
Duje Klarić/Cropix

Čak su prošli put, kad nije izabran Stipe Mušura za ravnatelja Javne ustanove, bivši vijećnik Centra Luka Baričić i dogradonačelnik Bojan Ivošević oštro branili Mušuru od vijećnika koji su ga napadali. A sad nitko iz stranke nije rekao išta u obranu Pejnovića protiv svih koji su tvrdili da je on prepisao program Centra.

Šute kao ribe

Da je ranijih godina gradska vlast tako izabrala ravnatelja Javne ustanove za zaštitu Marjana, neki ljudi koji sad sjede u stranci Centar pisali bi gorljiva aktivistička priopćenja, zajedljive statuse na društvenim mrežama, zvali bi novinare u radno vrijeme ili doma kasno navečer, čak preko vikenda i sat vremena bi im žučljivo govorili na telefon protiv takvog nečuvenog imenovanja... A sad, 12 sati u gradskoj vijećnici šute kao ribe u akvariju.

No, Centar ima vojsku vijećnika koja redovito dolazi na sjednice i diže ruke kad je potrebno. Što se ne bi moglo reći za oporbu. Kad je došlo na dnevni red glasanje o poskupljenju boravka djece u dječjim vrtićima i jaslicama, SDP je to prozvao udarom na socijalni standard građana koji neće podržati.

image
Duje Klarić/Cropix

Po odnosu snaga u Gradskom vijeću bez podrške dvojice​ ​vijećnika SDP-a ne bi bio izglasan taj Puljkov prijedlog da su svi vijećnici bili prisutni. Jer onda 15 glasova Centra ne bi bilo dovoljno za natpolovičnu većinu. Ali, HDZ se nije pokazao kao jedinstven blok, njihovi vijećnici nisu bili revni u dolasku, a na jednoj točki dnevnog reda prilikom glasanja bilo je prisutno samo osam vijećnika iz oporbe.

Doduše, mogli su svi vijećnici koji se nisu slagali oko poskupljenja vrtića izići vani kad se o tome glasalo i tako srušiti kvorum, kao što se to radilo za vrijeme bivših vlasti. Ali, teško da će u ovom sastavu Gradskog vijeća dolaziti do rušenja kvoruma, jer bi se SDP, čak i ako prestane biti Puljkov partner, trebao dogovarati s ekipom koju čine HDZ, Most, HGS, HSP i Domovinski pokret.

Tanka kritika

U svakom slučaju, današnja situacija je bitno drukčija nego prije par godina. Dok su se prijašnje vlasti suočavale s kritikom od strane medija, udruga i političkih stranka, danas je Split bez civilnog društva i, osim par vijećnika, takoreći Grad bez političke oporbe, a jedva da ima medijske kritike.

image
Duje Klarić/Cropix

Sve te građanske inicijative koje su ranije pozivale na borbu za grad uglavnom su zaspale zimskim snom, pa je pitanje jesu li otpočetka bile zapravo parapolitičke organizacije ili im je toliko dobro danas da se ne moraju javljati.

Slično je stanje sa stankama ljevice koje nisu ušle u Gradsko vijeće, a od kojih jedva da ima traga i glasa. HDZ je u nezapamćenom rasulu, već 15 mjeseci ne mogu izabrati predsjednika gradskog ogranka. SDP često iznosi utemeljene kritike, ali ustvari podržava Puljka u 90 posto slučajeva.

image
Duje Klarić/Cropix

Što se tiče Centra, on se pretvorio u strogo discipliniranu stranku nalik na Komunističku partiju Kine. Ali to, nažalost, zasad nije donijelo ekonomsku uspješnost kakvu ima Narodna Republika Kina. Dapače, rebalans splitskog proračuna za ovu godinu smanjen je za rekordnih 300 milijuna kuna u odnosu na proračun koji je bio planiran. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 03:42