StoryEditorOCM
SplitA ZASTARA SVE BLIŽA

Kako to policija ‘ne vidi’ da je Bene ilegalno dograđivao i - HDZ-ov ‘prvoborac’?! Možda pomognu ove fotografije koje svjedoče kada se restoran širio

28. svibnja 2020. - 10:37

Na snimci našeg fotoreportera Feđe Klarića, zabilježenoj 16. ožujka 2005. godine, restoran na Benama nije bio nelegalno dograđen.

U tom je trenutku koncesionar popularnog marjanskog kupališta bila tvrtka “Excelsus”, kojoj je krajem 2004. tadašnje Županijsko poglavarstvo prepustilo upravljanje rekreacijsko-ugostiteljskim centrom na 12 godina. Uz malu i svesrdnu pomoć jednog splitskog arhitekta (podaci poznati redakciji), posjedujemo fotografiju koja je zabilježena 8. travnja 2007. godine, na kojoj je vidljivo da je restoran proširen. Tada je, također, koncesiju držao “Excelsus”.

Dakle, zakupac pomorskog dobra bila je tvrtka koju su tada vodili Držislav Brčić i Ivica Tafra. Brčić je kasnije postao direktor tada već Kerumova centra “Bene”, a potom je u njegovu poteštatskom mandatu imenovan i za čelnika “Prometa”, dok je Tafra ostao u “Excelsusu”, preselio ga u Stobreč, gdje do danas vodi veliki turistički kamp, a istovremeno je, ne manje važno, predsjednik županijskog ogranka Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman”.

Ta je tvrtka protupravno dogradila ugostiteljski objekt u park-šumi u razdoblju između ožujka 2005. i travnja 2007. godine, a ilegalnost zahvata potvrđena je i kroz šest rješenja o uklanjanju objekata koje su građevinski inspektori tijekom proteklih godinu dana dostavili Županiji kao davatelju koncesije. To je, među ostalim, jedna od stavki koju policija pokušava utvrditi već 10 mjeseci.

‘Tajna’ arhiva ‘Slobodne’

Riječ je o otkriću za koje je trebalo uložiti tek malo truda i pregledati arhivu “Slobodne”, ali i imati nesebičnu pomoć splitskog arhitekta koji je svojom fotografijom zaključio našu novinarsku istragu. Međutim, nije na nama da se igramo detektiva, budući da je policija ta koja od srpnja 2019. mora dostaviti izvide Općinskom državnom odvjetništvu kako bi se utvrdilo tko je i kada ilegalno podizao građevine na Benama.

– Izvidi su u tijeku, a budući da su postupci tajni, ne možemo pružiti više informacija o sadržaju radnji koje poduzimamo – kažu iz Policijske uprave.
Njihova istraga ne uključuje “samo” protupravnu dogradnju restorana. Tužiteljstvo je prije više od 10 mjeseci zatražilo od policije da provedu izvide kako bi se utvrdilo tko je ilegalno proširio restoran “Benedikt”, kao i još 15 raznih objekata navedenih u inspekcijskim nalozima za uklanjanje: sanitarni čvor, zatvoreni šank (plažni bar), drvenu nadstrešnicu (kuću sladoleda), tri gotove armiranobetonske građevine, malonogometno i nogometno igralište, teniska igrališta i drvenu kućicu, tribinu, kružnu nadstrešnicu, drvenu nadstrešnicu, lučni most i dvojnu građevinu (baraku).

image
7. lipnja 2000. 
Mario Todorić/HANZA MEDIA

Odlučili smo im pomoći kako bi što prije otkrili tko je, osim dogradnje restorana, izgradio i sportske terene. Do tih smo informacija još jednostavnije došli, jer je u članku objavljenom 18. svibnja 2005. na stranicama naše rubrike kolegica Tanja Zebić gotovo sve napisala:

– U uređenje rekreacijsko-kupališnog centra na Benama i izgradnju sportskih terena, koji su počeli u ožujku, nakon dva i pol mjeseca radova, koncesionar – tvrtka “Excelsus”, uložila je do sada čak tri milijuna kuna.
Dakle, jasno je rečeno tko je investitor zahvata koje su inspektori znatno kasnije ocijenili bespravnima, kada su krenuli radovi i koliko su koštali. Nadalje, piše da su Bene dobile malonogometno igralište na kojem je 17. svibnja 2005. postavljena “umjetna trava licencirana od FIFA-e i UEFA-e”, a ista ta podloga je tada bila, zamislite, na pariškom Stade de Franceu.

Naša novinarka nastavila je iznositi informacije koje je imenom i prezimenom potvrdio Milan Banić, tada zadužen za “organizaciju i planiranje sadržaja i programa na Benama”, te je nabrojio sve ono što se danas kategorizira kao – nelegalno.
Valjda istaknuti da je tada posebno naglasio da “razloga za zabrinutost nema, jer se sve radi po pravilima građevinske struke, te će se terasa i obala nakon adaptacije obložiti u kamen”. No, ista struka na koju se Banić poziva, prošle i ove godine je sa šest rješenja potvrdila da je većina nabrojenog protupravno izgrađena.

Bageri i kamioni “uređivali” su popularno splitsko kupalište nakon što je u srpnju 2004. na snagu stupio Kazneni zakon u kojem se nalazio i ključan članak o protupravnoj gradnji kakvoj smo imali i imamo priliku svjedočiti na Benama.
– Tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti (park-šuma Marjan, nap. a.), kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – glasi današnji 212. članak Kaznenog zakona.

image
8. travnja 2007. 
Čitatelj

Zanimljivo je i da se u istom zakonu, u članku 81., navodi da za kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju dužem od tri godine zastara stupa na snagu nakon 15 godina, što je u slučaju Bena, prema našoj računici, vrlo brzo, a za investitora dijela objekata vjerojatno se već može upotrijebiti.
Zato se postavlja pitanje hoće li po tko zna koji put zbog tromosti i političke dirigiranosti sustava krivci proći nekažnjeno. Zašto objekti na Benama uredno rade i ne ruše se, a županijska koncesija uredno teče?

Šest rješenja za rušenje

Komentar smo zatražili i u Županiji, na čiju su adresu građevinski inspektori prošle godine u tri rješenja naložili uklanjanje protupravno izgrađenih građevina na Benama.
– U rješenjima iz lipnja i srpnja 2019. naloženo je Županiji da kao nositelj stvarnog prava na koncesijskom području ukloni bespravno izgrađene objekte. U Zakonu o građevinskoj inspekciji stoji da stranke u postupku inspekcijskog nadzora mogu biti sudionici u gradnji, vlasnik građevine, vlasnik zemljišta na kojemu se gradi ili je izgrađena građevina i nositelj drugih stvarnih prava. No, u Zakonu o pomorskom dobru izričito je navedeno kako se na pomorskom dobru ne može stjecati pravo vlasništva ni druga stvarna prava – navode iz Upravnog odjela za pomorstvo.

Regionalna vlast zatim je pokrenula sporove, pa je Upravni sud poništio rješenja i vratio predmet na ponovni postupak. No, i u ponovljenom postupku Županija je početkom ove godine primila tri rješenja građevinskih inspektora, i to vrlo slična prvima, no ovaj put nije na Županiji da ruši objekte, nego na “nepoznatoj osobi” za kojom policija traga već 10 mjeseci.

– Koncesionar je 26. veljače ove godine pozvan da dovede koncesijsko područje u zakonito, odnosno da pokrene postupak izrade projektne dokumentacije za uklanjanje dijela nezakonito rekonstruiranog objekta i nezakonito izgrađenih zgrada i građevina, te da ih ukloni. Prema Zakonu o zaštiti prirode, pravna i fizička osoba koja namjerava provoditi zahvat na zaštićenom području, za koji nije potrebno ishoditi akt kojim se odobrava građenje prema posebnom propisu, dužna je ishoditi dopuštenje koje se u pravilu izdaje na rok do dvije godine. Nadležno tijelo izdaje dopuštenje ako utvrdi da zahvat neće promijeniti obilježja zbog kojih je područje zaštićeno – odgovorio je pročelnik Stipe Čogelja i dodao:

– Presudom Upravnog suda neosporno je utvrđeno kako postojeći koncesionar (tvrtka “National”, čiji je aktualni direktor Ante Vukorepa, Kerumov zet, nap. a.) nije izgradio nezakonito izgrađene građevine, smatramo kako je potrebno prije eventualnog postupka prestanka, odnosno sporazumnog raskida ugovora, koji može dovesti i do sudskog postupka s odštetnim zahtjevom, pokušati uskladiti koncesiju sa zakonitim stanjem – zaključio je Čogelja.

image
Ivica Tafra
Arhiv/HANZA MEDIA
Tafra: Bio sam na policiji, ali mi nije jasno zašto to sada izvlače


Uspoređujući fotografije našeg fotoreportera Maria Todorića iz lipnja 2000. i onu Feđe Klarića iz ožujka 2005., jasno je da je riječ o objektu na Benama istih gabarita, bolje rečeno, tada na betonsku konstrukciju nije naslonjen dograđeni dio koji smo imali priliku vidjeti na fotografiji zabilježenoj 8. travnja 2007. ili koji imamo priliku vidjeti i danas.

Kao što smo već pisali, u razdoblju od ožujka 2005. do travnja 2007., kada je restoran pod borovima proširen, županijski koncesionar je bila tvrtka “Excelsus”. Nakon otkrića potkrijepljenog fotografijama kao dokazima, kontaktirali smo Ivicu Tafru, koji je uz Držislava Brčića tada bio na čelu spomenute tvrtke.

- Tvrdim da ništa nije dograđeno nego je sve napravljeno na nečemu što je bilo nekada. Mi smo dogradili sve na osnovi gabarita koji su postojali, ne znam je li tu prije bila željezna konstrukcija, čak je policija imala neke slike sa željeznom nadstrešnicom. Dakle, ako smo skinuli željezo, stavili smo drvo i ništa se posebno nije dogodilo - ističe Tafra, nekadašnji koncesionar marjanske kupališne zone.
“Excelsusov” čelnik dodaje da je “dograđena konstrukcija napravljena od drvenih greda koje doslovno netko u pola sata može skinuti”.

- S druge strane, Žnjan je napravljen u betonu i nitko nije nikoga zvao na razgovor, nisu rađeni uvidi i izviđaji. Došli su bageri i srušili. Ako to nekome tamo smeta, neka dođe bagerom i sruši, i završena je priča - smatra naš sugovornik.
Tafra potvrđuje da ga je policija zvala na razgovor i rekao im je tada, a nama je ponovio, da mu nije jasno da se na radove na Benama reagira nakon čak 15 godina.

- Tada je profesor Ivo Lozić bio predsjednik Društva “Marjan”, a Mate Kosović ravnatelj Javne ustanove “Marjan” i sve što smo radili je bilo uz njihovu suglasnost, čak i Ministarstva kulture. Niti jedno stablo nismo mogli posjeći, a da nismo prije tražili njihovu suglasnost. Cijelo vrijeme dok smo bili tamo imali smo potporu svih njih i nitko ni na što nije imao primjedbu, dapače, budući da smo radili uz pomoć agregata, jer nismo imali struje, bili su u strahu da ne odemo jer su znali da će to sve dovesti u stanje kakvo je bilo i prije i da prostor nitko neće održavati - prisjeća se Tafra.

Kada smo mu pročitali dio članka objavljenog u “Slobodnoj Dalmaciji” u svibnju 2005. u kojem je pisalo da je tvrtka “Excelsus” do tada “uložila čak tri milijuna kuna u izgradnju sportskih terena, ali i uređivanje teniskih”, tražili smo potvrdu tadašnjih tvrdnji da su oni gradili terene, također većim dijelom ilegalne. Prvi čovjek tvrtke nam je na to kazao da su svi tereni već bili tamo, a izgradio ih je “Jadroplov” kao raniji upravitelj tog područja.

- Sve je to bilo obnovljeno nakon što su Benama upravljali Sveučilište i “Jadroplov”. Sve terene koji su bili tamo izradio je “Jadroplov”. Jedino novo što je napravljeno je popločavanje staza i plaže benkovačkim kamenom. U postojećem objektu smo samo srušili pregradne zidove i na neku željeznu konstrukciju stavili drvenu, zamijenili to. To je konstrukcija koja se samo skine u sat vremena, to je drveno, nema ništa naliveno i betonirano - napomenuo je Tafra.

Tvrdi da je čuvao galeriju fotografija za usporedbu starog i novog stanja, ali kako je od toga tada prošlo više od desetljeća, prisjeća se da je “prije pola godine ili godinu sve pobacao”. Ali je istaknuo da postoji dokumentacija “Jadroplova” i stari planovi u kojima se može vidjeti sve što je tamo postojalo prije “Excelsusa”. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 01:48