StoryEditorOCM
Splitdvostruki kriteriji

Kako to?! Za vrijeme koncerata se ispisuje stotinu prometnih kazni, a za vrijeme utakmice na Poljudu - nula. Evo što o tome kaže dogradonačelnik Ivošević

Piše Marin Prvan
8. rujna 2022. - 09:12

Potaknuti reakcijom dogradonačelnika Bojana Ivoševića na naš članak o ispisivanju 200-tinjak kazni za nepropisno parkiranje za vrijeme koncerta održanog 24. kolovoza na Sustupanu, uslijed koje je naglasio kako za vrijeme Hajdukovih utakmica "redari postupaju na Poljudu, čiste sredinu ulice, zovu pauke", dali smo sebi za pravo da provjerimo takve navode.

Stoga smo, prilikom odigravanja utakmice Hajduk - Slaven Belupo, malo propatrolirali oko stadiona.

Gungula nakon koncerta na Sustipanu: redari poznati po stobrečkom šaketanju ispisali čak 200 kazni za pogrešno parkiranje. Intervenirala je i policija, očitovao se i šef komunalaca

Prizor koji nas je dočekao je bio, barem svakom rođenom Splićaninu, sasvim očekivan i, u običajnom kontekstu, normalan.

Auti su, u nizu od njih pedesetak, bili parkirani na sredini triju prilaznih cesta, dakle na samoj punoj crti (čiji je jedini razlog postojanja da se preko nje ne prolazi).

Isto tako, deseci auta ostavljenih na trotoaru nisu bili potrebni metar udaljeni od zida, a parkiranje netom uz pješački prijelaz je bilo krajnje temeljito odrađeno.

image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan

Iz prometnog redarstva su nas obavijestili da nije bilo aktivnosti njihovih službenika u krugu stadiona u navedenom razdoblju.

- Kako je riječ o nedjelji, u dežurstvu su bila dvojica prometnih redara te su obavljali nadzor nepropisnog zaustavljanja i parkiranja u središtu grada - poručili su.

Stoga smo se obratili dogradonačelniku Ivoševiću, u javnosti percipiranog kao dužnosnika koji preuzima odgovornost i suočava se s aktualnim problemima, ma koliko god oni bili teški i neugodni. 

Ipak, dva puna radna dana nakon upita koji smo službeno poslali preko Ureda Grada, odgovor nismo dobili pa smo jučer još poslali i podsjetnik u kojem smo pitali hoće li biti ikakvog komentara. "Za sada nema", vraćeno nam je iz Ureda Grada. 

A kako javnost ne bi ostala zakinuta za sami sadržaj te rijetke pojave, u kojoj gospodin Ivošević nema komentara, prilažemo na uvid pitanja koja su isprovocirala takvu šutnju. Ona su sljedeća, a odnose se na komentare u Facebook objavi dotičnog:

Bojan Ivošević kaže: "Prozivanje službenika radi zakonskog postupanja je nedopustivo." Je li onda prozivanje službenika radi zakonskog nepostupanja dopustivo?

Bojan Ivošević kaže: "A medij (SD) problematizira postupanje... Ja sam šokiran da su se svrstali na stranu bezakonja."

Sada, kada medij problematizira nepostupanje, hoće li ga dogradonačelnik javno adresirati i inzistirati na budućem provođenju zakonja ili će se medij šokirati suprotnim odlukama (zbog čega će, kao što je dogradonačelnik predvidio, "sutra past naslovnica")?

image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan

Bojan Ivošević kaže: "Garantiram da se fokus na ovu dvojicu (redara) ne događa slučajno."

Pitamo: Možete li nam, u slučaju da predmenti dvojac nije radio u vrijeme kad su slikane priložene fotografije, imenovati djelatnike prometnog redarstva kojima se to zbivalo unutar radnog vremena pa da namjerno prebacimo fokus na njih?

Bojan Ivošević kaže: "Kada se radi o najtežim intervencijama dotični su prvi odabir službe radi svojih kvaliteta." 

Je li ovaj dvojac redara bio na funkciji u vrijeme održavanja utakmice Hajduk - Slaven i ako jesu - zbog čega nisu, kako navodi dogradonačelnik njihove navike, "postupali" i "bili spremni radit"?

A ako nisu - zašto nisu? Ističete da su najefikasniji, a u pitanju je situacija koja zahtjeva najefikasnost. Smatrate li ovo organizacijskim propustom i što ćete ubuduće napraviti po tom pitanju?

image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
Bojan Ivošević je - čini se s odobravanjem - podijelio objavu Ivice Puljka koja započinje s: "Pravila za sve vrijede jednako", kojom se gradonačelnik referira na tekst kolege Vidulića o ilegalnom neboderu Dalmatia Tower, koji je ujedno i najveći u Hrvatskog (a time i najilegalniji).

Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne predviđa stavljanje zakona van snage temeljem određenih manifestacija, koncerata i sličnog.

Pošto se dogradonačelnik deklarira kao veliki torcidaš i, kao takav, slijedi onu "ljubav, a ne đir", je li moguće da uslijed biokemijske reakcije sljepila ljubavi dozvoljava zaobilaženje pravila i zakona?

Dodatno, inzistiramo na tome da Bojan Ivošević eksplicitno istakne dijelove članka, zbog kojeg su uslijedile njegove istaknute reakcije, a koji problematiziraju zakonsko postupanje redara (a da nisu riječi sugovornika iz teksta).

image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
image
Marin Prvan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 00:03